Turkije trekt de NAVO in de spanningen van het Midden-Oosten en dat vraagt om een nieuwe visie

Opinie
Wat verwacht de Turkse president Erdoğan van de NAVO en kan Mark Rutte dat, als hij secretaris-generaal wordt, waarmaken? Gerrit Steunenbrik, kenner van de verhouding tussen Turkije en Europa, legt het uit.
Gerrit Steunebrink • oud-docent godsdienst- en cultuurfilosofie Radboud Universiteit, publicist over Turkije en islam
donderdag 2 mei 2024 om 16:26
Afbeelding
beeld

Maandag maakte Turkije bekend Mark Ruttes kandidatuur als secretaris-generaal van de NAVO te zullen steunen. De Turkse president Erdoğan wil een sterke gezamenlijke bestrijding van het terrorisme en tevens de gelijkwaardigheid Turkije met de landen van de EU.  

De bestrijding van het terrorisme is vooral gericht op het geweld van de PKK, de Koerdische bevrijdingsbeweging. Zowel Europa als de Verenigde Staten zien de PKK als een terroristische organisatie, dus daar zou geen moeilijkheid moeten zijn. Toch zijn er moeilijkheden. 

Die komen voort uit het grensoverschrijdend karakter van de Koerdenproblematiek. Turkije wordt door de PKK aangevallen vanuit het Koerdische Noord-Irak. In Syrië is een broederorganisatie van de PKK, de PYG, actief. ..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is onnodig om keihard op te treden tegen demonstranten. Het is net als bij baby's die huilen: demonstreren is soms de enige manier om nog iets van je te laten horen.

Demonstranten zijn als huilende baby's. Daar treed je niet keihard tegen op

Elke ouder weet: baby’s huilen. Het is een primaire reactie op iets wat dwarszit, iets wat ze zelf niet op kunnen lossen, schrijft Puk van Noort. 'Het is heel letterlijk een roep om hulp.'

Mijn telefoon werd vorig jaar gestolen en soms denk ik terug aan hoe die vervelende gebeurtenis en een smartphoneloze week zorgde voor een ongekend gevoel van vrijheid.

Mijn smartphone heeft te veel macht en richt mijn blik naar beneden. Waar is er hulp?

'Een smartphone-geleid leven zorgt voor spirituele neergang. Tabitha van Krimpen ervaart hoe de smartphone macht over haar leven heeft en neemt ons mee in de zoektocht naar vrijheid.

Wij moeten in Nederland keuzes maken hoe wij onze energietransitie willen organiseren.

Stop met vechten tegen windmolens. Wist je trouwens dat grote molens minder herrie maken?

Overal waar turbines gepland worden, wordt er heftig geprotesteerd. En dan is het wel makkelijk om te zeggen dat in de polders nog ruimte genoeg is, vindt Jan Buitenhuis, 'maar rondom Dronten staat het nu echt vol'.

Het Concertgebouw annuleert de optredens van het Jerusalem Quartet. Maar dat draait niet alleen om de veiligheid van mensen.

Concertgebouw draagt bij aan de duisternis met annuleren van een concert met Israëlische muzikanten

Het is een duister besluit, schrijft de Joodse Dina-Perla in reactie op de verklaring van het Concertgebouw om een concert met Israëlische muzikanten te annuleren. 'Voor Joden wordt nu geen extra stapje gedaan.'

Je traditie voelen is niet het klakkeloos herhalen van oude stemmen. Het is creatief zoeken naar hoe levenservaring van voorouders vandaag kan helpen.

Als je nooit achterom hebt gekeken, wat geeft dan kracht voor de toekomst? Leer van je traditie

‘Kritiek op je traditie is nodig, schrijft Theoloog des Vaderlands Kees van Ekris. 'Ze maakt je volwassen en nederig. Maar nu, in de crisis van onze tijd, gaat het om iets anders. Er is genoeg gesloopt en ontworteld.’

Moeten mijn collega’s maar ontslag nemen bij de universiteit in Tel Aviv, terwijl zij regelrecht tegenover de stellingname van Netanyahu staan? Moet ik mijn Iraanse promovendus ook maar wegsturen, omdat ik het niet eens ben met Iran?

Boycotten van Israëlische universiteiten helpt niet. Het is kortzichtig. Was het maar zo makkelijk

Een Nederlandse wetenschapper in de VS legt uit waarom hij voor solidariteit met Gaza is, maar het breken met Israëlische universiteiten de verkeerde benadering vindt: het dupeert de verkeerde mensen.