Direct naar artikelinhoud
Lijsttrekkersdebat

N-VA-lijsttrekker wil Gent tramvrij maken: "Ik heb er zelf eens mijn voet door gebroken"

Gents N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt.Beeld Bas Bogaerts

In Gent zouden alle trams op termijn moeten verdwijnen. Dat zei N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt in een debat met de andere lijsttrekkers georganiseerd door De Morgen. De sporen zouden volgens haar onveilig zijn voor voetgangers en fietsers. "Een tramvrij Gent is pure fictie", reageert Groen.

"Ik heb zelf, toen ik zeven maanden zwanger was, eens mijn voet gebroken door in de tramsporen terecht te komen. Ik ben zeker niet de enige." Die reden haalde Anneleen Van Bossuyt aan om Gent in de toekomst tramvrij te maken. Een van de vele opvallende momenten in het debat.

Lees verder onder de video.

Hoewel Van Bossuyt nog andere argumenten aanhaalde, zoals de hoge kosten van het spooronderhoud, bleef vooral de anekdote van haar gebroken voet hangen. "Is dat nu een reden?", haalde Rudy Coddens (sp.a-Groen) meteen uit. Een pijnlijk moment voor Van Bossuyt.

Een termijn op het afschaffen van de tram wilde de N-VA-lijsttrekker er ook niet op plakken. "Het is een heel langetermijnproject." De rest van het debat schopten de Gentse trams het tot running gag.

'Ik heb zelf, toen ik zeven maanden zwanger was, eens mijn voet gebroken door in de tramsporen terecht te komen. Ik ben zeker niet de enige'
Gents lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt (N-VA)

"Ik ken iemand die ooit een ongeval gehad heeft met de auto, met de fiets en als voetganger. Als we die allemaal afschaffen, blijft er niet veel meer over", grapte politicoloog Carl Devos, die het debat ter plekke analyseerde.

Trambussen

Op Radio 1 gaf Van Bossuyt meer toelichting bij haar standpunt. "We moeten meer inzetten op betere, kwalitatievere, en veiligere transportmiddelen." Een vervanger voor de trams zou volgens haar zogenaamde trambussen zijn, die geen sporen gebruiken. "Die zijn er bijvoorbeeld in Noorwegen en Frankrijk al."

Een voorbeeld van een trambus van fabrikant Van Hool.Beeld rv

Volgens Van Bossuyt is Gent vaak verzadigd en onveilig door de trams. "Andere transportmodi worden er te vaak door verstoord." Het voorstel om Gent tramvrij te maken staat ook te lezen in het partijprogramma van N-VA.

Lees ook: Dit zijn de duidelijke winnaars in Gents lijsttrekkersdebat of herbekijk het debat helemaal opnieuw.

Fictie

"Als je uw stad veilig en gezond wil maken, dan heb je trams nodig", reageert Groen-schepen Elke Decruynaere op Facebook. "Net voor oudere mensen die slecht te been zijn is de tram de beste manier om je te verplaatsen." 

"Een tramvrij Gent is pure fictie", klonk het later op Radio 1.