Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Belgische 'terreuradvocaten' mogen VS niet in

Advocaat Dimitri De Béco.Beeld BELGA

Zeker vijf Belgische advocaten kregen de voorbije weken geen visum om naar de VS te reizen. Telkens gaat het om strafpleiters die ooit een terrorist of terreurverdachte verdedigd hebben.

Advocaat Dimitri De Béco was al verschillende keren in de VS geweest en zou binnenkort vrienden bezoeken in New York. "Ik vulde het online ESTA-document in (een vragenlijst die de VS een beeld moet geven wie je bent en wat je professioneel doet, red.), alleen volgde geen positief nieuws. Ik stapte meteen naar de ambassade, waar men mij ook drie simpele vragen stelde. Van de man achter de computer kreeg ik te horen dat mijn dossier wat ingewikkeld was en dat het niet meer de moeite was om mijn visum in orde te krijgen. Ik heb dus mijn reis moeten annuleren."

De Béco verdedigde in het verleden onder meer terreurverdachten zoals Khalid B., die opgepakt werd in een gebedshuis in Maaseik waar hij jongeren zou ronselen om naar Syrië te trekken. "Ze hebben niet letterlijk gezegd dat dat de reden was, maar als ik hoor wat enkele confraters hebben voorgehad, dan weet ik genoeg. Het is erg dat een advocaat gelijkgesteld wordt met zijn cliënt. Ik wil al niet meer naar een land waar zulke regels gelden."

Zijn collega Sven Mary, die in het verleden nog terrorist Salah Abdeslam verdedigde, vulde gisteren een ESTA-aanvraag in. "Ik vrees ervoor dat die goedgekeurd zal worden", zegt hij.

Buitenlandse Zaken heeft contact opgenomen met de advocaten. "We bekijken wat het probleem is en of we iets kunnen doen", zegt woordvoerder Mathieu Branders. "Als een ESTA geweigerd wordt, dan moet je een visum aanvragen. Het betekent dus niet dat je de toegang tot de VS wordt ontzegd. Maar landen beslissen zelf wie ze toelaten. Daarop hebben andere landen geen invloed."

De Amerikaanse ambassade in Brussel wilde geen commentaar geven.