Direct naar artikelinhoud
Televisie

Zaak-Bart De Pauw maakt nog meer slachtoffers: productiehuis moet mensen ontslaan

Bart De Pauw zette een stap opzij in zijn productiehuis nadat hij werd beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag.Beeld BELGA

De zaak rond seksueel overschrijdend gedrag tegen Bart De Pauw maakt nog meer slachtoffers. Koeken Troef!, het productiehuis dat De Pauw tien jaar geleden oprichtte, moet volgende maand mensen ontslaan. "De impact van het dossier waarin Bart verzeild is geraakt, blijkt zo groot dat we niet genoeg opdrachten konden binnenhalen."

Koeken Troef! moet afslanken en gaat met een kleinere bezetting verder. Het productiehuis uit Mechelen stuurde gisteren zelf een persbericht de wereld in. “De huidige ploeg blijft behouden tot na de opnames van Twee tot de zesde macht (Eén), maar vanaf eind oktober worden een aantal medewerkers noodgedwongen opgezegd. Hoeveel precies hangt af van het werk dat al dan niet voorhanden is.”

“We hebben met alle macht geprobeerd om de reorganisatie zo lang mogelijk tegen te houden”, legt zaakvoerster Inès De Vos uit. “Maar de impact van het dossier waarin Bart verzeild is geraakt bleek zo groot dat we niet genoeg opdrachten meer konden binnenhalen. We zijn er het hart van in dat de medewerkers mee de gevolgen moeten dragen van een zaak waar ze niet bij betrokken zijn.”

De zaakvoerster hoopt dat er in het najaar alsnog een oplossing gevonden wordt. Anders gezegd: dat de zenders binnenkort toch nog bestellingen plaatsen bij Koeken Troef! Bij VIER en Eén, de twee zenders waarvoor Koeken Troef! in het verleden programma’s maakte – zoals Jani gaat en Biker Boys – zeggen ze alvast niet categoriek ‘nee’ tegen het productiehuis. “Goede voorstellen bekijken we altijd.”

Waarmee de zenders impliciet het verhaal van Koeken Troef! ontkennen. Dat het productiehuis geen bestellingen meer krijgt, heeft volgens hen niets te maken met de zaak-De Pauw. Bij VIER wordt verwezen naar De Boxy’s, een programma dat na het losbarsten van de zaak-De Pauw is afgewerkt en uitgezonden. Bij Eén klinkt het dat er goede afspraken zijn gemaakt met Koeken Troef!: programma’s waar Bart De Pauw niet bij betrokken is, moeten voor de openbare omroep perfect kunnen. Vandaar ook een nieuw seizoen van Twee tot de zesde macht met Jeroen Meus als presentator.

Inès De Vos wil geen verdere uitleg geven bij het uitgestuurde persbericht. Hoeveel werknemers, vaste én freelancers, Koeken Troef! momenteel tewerkstelt en hoeveel er op zoek moeten naar ander werk? “Daar willen we niet op antwoorden”, klinkt het kort. “We zijn wel van plan om de getroffen medewerkers te helpen met hun zoektocht naar een nieuwe baan.”

Dat het productiehuis geen bestellingen meer krijgt, heeft volgens Eén en VIER niets te maken met de zaak-De Pauw

Creatief brein

Dat Koeken Troef! in zwaar weer verkeert, is al een tijdje duidelijk. “In 2016 maakte het productiehuis 100.000 euro winst, terwijl dat vorig jaar nog maar 40.000 euro was”, liet financieel expert Thierry Debels vorige maand optekenen. “In 2016 kreeg Koeken Troef! voor 2,5 miljoen euro aan bestellingen. Vorig jaar viel dat bedrag terug tot 900.000 euro. En ook dit jaar ziet het er niet goed uit.”

Bart De Pauw kwam in november vorig jaar in opspraak nadat hij beschuldigd werd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. In januari van dit jaar stapte hij op als zaakvoerder van Koeken Troef! en werd zijn vrouw de enige baas van het bedrijf. Maar De Pauw bleef wel nauw betrokken bij de firma die hij in 2008 oprichtte nadat hij Woestijnvis had verlaten. Op de website van Koeken Troef! staat hij nog steeds omschreven als ‘de grote bezieler’ en ’het creatieve brein’.

Het onderzoek in de zaak-De Pauw is ondertussen zo goed als afgerond. Nog dit najaar zouden we moeten weten wat hem precies ten laste wordt gelegd.