Nervositeit bij andere partijen na demarche van De Wever: wordt Crevits zijn grote uitdager?

© ISOPIX

Een dag na de opvallende kandidatuur van Bart De Wever steken de andere partijen intern de koppen bij elkaar. Maar voorlopig schuift niemand een tegenkandidaat voor het minister-presidentschap naar voren. Ook op concurrenten voor kandidaat-premier Jan Jambon blijft het wachten. “Wij laten De Wever onze agenda niet bepalen”, klinkt het.

Tex Van berlaer en Arnout Gyssels

Heel vroeg in de kiescampagne heeft N-VA haar kaarten op tafel gelegd. Bart De Wever wil Vlaams minister-president worden, Jan Jambon premier. De demarche verraste politieke vrienden én vijanden. Een dag later wil geen enkele partij de handschoen opnemen. Niemand is van plan om snel een eigen kandidaat-regeringsleider naar voren te schuiven. “Wij laten onze agenda niet door De Wever bepalen”, klinkt het herhaaldelijk.

In elk geval dwong de ­demarche van De Wever de concurrenten ertoe om alle pro’s en contra’s nog eens af te wegen. Binnen CD&V en Open VLD zien ze vooral opportuniteiten in West-Vlaanderen. In die provincie verliest N-VA met Geert Bourgeois een van haar weinige stemmenkanonnen. Lijsttrekkers Hilde Crevits en Bart Tommelein (Open VLD) kunnen zo nog meer op het voorplan treden. Een mogelijke N-VA-lijsttrekker als Bert Maertens, de burgemeester van Izegem, zullen ze beter kunnen bekampen dan de regeringsleider Bourgeois, zo gaat de redenering.

Er wordt overigens niet uitgesloten dat Crevits alsnog wordt gebombardeerd tot concurrent van Bart De Wever. “Met haar zachte imago zal De Wever het op debatten lastig krijgen om echt fel uit te hoek te komen”, hopen ze bij CD&V.

“Het spel is gespeeld”

Toch is de zenuwachtigheid duidelijk toegenomen, vooral bij CD&V en Groen. Zij zijn er zo goed als zeker van dat De Wever naar het Marte­larenplein verhuist met de blauwdruk van zijn Antwerpse Bourgondische coalitie ­onder de arm. Niemand die eraan twijfelt dat SP.A en Open VLD ook op Vlaams ­niveau hun lot aan dat van N-VA willen verbinden. “De liberalen zijn er immers bijna zeker van dat ze in de federale regering zullen zitten. Zo gaat hun wens in vervulling om op beide niveaus te regeren”, zegt een CD&V-topper.

En SP.A? Die heeft al be­wezen dat samenwerken met N-VA niet onoverkomelijk is. Volgens diezelfde CD&V’er “is het spel al gespeeld” op Vlaams niveau. SP.A zelf wuift die piste natuurlijk weg.

En wat federaal?

Op federaal vlak is het een ander verhaal. Alle gecontacteerden zien de Vlaams­nationalisten federaal heel moeilijk opnieuw in een ­coalitie treden. Vooral omdat niemand het ziet zitten om N-VA een handje te helpen om het confederalisme mee uit te voeren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer