gevangenissen

Spontane stakingen in Antwerpen en Brussel: “Minister Van Tigchelt heeft de bruggen opgeblazen”

© fvv

Uit onvrede over het personeelstekort zijn er in verschillende gevangenissen spontane stakingen ontstaan. Het overleg met minister van Justitie Paul Van Tigchelt kon de gemoederen niet bedaren.

blg, lm

In de gevangenis van Antwerpen en een tiental andere penitentiaire instellingen in Vlaanderen en Brussel zijn nog tot vrijdagochtend om 6 uur spontane stakingen aan de gang. Al zeker in Antwerpen, maar ook in de meeste andere gevangenissen kan de wandeling en het bezoek niet doorgaan, zegt federaal secretaris Eddy De Smedt van de liberale vakbond VSOA.

Dat de minister opnieuw hamerde op de minimale dienstverlening en over “opvordering op de dag van de staking zelf”, schoot bij de bonden in het verkeerde keelgat, zegt De Smedt.

Volgens Alain Blancke, nationaal afgevaardigde van de christelijke ACV, vinden momenteel nog spontane acties plaats in elf gevangenissen, namelijk Leuven Centraal, Gent, Antwerpen, Hasselt, Haren, Sint-Gillis, Merksplas, Wortel, Mechelen, Turnhout en Brugge. Zeker in Antwerpen, maar ook in de meeste andere gevangenissen betekent dat geen wandeling en geen bezoek voor de gedetineerden, aldus De Smedt. “De staking eindigt vrijdag om 6 uur (wanneer de ochtendploeg start, red.).”

Donderdagochtend vond overleg plaats tussen de vakbonden en de minister van Justitie. De vakbonden verlieten de onderhandelingstafel toen de minister zei dat hij de minimale dienstverlening zou opvorderen. “De minister heeft de bruggen opgeblazen”, aldus federaal secretaris Eddy De Smedt van de liberale vakbond VSOA na het overleg. Volgens de vakbonden waren de maatregelen van de minister ontoereikend om de overbevolking in de Belgische gevangenissen aan te pakken.

De vakbonden activeerden hun stakingsaanzegging. De staking begint maandag 1 april om 22 uur voor onbepaalde duur. Dat de minister besliste dat personeel kan worden opgevorderd vanaf de eerste stakingsdag, is “het personeel muilkorven”, hekelde Robby De Kaey van ACOD.

Sinds een gedetineerde bijna twee weken geleden dagenlang gefolterd werd in het arresthuis in Antwerpen, ligt minister Van Tigchelt onder vuur.