Lees het liveblog over Koningsdag terug • Amalia: in Spanje meer vrijheid dan in Nederland • Bezoek aan Emmen ten einde • A10 weer open

Liveblog
Rommelmarkten, familiebezoek en barbecueën in de achtertuin: Nederland viert Koningsdag. De koninklijke familie deed dat in Emmen. In dit liveblog hielden we je op de hoogte van het laatste nieuws.
Aldwin Geluk
zaterdag 27 april 2024 om 07:31
Prinses Amalia en Koning Willem-Alexander tijdens Koningsdag in Emmen.
Prinses Amalia en Koning Willem-Alexander tijdens Koningsdag in Emmen. beeld anp

Kort overzicht

  • De koninklijke familie bezocht Emmen. De meeste Nederlanders vieren Koningsdag in hun eigen woonplaats.

  • Extinction Rebellion (XR) en een pro-Palestinabeweging demonstreerden in Amsterdam.

  • 27 apr, 15:58

    Liveblog gesloten

    We sluiten dit liveblog en vervolgen onze berichtgeving op de website. Lees daar straks al verslag dat Alexander Dommerholt maakte in Emmen.

  • 27 apr, 15:21

    Pinstoring 538 Koningsdag is verholpen

    De pinstoring die de 538 Koningsdag in Breda trof, is verholpen. Een woordvoerder van Radio 538 laat weten dat de bezoekers hun eten en drinken weer kunnen afrekenen.

    Via grote schermen op het terrein zijn de bezoekers van het festival ervan op de hoogte gebracht dat de storing voorbij is. ‘Het feest is in volle gang en we zetten in op een mooie voortgang van de rest van de dag!’, aldus de zegsvrouw.

    De pinstoring heeft ongeveer twee uur geduurd.

  • 27 apr, 15:23

    Bekijk de foto’s van het koninklijk bezoek aan Emmen bij het ND op Instagram

  • 27 apr, 14:54

    Pinstoring treft 538 Koningsdag in Breda

    Bezoekers van de 538 Koningsdag in Breda kunnen zaterdagmiddag hun eten en drinken niet met hun pinpas afrekenen. Het festival is getroffen door een pinstoring. Er zouden veel mensen bij de bars staan te wachten.

    ‘Het klopt dat er momenteel een pinstoring is, waardoor er tijdelijk geen eten en drinken gekocht kan worden. Er wordt heel hard gewerkt aan een oplossing. In de tussentijd informeren we onze bezoekers zo goed mogelijk over het verloop’, aldus de zegsvrouw van het radiostation tegen het ANP. Volgens berichten op sociale media duurt de pinstoring inmiddels anderhalf uur.

    538 Koningsdag is een pin-only-evenement, wat betekent dat er uitsluitend met pinpas of creditcard betaald kan worden, of met een speciale kaart waar bezoekers geld op kunnen zetten. Die kaarten kunnen wel opgeladen worden, aldus de woordvoerder van het evenement, omdat dat via een 4G-verbinding gaat.

  • 27 apr, 14:30

    Stroom feestvierders in trein langzamer op gang door slecht weer

    Door het slechte weer heeft het wat langer geduurd voordat de stroom feestvierders in de treinen op gang kwam. Maar rond 14.00 uur is het druk geworden op de stations in de steden waar koningsdagevenementen plaatsvinden, meldt de NS, die ook laat weten dat de drukte beheersbaar is en de sfeer goed.

    Deze Koningsdag rijdt de NS volgens de speciale Oranjedienstregeling. Er rijden naar de steden meer treinen dan gebruikelijk, die ook nog langer zijn. Ook is er meer NS-personeel op de been. Amsterdam krijgt te maken met de grootste drukte. Naar verwachting reizen er 200.000 mensen met de trein naar de hoofdstad.

  • 27 apr, 14:21

    Cryptische boodschap van NSC: Vrijmarkt onder vuur?

    Nieuw Sociaal Contract, de partij van Pieter Omtzigt, komt in een publicatie op X op voor ‘vrijmarkten op Koningsdag als een culturele traditie’. ‘Wij vinden culturele vrijheid essentieel en dit mag nooit verloren gaan door Europese regelgeving. Dit bedoelen wij met ‘Beperk Europa’.’

    De partij maakt niet duidelijk waarom de vrijmarkten Koningsdag op de tocht zouden staan door Europese regels. 

    Op X roept de post tal van reacties op. Oud NOS-hoofdredacteur Hans Laroes spreekt van een ‘partij in de war’. 

    ND-columnist Jan-Willem Wits vraagt zich af: ‘Is er iemand die het bericht van NSC wèl begrijpt?!’ 

    CDA-Kamerlid Derk Boswijk grapt: ‘Mmmm, dit is zorgwekkend. Ik begin na 6 juni met een zwarte handel in oranje tompoezen.’ 

  • 27 apr, 14:06

    Snelweg A10 weer open na XR-demonstratie

    De snelweg A10 is rond 14.00 uur weer opengegaan nadat actievoerders van Extinction Rebellion (XR) de weg hadden geblokkeerd. Een groep van ruim honderd demonstranten liep kort na 12.00 uur de A10 op ter hoogte van het voormalige ING-kantoor in Amsterdam.

  • 27 apr, 13:40

    In Zwolle is op de kleedjesmarkt nog genoeg te koop


    Annemarie Vermeer stuurde deze foto van de kleedjesmarkt in de Zwolse wijk Stadshagen

  • 27 apr, 13:36

    Voor Lohues is zingen twee keer bidden: ‘Het schrijven van een liedje blijft een mooi proces’

    Daniël Lohues maakte indruk met zijn optreden voor de koninklijke familie. Voor het Nederlands Dagblad recenseerde Harm Bosma Lohues’ nieuwe album:

    ‘Einde van de dag lekker koken, kachel en kaarsen aan en dan een nieuwe song maken.’ Zo omschrijft zanger Daniël Lohues zijn schrijfproces. Zijn nieuwe plaat Nou is uit, met een hele bult aan lichtvoetige liedjes.

  • 27 apr, 13:32

    Pro-Palestijnse activisten hebben weg in Amsterdam verlaten

    In Amsterdam hebben zo’n dertig actievoerders de Piet Heinkade ongeveer twee uur lang geblokkeerd. Ze zaten op de grond op een zebrapad met Palestijnse vlaggen en riepen leuzen tegen de oorlog in Gaza en tegen koning Willem-Alexander.

    De demonstranten verzamelden zich zaterdagochtend in de regen nabij het Centraal Station en liepen van daar naar de Piet Heinkade. Daar blokkeerden ze deels een kruispunt ter hoogte van Pakhuis de Zwijger. De weg loopt richting het centrum. De actievoerders schreeuwden leuzen als ‘from the river to the sea’, ‘intifada intifada’, ‘not my leader not my king’ en ‘Willem schande, bloed aan je handen’. Een enkele demonstrant aan de zijkant van de actie droeg een hesje met het logo van klimaatactiegroep Extinction Rebellion.

    De demonstratie was aangekondigd door een groep die zich The Road to Free Palestine noemt. De blokkade was bedoeld als een "statement tegen genocide". Ze kozen Koningsdag omdat ze vinden dat de koning zich moet uitspreken tegen het handelen van Israël in Gaza.

    Enige tijd leek het of de politie zou gaan ingrijpen, maar uiteindelijk verlieten de demonstranten uit eigen beweging het zebrapad. 

  • 27 apr, 13:29

    Daniël Lohues en Wilhelmus sluiten bezoek aan Emmen af

    Met het typisch Drentse nummer ‘Hier kom ik weg’ van Daniël Lohues en het Wilhelmus, is het bezoek van de Koninklijke familie aan Emmen ten einde gekomen. 

  • 27 apr, 13:18

    Koning Willem-Alexander: dankbaar dat iedereen weer aanwezig is

    Koning Willem-Alexander is blij dat hij Koningsdag dit jaar weer met zijn hele gezin viert. Tijdens Koningsdag in Emmen zei de koning daar dankbaar voor te zijn.

    ‘Om met je eigen gezin je verjaardag te kunnen vieren, dat is natuurlijk het allermooiste wat je kan meemaken’, zei de koning. ‘ Ik ben blij dat iedereen er weer is. Om samen te zijn en het in Emmen te kunnen vieren. En daarna ook natuurlijk met zijn vijven, en met vrienden en familie. Ik ben dankbaar dat iedereen hier in volle gezondheid weer aanwezig is vandaag.’ 

    Vorig jaar ontbrak prinses Alexia bij de feestelijkheden in Rotterdam. Zij miste toen de verjaardag van haar vader door de examenperiode van haar studie in Wales.

  • 27 apr, 13:06

    Prineses Alexia: ‘Een beetje werken, een beetje reizen’

    Ook prinses Alexia kwam aan het woord. Zij heeft dit jaar een tussenjaar. Ze liet in een gesprekje met een NOS-verslaggever weinig los over hoe dat er precies uitziet. ‘Een jaar bezig met andere dingen dan school; een beetje werken, een beetje reizen.’

  • 27 apr, 13:04

    Prinses Amalia vond in Spanje ‘meer vrijheid’ dan in Nederland

    Prinses Amalia heeft in het jaar dat ze in Spanje woonde ‘meer vrijheid kunnen vinden’ dan in Nederland mogelijk was. De prinses vertelde op Koningsdag voor het eerst over haar tijd in Spanje. Amalia woonde en studeerde een jaar in Madrid om bedreigingen in Nederland.

    Eerder deze maand kwam dat nieuws naar buiten. Inmiddels woont ze weer in Nederland. ‘Ik heb daar wel iets meer mijn vrijheid kunnen vinden dan hier mogelijk was’, zei Amalia zaterdag in Emmen. De prinses heeft ‘een fantastische tijd’ gehad in Spanje, ondanks het feit dat de verhuizing ‘door bepaalde omstandigheden’ plaatsvond. De tijd in Spanje heeft ‘het leven hier weer enigszins mogelijk’ gemaakt, aldus Amalia. ‘k ben blij weer terug te zijn.’

  • 27 apr, 12:54

    Politie grijpt in bij demonstratie XR op A10

    De politie is begonnen met het beëindigen van de demonstratie van Extinction Rebellion (XR). Een groep van ruim honderd demonstranten liep kort na 12.00 uur de snelweg A10 op ter hoogte van het voormalige ING-kantoor in Amsterdam. Na ruim drie kwartier greep de politie in en begon mensen van de snelweg te verwijderen.

  • 27 apr, 12:50

    Gert-Jan Segers viert Koningsdag traditioneel

  • 27 apr, 12:39

    A10 dicht aan zuidkant Amsterdam door blokkade XR

    De ANWB en Rijkswaterstaat Verkeersinformatie melden dat de snelweg A10 aan de zuidkant van Amsterdam dicht is. Dat komt door een demonstratie van Extinction Rebellion (XR). Actievoerders staan er op het asfalt.
    De weg is dicht tussen knooppunt De Nieuwe Meer en Amsterdam Oud-Zuid. Verkeer kan omrijden via de A9 en de A2.

  • 27 apr, 12:37

    In beeld: Van Urk tot Maasland: Koningsdag in Nederland

    Via X (voorheen: Twitter) is goed te zien hoe Koningsdag wordt gevierd in Nederland. 

  • 27 apr, 12:11

    Gemeente Amsterdam: politie gaat optreden tegen demonstranten op A10

  • 27 apr, 12:07

    Demonstranten XR blokkeren A10 in Amsterdam

    Demonstranten van Extinction Rebellion (XR) zijn zaterdag iets na 12.00 uur de A10 ter hoogte van het voormalige ING-kantoor in Amsterdam opgelopen. De politie probeerde de blokkade tevergeefs tegen te houden. Er zijn ongeveer honderd demonstranten, sommigen van hem zijn uitgedost in oranje.

    De actiegroep eist dat ING onmiddellijk stopt met het financieren van de fossiele industrie. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en justitie) noemde de blokkade op Koningsdag vooraf onverantwoordelijk en heeft de actie verboden.

  • 27 apr, 11:50

    Columnist Gerjanne van Lagen bekent: ‘Ik mis Koninginnedag’

    ‘Ik mis Koninginnedag. Niet de dag, maar de naam’, schrijft columnist Gerjanne van Lagen vandaag. ‘Koninginnedag springt, huppelt, leeft. De naam doet denken aan vlaggetjes en grabbeltonnen. Koningsdag is robuust, doet je eerder denken aan een staatsbanket, of de slag bij Waterloo.

    En omdat ik Maxima ook een buitengewoon warm hart toedraag, zou ik graag een pleidooi willen houden voor de herinvoering van de koninginnedag. En ik kan er beter gewoon gelijk mee beginnen; woord en daad moeten immers altijd overeenkomen. Dus ik wens jullie allen een fijne koninginnedag.’ 

  • 27 apr, 11:50

    Koningin Máxima geniet van een Emmer kroket met een Argentijns tintje

  • 27 apr, 11:36

    Pro-Palestijnse activisten blokkeren weg in Amsterdam

    Zo’n dertig actievoerders blokkeren de Piet Heinkade in Amsterdam. Ze zitten op de grond op de weg met Palestijnse vlaggen en roepen leuzen tegen de oorlog en tegen koning Willem-Alexander. De aanwezigheid van een groep Oranjefans die strandde door de blokkade leidde kort tot onrust.

    De demonstranten verzamelden zich in de regen nabij het Centraal Station en liepen van daar naar de Piet Heinkade waar ze ter hoogte van Pakhuis de Zwijger een kruispunt deels blokkeren. De weg loopt richting het centrum. Ze schreeuwen leuzen als ‘from the river to the sea’ en ‘not my leader not my king’.

    Een groep Oranjefans in een bus die niet verder kon door de blokkade zette harde muziek aan pal naast de demonstratie. De actievoerders riepen daar hun leuzen doorheen. Een aantal mensen raakte kort slaags met elkaar, maar de politie haalde hen uit elkaar.

    De politie was op de hoogte van de blokkade en laat deze vooralsnog toe.

  • 27 apr, 11:23

    Royaltyverslaggever Josine Droogendijk over de kleding van de Oranjes

    Op X (voorheen: Twitter) schrijft Royaltyverslaggever Josine Droogendijk over de kleding van de Oranjes op deze Koningsdag:

  • 27 apr, 11:06

    De koninklijke familie is aangekomen in Emmen

    De koninklijke familie is in Emmen gearriveerd. Het bezoek kan beginnen. Zij worden met gejuich onthaald.

  • 27 apr, 11:01

    Stuur je eigen Koningsdagfoto in voor het liveblog

  • 27 apr, 10:54

    Dol op de kleedjesmarkt op Koningsdag? In deze vier vintage winkels kun je het hele jaar terecht

    Struinen over antiekmarkten, slenteren langs brocante kraampjes of speuren naar die ene bijzondere vondst tijdens de kleedjesmarkt op Koningsdag. We zijn dol op tweedehands. En dat zien we terug aan het aantal vintage winkels in ons land.

  • 27 apr, 10:44

    Deze verzamelaar spaart alles over het koningshuis

    In zijn Gronings Oranjemuseum heeft Albert Wierenga (64) uit Groningen zijn verzameling uitgestald. Zelf heeft hij nog nooit iemand van het koninklijk huis ontmoet. ‘Ik heb de stille hoop dat iemand van de familie ooit naar het museum komt. Die mag het dan gelijk feestelijk openen.’

  • 27 apr, 10:16

    Steeds drukker in Emmen

    Het wordt steeds drukker langs de route die de koninklijke familie gaat lopen in Emmen. In de Hoofdstraat staan al honderden mensen klaar achter de dranghekken.

    Vanaf station Emmen loopt een lange stoet bezoekers richting het centrum. Veel mensen hebben zich uitgedost in oranje kleding of hebben Nederlandse vlaggen bij zich. 

    Rond 11.00 uur worden de jarige koning en zijn gezin verwacht op het Noorderplein. Via de Hoofdstraat wandelt de familie naar het Marktplein, het Rensenpark, het gemeentehuis, het skatepark en langs dierenpark Wildlands. De dag wordt afgesloten bij het hoofdpodium op het Raadhuisplein.

  • 27 apr, 10:07

    Koninklijk gezin weer compleet vandaag

    Het koninklijk gezin is vandaag weer compleet: ook de 17-jarige prinses Ariane, die in Italië studeert, is erbij. Vorig jaar ontbrak prinses Alexia door haar studie in Wales.

    De 18-jarige Alexia was vorig jaar niet bij de viering van Koningsdag in Rotterdam, omdat zij die week eindexamens had. Ariane, die afgelopen zomer aan het United World College Adriatic in Triëst is begonnen, zit in haar eerste jaar en heeft dus nog geen examens.

  • 27 apr, 09:50

    Parkeerplaatsen rond Emmen al schaars, treinen steeds voller

    Alexander Dommerholt, de ND-verslaggever die vandaag in Emmen de koninklijke familie volgt, meldt dat de parkeerruimte rond het afgesloten centrum van Emmen al op is.

    Journalisten die niet op tijd waren, hebben grote moeite hun auto nog kwijt te kunnen.

    Op het spoor is de nacht goed verlopen, meldt de NS. Er reden extra en langere treinen rond enkele grote steden. Zaterdagochtend rond 09.00 uur zijn de eerste Koningsdagfans volgens het spoorbedrijf al met de trein onderweg.

  • 27 apr, 09:33

    Historische foto: Juliana fietste al eens door Drenthe


    beeld nationaal archief

    Koningin Juliana, de oma van Willem-Alexander, hield van fietsen. In juli 1975 reisde ze naar Drenthe om mee te doen aan de rijwielvierdaagse.

    Door Willem Bouwman

  • 27 apr, 09:10

    Korpschef Politie: geniet vandaag van en met elkaar

  • 27 apr, 09:00

    Wat is het programma vandaag in Emmen?

    Na 22 jaar viert de koninklijke familie de verjaardag van de vorst(in) weer in Drenthe. Zo ziet de dag eruit.

  • 27 apr, 08:46

    Eerste oranjefans langs de koninklijke route in Emmen

    Langs de route die koning Willem-Alexander gaat lopen in Emmen staan al de eerste oranjefans. Sommigen zijn gehuld in oranje kleding, hebben hoedjes op en dragen vlaggetjes. Er is ook al veel politie op de been.

    Het lijkt erop dat de dag in Emmen droog en zonnig is begonnen, maar in de middag worden er buien verwacht.

  • 27 apr, 08:40

    Klimaatdemonstranten willen toch A10 in Amsterdam blokkeren

    Ondanks oproepen van de politie en een verbod, wil Extinction Rebellion (XR) vandaag om 12.00 uur de A10 ter hoogte van het voormalige ING-kantoor in Amsterdam opnieuw blokkeren. De actiegroep eist dat ING onmiddellijk stopt met het financieren van de fossiele industrie. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en justitie) noemt de blokkade op Koningsdag onverantwoordelijk en heeft de actie daarom verboden.

    Tijdens Koningsdag zijn er honderdduizenden bezoekers in de hoofdstad. De politie-inzet die nodig is bij de blokkade, zal ten koste gaan van de politiecapaciteit elders in de stad. Dat kan mogelijk gevolgen hebben voor de veiligheid, waarschuwt de driehoek. Amsterdamse politiechef Frank Paauw zei eerder dat bij de laatste XR-blokkade 375 politiemensen werden ingezet. Dit aantal is op Koningsdag niet beschikbaar.

  • 27 apr, 08:35

    Rapportcijfer Willem-Alexander, Máxima en Amalia vrijwel gelijk

    Het rapportcijfer van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia is bijna gelijk aan dat van vorig jaar. Dat blijkt uit de Koningsdag-enquête die Ipsos heeft uitgevoerd in opdracht van de NOS. 

    De waardering voor de koning is iets gestegen: van een 6,5 naar een 6,6. De koningin en de prinses hebben precies hetzelfde cijfer als vorig jaar: respectievelijk een 7,3 en een 7.

    Nederlanders blijven kritisch op het functioneren van Willem-Alexander. Van de ondervraagden is 44 procent (zeer) tevreden over hem. Dat is een lager percentage dan de 47 procent vorig jaar.

  • 27 apr, 08:29

    Historische foto: Koningin Juliana bezocht Emmen eerder al


    beeld nationaal archief

    De oma van Willem-Alexander, koningin Juliana, was in november 1958 op werkbezoek in Emmen. Van de tachtigjarige imker J. Jeuring ontving ze toen een blikken trommel met raathoning.

    Door Willem Bouwman

  • 27 apr, 08:01

    Premier Rutter felicititeert koning op X

  • 27 apr, 07:49

    Ondanks kou en regen drukke Koningsnacht in de grote steden

    Ondanks de frisse temperaturen en de regen stroomden meerdere steden vrijdagavond vol voor Koningsnacht. De gemeente Utrecht, waar de traditionele Vrijmarkt aan het begin van de avond begon, riep tegen 23.00 uur op niet meer naar de stad te komen.

  • 27 apr, 07:39

    Het weer: zon en hagel en onweer

     Het weer op Koningsdag verloopt wisselend, met droge periodes waarin soms een zonnetje schijnt, maar ook met buien. Het wordt tussen de 14 en 18 graden. Vooral in het oosten van het land kunnen de buien later zaterdagmiddag fel zijn, met plaatselijk hagel en onweer. Dat verwacht Weeronline.

    Op de meeste plaatsen is het in de ochtend bewolkt. Vanuit het zuiden trekt een licht regengebied over het land. Vooral in het westen valt enige tijd regen. In de vroege ochtend is het 5 tot 8 graden, maar eind van de ochtend loopt dat op naar 9 tot 14 graden. Eind van de ochtend is het op veel plaatsen droog.

    Zaterdagmiddag is er een mengeling van zon en stapelwolken. In de middag stijgt de kans op wat buien, maar volgens Weeronline blijft het vaker droog dan dat het regent. Plaatselijk kan een bui wel pittig zijn, met hagel, onweer en windvlagen. Dat dan vooral in het oosten en noordoosten van het land.

  • 27 apr, 06:31

    Geen krant op Koningsdag

    Omdat het vandaag Koningsdag is, verschijnt er geen papieren krant. Maar op onze site en in onze app houden we u op de hoogte van het laatste nieuws, en uiteraard ook van het bezoek van de koninklijke familie aan Emmen. De weekendbijlagen van de papieren krant hebben we deze week op vrijdag uitgebracht: die zijn dus ook te lezen in de digitale krant van die dag.

    Hoofdredactie Nederlands Dagblad

  • 27 apr, 06:30

    Stuur je eigen Koningsdagfoto in voor het liveblog

  • 27 apr, 06:29

    Burgemeesters dragen geen oranje keppeltjes

    Burgemeesters van de vier grote steden Jan van Zanen (Den Haag), Femke Halsema (Amsterdam), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) en Sharon Dijksma (Utrecht) dragen tijdens Koningsdag geen oranje keppeltje. Ze geven daarmee geen gehoor aan de oproep van acteur Huub Stapel en schrijfster Femmetje de Wind aan burgemeesters om dit te doen als actie tegen antisemitisme.

    Eric van Oosterhout, de burgemeester van Emmen, draagt ook geen keppeltje op Koningsdag. De koninklijke familie viert het Oranjefeest in de Drentse plaats. Van Oosterhout meldt ‘afstand te nemen van elke vorm van antisemitisme’ en dat op 4 mei onder de aandacht te brengen in een speech.

  • 27 apr, 06:27

    Digitaal betalen ook op Koningsdag populair

    Digitaal betalen wordt steeds populairder op Koningsdag. Vorig jaar werden op deze dag 30 procent meer Tikkie-transacties verricht dan in 2022. ABN AMRO zag vorig jaar onder meer veel particulieren die zich via Tikkie lieten betalen voor het gebruik van hun toilet. Ook bij de Rabobank worden meer betaalverzoeken verstuurd tijdens Koningsdag.

    Het aantal Tikkie-betalingen was vorig jaar op Koningsdag zes keer hoger dan op een normale dag. Gemiddeld betaalden Nederlanders voor hun koningsdagaankopen circa 13 euro via Tikkie. Zo’n 13 procent van de bedragen is boven de 25 euro.

    Aan de hand van de omschrijvingen is af te lezen voor welke aankopen met Tikkie werd betaald. Bier staat bovenaan, gevolgd door kleding en eten. Op een verrassende vierde plaats staat het bezoek aan de wc. ‘Hoge nood kan leiden tot een goede cashflow’, aldus ABN AMRO. Op de vijfde plaats staan spullen die verkocht worden op de vrijmarkt.

  • 27 apr, 06:26

    Waar staan de bekendste standbeelden van Oranjevorsten?

    Inwoners van Emmen en omgeving hoeven zaterdag weinig moeite te doen om de koning te ontmoeten. Elders, van Arnhem tot Middelburg, kan men een van de voorzaten van de koning ontmoeten. Ze staan er in steen gehouwen.

  • 27 apr, 06:25

    Emmen heeft een oase voor vermoeide twintigers. ‘Dit sluit beter aan dan de kerk’

    Op Koningsdag loopt de koninklijke familie in Emmen vlak langs de Stadsoase. Het is een plek waar twintigers met hun hectische levens even kunnen uitpuffen. ‘Op andere plekken zitten mensen gewoon op hun telefoon terwijl je in gesprek bent. Hier is echte aandacht.’

  • 27 apr, 06:24

    Deze voorgangers bidden wel of niet voor de koning. ‘Je moet Willem-Alexander niet heilig maken’

    Wordt er in Nederlandse kerken gebeden voor het Koninklijk Huis? Zes voorgangers aan het woord. ‘Als een dictator aan de macht zou komen, zou ik ook voor hem bidden.’

  • 27 apr, 06:23

    Liveblog geopend

    Goedemorgen, welkom bij ons liveblog, dat vandaag wordt bijgehouden door Aldwin Geluk. Heb je tips, reacties of adviezen: mail naar online@nd.nl