Bejaard koppel uit Houthalen-Helchteren verliest 3.800 euro door phishing, maar krijgt deel terug dankzij de politie

Een koppel op leeftijd uit Houthalen-Helchteren is slachtoffer geworden van internetfraude, ofwel phishing. De daders konden na een sms in totaal 3.800 euro ontfutselen. De lokale politie kon een deel van het geld recupereren en waarschuwt nu nog eens voor online oplichters.

Het is brandend actueel en het gebeurt nog veel te vaak: phishing, ofwel internetfraude. Vorige week werd een bejaard koppel uit Houthalen-Helchteren slachtoffer van fraudeurs die via een sms het koppel hebben opgelicht.

De man was een digitale bankverrichting aan het uitvoeren toen hij een sms kreeg, zogezegd van Card Stop. Daarin stond dat er een frauduleuze betaling was gebeurd via de mobilebanking app en dat de man zo snel mogelijk contact moest opnemen. De man belde meteen naar het nummer en werd vervolgens gevraagd verschillende handelingen uit te voeren met de bankkaart en een betaalkastje. Zo konden de daders in totaal 3.800 euro stelen.

Toen het koppel doorhad dat het ging om phishing, is het naar de politie gestapt. Uit onderzoek bleek dat er met het rekeningnummer van de man al meerdere overschrijvingen gedaan waren. Daarbij was een online bestelling bij elektrozaak ter waarde van zo’n 1.600 euro. De politie heeft toen contact opgenomen met de winkel en zo kon de bestelling nog geannuleerd worden. 

Waarschuwing

Politiezone CARMA waarschuwt nog eens opnieuw voor online oplichters. De politie krijgt nog regelmatig te maken met slachtoffers van phishing. Zo was er onlangs nog een slachtoffer waarvan er ongeveer 10.000 euro van de rekening was verdwenen via overschrijvingen. Door de snelle aangifte kon de bank 2 overschrijvingen nog tegenhouden. Het geld dat al gestolen was, kon de politie ook achterhalen en in beslag nemen. 

De tips van politiezone CARMA nog eens op een rijtje:

  • Wees alert op informatie over datalekken. Officiële communicatie verloopt nooit via telefoon of mail.
  • Wees kritisch bij onverwachte telefoontjes of sms'en. Vraag altijd om identificatie en verifieer de oproep door het officiële nummer van de instantie (zoals Card Stop) zelf te bellen.
  • Geef nooit telefonisch bankgegevens door. Echte bankmedewerkers of legitieme instanties zullen hier nooit om vragen.
  • Informeer uw bank onmiddellijk bij verdachte oproepen of pogingen tot fraude.

Als je toch slachtoffer wordt van phishing, raadt de politie aan om zo snel mogelijk te handelen: blokkeer je bankkaarten via Card Stop en doe aangifte bij de politie.

"Binnen 2 dagen na het incident heeft de politie nog veel mogelijkheden om het geleden nadeel te herstellen, en de kans op het identificeren van daders is groter. Maar ook na die 2 dagen sinds de feiten is het nog steeds nuttig om aangifte te doen. Hoe meer informatie we krijgen, hoe groter de kans wordt dat we bepaalde feiten aan elkaar kunnen linken en we zo de daders kunnen opsporen.", klinkt het bij politiezone CARMA.

Meest gelezen