Direct naar artikelinhoud

Horizonvervuiling? Niet met drijvende windmolen

De Schotten hebben de primeur: een drijvend windmolenpark. Woensdag werd de eerste stroom opgewekt door vijf turbines van Hywind Scotland even uit de kust van Aberdeen. Het project is gefinancierd door Statoil, het Noorse gas- en oliebedrijf.

Een impressie van het drijvende windmolenpark bij Aberdeen. De turbines zijn 253 meter hoog, waarvan 78 meter onder water dobbert.

Hywind Scotland moet twee prangende problemen waarmee de winning van windenergie op zee op dit moment kampt, oplossen. Maar weinig kustwateren zijn zo ondiep dat daar vaste windmolens kunnen worden gebouwd. En waar dat wel kan klagen bewoners over horizonvervuiling.

Door windmolens te maken die niet met hun voeten op de bodem hoeven te staan, kunnen beide kwesties in een klap worden opgelost. De vijf turbines van Hywind Scotland zijn 253 meter hoog. Van de constructie dobbert 78 meter (zo'n derde deel) onder water, als ballast. De windmolens dobberen, maar worden wel op hun plek gehouden met drie meerlijnen die aan de zeebodem zijn vastgemaakt. De drie wieken meten elk 75 meter. De turbines van Hywind Scotland wegen elk ruim 11.500 ton.

Parken in diepe kustwateren

Volgens Statoil maakt de constructie het mogelijk om windmolenparken aan te leggen in wateren van 100 tot zeker 700 meter diepte. Dat is bijvoorbeeld van belang voor de Verenigde Staten en Japan, waar amper ondiepe kustwateren zijn.

De praktijk moet uitwijzen of de windmolens zwaar weer kunnen doorstaan. De aanleg van het drijvende windpark kost circa 65 miljoen euro.

Vanwege de bescheiden omvang levert het windmolenpark net genoeg vermogen om twintigduizend huishoudens van stroom te voorzien, ongeveer eenvijfde van het aantal gezinnen in Aberdeen. De turbines zelf leveren elk afzonderlijk wel meer vermogen dan een doorsneeoffshorewindmolen.

Omstreden

De windparken op zee zijn ook in Nederland omstreden. Twee jaar geleden heeft de regering de aanleg aangekondigd van drie nieuwe windmolenparken in de Noordzee. Die gaan de vier bestaande offshoreparken aanvullen. De 190 meter hoge turbines moeten op 20 kilometer voor de kust verrijzen. Enkele kustgemeenten, waaronder Zandvoort, Katwijk, Wassenaar en Noordwijk, hebben subsidie verstrekt aan tegenstanders, verenigd in de Stichting Vrije Horizon. Voordat de opponenten een referendum konden organiseren werd een wet van kracht die dat onmogelijk maakt.

Grote diepte

Volgens fabrikant Statoil kunnen drijvende windparken tot op 700 meter diepte worden aangelegd. Dat maakt ze interessant voor de Verenigde Staten en Japan, waar amper ondiepe kustwateren zijn.