© Joris Herregods, Jan Van der Perre

Nieuwe Michelingids: Antwerpen heeft er twee sterrenrestaurants bij

Nu Hertog Jan in Zedelgem ermee ophoudt is Peter Goossens alleenheerser in België. Volgens de nieuwe Michelingids toch. Zijn Hof van Cleve in Kruishoutem is voortaan het enige restaurant in ons land met drie sterren. In Antwerpen is er wél goed nieuws: de prille restaurants Nathan en Franq krijgen allebei een ster. Ze brengen zo het aantal sterrenrestaurants in de stad op twaalf.

Patrick Vincent

LEES OOK: Bekijk op deze kaart alle restaurants met Michelinsterren in onze regio

Restaurant Nathan is het eerste restaurant van het koppel Nathan Van Echelpoel en Eva Van de Peer. Kok Van Echelpoel leerde de stiel in sterrenrestaurants als Dôme, L’Epicerie du Cirque, De Pastorale en Hof Van Cleve. Pas twee jaar geleden openden de Antwerpenaars in de Lange Koepoortstraat hun eigen zaak, en nu staat Nathan net als zijn leermeesters zelf al met een ster te pronken. Van de Peer gaf haar job in de verkoop van software op om gastvrouw te worden.

Onze man, Johan Van Baelen, tipte hen vorig jaar al voor hun eerste ster, maar ze mochten eerst nog een jaartje rijpen. Hij schreef toen: ‘Deze chef houdt elk detail in de gaten, getuige de koekjes bij de thee, zoals dat heerlijk warme madeleineke.’ Ondertussen zegt hij: “Je merkt duidelijk dat het koppel Nathan en Eva het hele proces in de vingers hebben, in de keuken zowel als in de zaal. Samen laten ze zelden steekjes vallen en dat is belangrijk.”

© Joris Herregods

Voor Tim Meuleneire, die na zich zijn studies in de kokschool van Koksijde ging bekwamen in Franse sterrenrestaurants, is het een welkom weerzien met Michelin. Hij haalde in het vorige decennium namelijk al eens een ster met het restaurant De Koopvaardij in Stabroek, dat hij samen met zijn vrouw Veerle en zijn schoonbroer Wouter Van Tichelen runde. Maar de economische crisis deed die zaak in 2012 de das om, ondanks de erkenning van Meuleneire als beste kok van België in de nationale kookwedstrijd Prosper Montagné in 2010.

Toen het nieuwe hotel Franq in Kipdorp vorig jaar een chef zocht, plukte de directie Meuleneire weg uit de brasserie van de Golfclub van Brasschaat. Een jaar later wordt hij al bekroond voor zijn werk. “Na twee etentjes in Franq wist ik twee dingen: één, deze jongen heeft het niet verleerd en twee, hij tovert zo met ingrediënten dat iemand dat wel eens moest opmerken”, aldus onze man. “Ik hoorde in de wandelgangen dat je in een hotel nog moeilijker dan in een restaurantkeuken een ster kan halen. Als Tim dat vandaag realiseert, mag hij dat volkomen op zijn eigen conto schrijven.” Bij deze dus.

© Jan Van der Perre

Verder verandert er weinig in de provincie Antwerpen. Goed nieuws is er voor La Taperia, de tapasbar van Peter Cambré in Herenthout, dat een Bib Gourmand krijgt, de onderscheiding voor restaurants met een lekker driegangenmenu voor maximaal 37 euro. Cambré werkte jaren als kok voor muzikanten en rocksterren en werkte ook als wielerploegchef in de Tour de France en andere wielerwedstrijden.

In het Waasland is er slecht nieuws voor Restaurant Herbert Robbrecht in Vrasene, dat zijn ster verliest.

Bekijk op deze kaart alle één- en tweesterrenrestaurants in onze regio:

De volledige lijst:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER