© Karel Hemerijckx

Angelo Bruno (Pro Genk) stapt uit de politiek en wordt niet opnieuw schepen: “Ik moet luisteren naar mijn lichaam”

Eerste schepen Angelo Bruno (Pro Genk) stapt uit de politiek. Op 31/07/2019 stopt hij ermee. Dat heeft hij dinsdagvoormiddag zelf bekendgemaakt.

cn

Bruno was zes jaar schepen en zou ook de komende legislatuur mee als schepen in de coalitie blijven. Zijn beslissing heeft naar eigen zeggen meerdere redenen. Zijn gezondheid is daar de belangrijkste van. “Ik moet luisteren naar mijn lichaam”, zegt de Genkenaar. Wie hem als schepen gaat opvolgen is nog niet duidelijk.

De politieke wereld (maar ook daarbuiten) reageert stomverbaasd op de beslissing van Angelo Bruno om uit de politiek te stappen. Vooral ook omdat zijn verdere carrière als schepen in Genk er veelbelovend uitzag. Hij is niet over een nacht ijs gegaan en nam de beslissing in samenspraak met zijn familie. Een overzicht.

Bruno raakte al heel vroeg als jeugdwerker sociaal geëngageerd. Met wijlen Jef Ulburghs als politieke vader stond ook hij geregeld aan de mijnpoorten om mee te protesteren tegen de toen nog geplande sluiting van de mijnen. Als zoon van een mijnwerker zag hij het als een plicht om tegen sociaal onrecht te strijden. Zijn leven krijgt een andere wending als hij een tankstation gaat uitbaten. De ondernemersmicrobe heeft zijn weg gevonden en samen met zijn broers bouwt hij een imperium uit met achttien tankstations, verschillende nevenbedrijven en in totaal zo’n vierhonderd werknemers.

Toch laat zijn sociaal engagement hem niet los. Zo sprong hij samen met zijn vrouw Linda Delva in de bres voor vluchtelingen. Zowel financieel als logistiek. Zijn politieke carrière werd twaalf jaar geleden ingezet. Zelf twijfelde hij er aanvankelijk nog aan om die stap te zetten. Ondermeer ook omdat hij er niet meteen van overtuigd was dat traditionele socialistische kiezers wel zouden kiezen voor een ondernemer. Ze deden het wel. In 2012 met duizend voorkeurstemmen, op die van Joke Quintens na, de meeste voorkeurstemmen. Voor het eerst moet de CD&V een coalitie vormen. Niet met N-VA maar met de socialisten. Een artikel in onze krant over een rechtszaak rond de groenestroomcertificaten voor zonnepanelen die het bedrijf van Bruno kreeg viel hem en zijn familie naar eigen zeggen zwaar. Bruno haalde afgelopen gemeenteraadsverkiezingen 1.400 stemmen. Daarmee laat hij zelfs nationale tenor Meryame Kitir achter zich.