Het project Buzzwatch pakt de bijensterfte in Nijlen aan.© rr

Nijlens ‘AI-project’ om bijen te redden staat op het grote internationaal podium in Barcelona op 2 mei

Nijlen -

Het Nijlense ‘Buzzwatch’ project om met artificiële intelligentie de terugval in bijenpopulaties tegen te gaan, staat op 2 mei mee op het grote podium in Barcelona als finalist van de ‘Innovation in politics awards.’

De ‘Innovation in politics awards’ worden uitgereikt door het gelijknamige prestigieuze, internationale instituut. Ze geven die erkenning aan politici over heel Europa die op een vernieuwende manier met oplossingen komen voor de uitdagingen van deze tijd. 

‘Buzzwatch’ is een samenwerking tussen het Vlaams Bijeninstituut (VBI), lokaal bestuur Nijlen, de PXL Hogeschool en Plantsoon als ontwikkelaars van de app. Er is ook een subsidie van de Vlaamse Overheid.

Testfase

“Met artificiële intelligentie en met de medewerking van liefst zoveel mogelijk Nijlenaars start in Nijlen een testfase. Nijlen bezit stedelijk gebied, landbouwgebieden, droge heide en natte Nete vallei, een ideale biotoop om gefaseerd te starten”, klinkt het bij het lokaal bestuur.

“Samen met inwoners, de gemeentelijke groendienst, verenigingen, scholen, landbouwers en noem maar op brengen we via de app zoveel mogelijk info over zoveel mogelijk soorten begroeiing in de gemeente samen. Op basis daarvan kunnen we ingrijpen, aanplanten, beheren (minder en later snoeien bv),enz.. zowel voor bijenvolkeren als voor solitaire bijen.”

Artificiële intelligentie

Het project combineert artificiële intelligentie met de inzet en data van inwoners (citizen science). Het AI-systeem analyseert luchtbeelden van Nijlen om zo interessante observatieplaatsen in de bermen te bepalen. Daarna gaan inwoners aan de slag. Ze nemen foto’s van de bermplanten op die observatieplaatsen.

“Het AI-systeem analyseert de foto’s en bepaalt welke plaatsen uiteindelijk interessant zijn voor bijen. Met die informatie kunnen imkers gericht bijenkorven plaatsen en kan de groendienst van de gemeente een beleid uitwerken dat de volledige bijenpopulatie ten goede komt.” Het lokaal bestuur van Nijlen is hiermee een driesterrengemeente als het aankomt op ‘bijvriendelijkheid’.”

Sprookje

Het Vlaams Bijeninstituut licht het project op 2 mei toe in Barcelona. ’s Avonds is er de uitreiking van de awards. “Als vzw van vrijwilligers tussen grote concerns staan uit 27 Europese landen en als gemeente Nijlen tussen die grote namen aan bod komen, dat is al een mooie prijs op zich, maar misschien wordt het wel echt een sprookje…” (HB)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners