Beeld uit de zesdelige serie Máxima, die in Nederland al veel werd bekeken. Antwerpenaar Kurt Loyens (links) is een van de drijvende krachten achter de reeks.© fotomontage GVA

Vlaming Kurt Loyens maakte prestigereeks ‘Máxima’: “Als je koninklijke set bouwt, shop je geen meubelen in de kringloopwinkel”

Nederland heeft zijn eigen The crown. De serie Máxima is nu ook in Vlaanderen te zien. Kurt Loyens (55) was als production designer intens bij de opnames betrokken. “Terwijl ik geen affiniteit met koningshuizen heb”, lacht hij.

Tom Vets

De zesdelige serie vertelt het levensverhaal van de Nederlandse koningin Máxima Zorreguieta (52). Van haar turbulente jeugd in Argentinië en haar American Dream in New York, tot haar leven als partner van (koning) Willem-Alexander. De serie start in 1999 in Sevilla, wanneer de twee elkaar ontmoeten.

“Hoofdrolspelers Martijn Lakemeier en Delfina Chaves dragen echt de serie”, zegt Antwerpenaar Kurt Loyens (55), een van de drijvende krachten van de reeks. “Ze werden na de opnames echt verliefd op elkaar. Maar ze hadden al op de set meteen een goede connectie en chemie.”

Loyens is production designer van de serie Máxima. “Of in mensentaal: ik bepaal hoe de reeks eruitziet”, zegt hij. “Samen met de regisseur en cameraman beslis ik hoe we scripts omzetten naar beeld. Niet alleen welke locaties we gebruiken, maar ook de look and feel van de serie. Er komt veel research bij kijken, want ik stuur ook het bouwteam en de rekwisiteur aan. Hoe zien de decors eruit? Welke meubelen moeten er staan? Ik heb veel vrijheid. Als iedereen blij is met de eerste sets, laten ze me doen. (lacht) Het merendeel van de job is klaar als de opnames starten. In onze hoofden althans, want dan begint het fysieke werk: het gemaakte plan ook uitvoeren.”

De echte Willem-Alexander met Maxima en dochter Amalia.© REUTERS

Loyens, de echtgenoot van presentatrice Evi Hanssen (45), zit al een kwarteeuw in het vak. Op zijn cv staan ook enkele Nederlandse series en films. “Het is zo dat ik bij Máxima belandde. Eens ze je kennen, gaat het snel. De producent vond het leuk dat ik als Vlaming met de blik van een buitenstaander naar dat Nederlandse koningshuis kijk. Ik wijk af van platgetreden paden. Ik ben ook geen royalist, het Nederlandse koningshuis was echt een ver-van-mijn-bedshow. Ik benaderde het gegeven anders dan een Nederlander. Door eraan te werken, veranderde mijn visie wel. Het is best straf wat die Máxima deed. En dan krijg je respect voor haar keuzes en verwezenlijkingen.”

Loopje met realiteit

Máxima is niet zomaar een reeks. Buitenlandse zenders toonden al interesse en zelfs Amerikaanse sites schrijven over de reeks. “Ik schrik er niet van. Dit mag gezien worden. We hadden meer budget, maar ook niet eindeloos. Als je een koninklijke set wilt, moet je geen meubelen kopen in de kringloopwinkel. Het is een kunst om alles te realiseren met de middelen die je krijgt. Meestal krijg je voor de decors maar tien tot twaalf procent van het totale budget.”

Kurt Loyens is production designer van de reeks.© vvp

Je ziet doorheen de reeks shots van gebouwen, parken en straten in Buenos Aires – die er effectief door een ploeg zijn gedraaid –, maar de opnames met acteurs vonden plaats in Madrid. “De twee steden lijken op elkaar. In New York draaiden we veel buitenscènes, maar van zodra de acteurs ergens binnengaan, is dat in Nederland gedraaid.”

De reeks heeft ook een Belgisch tintje. Zo werd in Brussel gefilmd, waar de koningin woonde om dichter bij de prins te zijn zonder in de spotlights te staan en om Nederlands te leren. Ook Vlaamse acteurs zoals Pieter Embrechts doen mee.

Vervolg

Tijdens de filmperiode sprak de producent de hoop uit voor een vervolg. “Officieel groen licht kwam onlangs op de première, maar ik wist het al twee maanden. Ik zat net foto’s te bekijken voor nieuwe opnamelocaties”, zegt Loyens. “Vanaf oktober filmen we weer, tot maart 2025. Opnieuw werken met dezelfde ploeg geeft een voorsprong. De kennismakingsperiode slaan we over. Het verhaal situeert zich een poos later, van het huwelijksfeest tot de kroning. Misschien dat we de locatie voor het kasteel van Beatrix opnieuw gebruiken, maar we zitten vaak op nieuwe plekken, wellicht zelfs in Oostenrijk. Dat vraagt nieuwe voorbereiding.”

Er komt al zeker een vervolg op het eerste seizoen van Màxima.© VTM

Loyens leeft zich uit als production designer. “Omdat je om de zo veel maanden weer in een andere wereld terechtkomt. Arcadia 2, wat ik net maakte, is compleet anders dan Màxima. Elke keer krijg je een andere arena om je in te verdiepen. Zo’n serie kan je opslorpen. Het aantal werkuren per dag is soms groot. Maar na veel jaren in het vak, besef ik dat er ook een leven buiten de set is. (lacht) Ik ga nu een serie opstarten voor Tom Lenaerts en misschien pik ik ook nog een film mee vooraleer de camera’s bij Màxima weer draaien.”

‘Máxima’, vanaf maandag op Streamz, vanaf 6 mei om 21.55 uur op VTM
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER