Direct naar artikelinhoud
IS

Belgische IS-vrouwen willen terugkeren naar ons land: "Al geven ze ons 20 jaar. We accepteren onze straf"

De twee vrouwen waar Rudi Vranckx mee sprak, Bouchra en Tatiana, zijn allebei afkomstig uit Borgerhout.Beeld VRT

VRT-Journalist Rudi Vranckx heeft in een vluchtelingenkamp in Syrië een gesprek gehad met twee Belgische IS-vrouwen. Bouchra en Tatiana, allebei afkomstig uit Borgerhout, trokken in 2013 met hun echtgenoten naar Syrië. Hun echtgenoten zijn intussen gesneuveld. De vrouwen hopen terug te kunnen keren naar België.

De twee vrouwen met wie Rudi Vranckx sprak, zitten in gevangenschap in het vluchtelingenkamp Al-Hol in het noorden van Syrië. Ze hebben allebei kinderen met de Belgische nationaliteit en ze zijn intussen hertrouwd met IS-strijders die intussen spoorloos zijn. 

"Ik heb fouten gemaakt", zegt Bouchra tegen de VRT-journalist. "Ik ben zelf naar hier gekomen, niemand heeft me naar hier gehaald. We hebben spijt van onze fout en hopen dat we die fout kunnen rechtzetten."

Als Vranckx hen vertelt dat ze in België wellicht gestraft zullen worden, lijken ze dat te aanvaarden. "Zolang mijn kinderen maar veilig zijn en naar school kunnen gaan, maakt me dat niet uit", zegt Tatiana. "Al geven ze ons twintig jaar, we zitten hier toch ook in de gevangenis", vult Bouchra aan.