Luister naar

Carla Dik-Faber uitgeroepen tot groenste politicus

Nieuws
Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber dwingt respect af met haar beleid om landbouw en natuur aan elkaar te verbinden. Zondag werd ze daarom uitgeroepen tot ‘groenste politicus’.
maandag 12 maart 2018 om 03:00
Carla Dik-Faber en Gerben-Jan Gerbrandy
Carla Dik-Faber en Gerben-Jan Gerbrandy vroege vogels

’s-Graveland

Een daadkrachtige en creatieve bruggenbouwer. Zo werd Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie zondag genoemd door de jury bij haar verkiezing tot Groenste Politicus van 2017. Dat gebeurde in het radioprogramma Vroege Vogels op NPO Radio 1.

De verkiezing, een initiatief van Natuurmonumenten, werd voor de tiende keer gehouden. Het evenement kreeg dit jaar een speciaal tintje. Dik-Faber deelt de eerste plek namelijk met Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66). Dat is in de geschiedenis van deze verkiezing nog niet eerder voorgekomen. De jury omschrijft Gerbrandy als ‘de man met de lange adem, omdat hij zich al jarenlang inspant voor het versterken van de natuur en biodiversiteit in Europa. En als hij bijt, laat hij niet meer los.’ Gerbrandy spant zich in voor verduurzaming en vergroening van het Europese Landbouwbeleid en pleitte onder andere voor een verbod op het landbouwgif glyfosaat.

Dit is een aansporing om op deze voet verder te gaan, reageert Dik-Faber. ‘Een bijzondere waardering voor dit mooie werk om zorg te dragen voor de schepping.’ De politicus zit sinds 2012 in de Tweede Kamer en zet zich onder andere in voor sluiting van kolencentrales tegengaan van voedselverspilling, bescherming van weidevogels en stimulering van het opwekken van eigen energie. De jury is vol lof omdat ze ‘landbouw weet te verbinden met natuur’. ‘Ik wil dat boeren en natuurbeschermers samenwerken in plaats van tegenover elkaar gezet worden’, legt de politicus uit. ‘Het is jammer dat er vaak zo’n polariserend debat over is.’

Dik-Faber ziet het verbinden van partijen als een belangrijk onderdeel van haar politieke werk en is dan ook blij dat dat gezien en beloond wordt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De EU beschikt sinds 2007 over snel inzetbare legergroepen, hier te zien tijdens een training in Spanje. Nu wil Brussel de eigen defensie verder versterken.

Buiten is het guur, maar op deze manier blijft Europa overeind in een grimmige wereld

Wordt de Europese Unie vermorzeld tussen China, Amerika en Rusland? Tijd voor indringende vragen. ‘Gaan we in de lege VDL-fabriek in Born weer personenauto’s maken? Of liever pantservoertuigen?’

Dilan Yesilgöz (VVD) en Geert Wilders (PVV) komen aan voor de voortzetting van de formatiegesprekken. De partijen moeten het deze week eens worden over een hoofdlijnenakkoord. Dit akkoord moet er op 15 mei liggen.

Finaleweek met een verlenging: hoe de formerende partijen zich een weg naar een kabinet banen

De finale van de formatie wordt er eentje met een verlenging. PVV, VVD, NSC en BBB hoopten woensdag een punt te kunnen zetten, maar onderhandelen ook de komende dagen nog door.

Directeur Willem Blanken van het Kieskompas: 'De partij heeft een sociale component en gaat over menslievendheid.'

ChristenUnie zou grootste partij moeten zijn, zegt directeur Kieskompas. 'Zijn gematigd en voorzichtig'

Nederlandse kiezers zijn veel gematigder dan de uitslagen van verkiezingen laten zien. Dat zegt directeur Willem Blanken van het Kieskompas. 'Eigenlijk zou de ChristenUnie de grootste partij van Nederland moeten zijn.'

Het lekken van dit conceptstuk komt in een belangrijke week. Volgende week woensdag moeten de informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf met een verslag komen.

Concept-hoofdlijnenakkoord gefotografeerd, de vier partijen willen streng en omvangrijk migratiepakket

Het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit. Op de eerste dag van de finaleweek wordt - al dan niet bewust - meer duidelijk over de inzet van de formerende partijen.

Boeren protesteren in Brussel tegen het landbouwbeleid van de EU. Agrariërs weten dat veel Europarlementariërs naar hen luisteren.

Wat u moet weten over de Europese verkiezingen: 'We kunnen zelf richting geven aan de EU'

Het Europees Parlement roert zich. Met succes neemt de invloed toe op de koers van de EU. ‘Het is cruciaal dat we er een voet tussen de deur krijgen.’

De Europese Unie, betoogt In het Spoor, is de moderne ‘toren van Babel’. ‘Het menselijk streven en de hoogmoed vieren hoogtij in die bijbelse geschiedenis en dat zien wij ook terug in de Europese Unie.'

Deze conservatieve club wil een radicale SGP, maar voelt zich doodgezwegen. Is In het Spoor invloedrijk?

De SGP radicaal in haar standpunten? Welnee, vindt In het Spoor. Terwijl de SGP richting de Europese verkiezingen strijdt voor elke stem, vindt deze stichting dat Europa godloos is en stemmen daarom uit den boze.