© BELGA

Studenten Modeacademie stellen collecties voor tijdens populaire show in Park Spoor Noord

De Parkloods in Park Spoor Noord vormt dit jaar opnieuw de setting voor de show van de Antwerpse ­Modeacademie. Zo’n 120 studenten tonen volgende week vrijdag en zaterdag wat ze in hun mars hebben. Een internationale, ­diverse jury quoteert het talent. Onder meer zanger Max ­Colombie van ­Oscar and the Wolf en de populaire ontwerper Demna ­Gvasalia zullen op de eerste rij zitten.

Ieder jaar weet de Modeacademie met een beperkt budget een show die hoge ogen gooit op poten te zetten. De plaatsen voor zaterdag zijn nu al bijna allemaal uitverkocht en ook voor vrijdag vliegen de tickets de deur uit. De Antwerpse Modeacademie had het de laatste maanden echter niet gemakkelijk. Na de zelfmoord van een Zuid-Koreaanse derdejaarsstudent volgde kritiek op de loodzware opleiding. Terecht of niet, de entourage van opleidingshoofd Walter Van Beirendonck was geschokt. Oud-studenten spraken vervolgens wel in het voordeel van de bekende ontwerper. Velen van hen zijn het ­erover eens dat de opleiding aan de academie inderdaad zwaar is, maar dat ze op die manier wel een goede voorbereiding is op de nóg hardere modewereld.

“Iedereen is zeer geëmotioneerd over deze zelfdoding. De show van dit jaar zal dan ook volledig worden opgedragen aan de ­student”, vertelt woordvoerder ­David Flamée.

Het is nu vooral alle hens aan denk voor het docententeam en de studenten om zich klaar te stomen voor deze hoogmis van de Antwerpse mode. Voor deze editie worden er zo’n vierduizend liefhebbers verwacht.

Max Colombie en Prada in jury

Telkens is het spannend afwachten wie in de jury zal zetelen. Vorig jaar was dat onder anderen Paul Van ­Haver, alias ­Stromae. Ook dit jaar werd met Max Colombie van ­Oscar and the Wolf een muzikaal stijlicoon aangetrokken. Andere grote namen zijn oud-student Demna Gvasalia – die het bekende label Vetements uit de grond stampte en creatief directeur is bij Balenciaga – en het designteam achter het invloedrijke modehuis Prada. Het rijtje wordt aangevuld met journalisten, fotografen, kunstenaars en PR-talent.

“Ieder jaar proberen we onze ­jury zo divers mogelijk te maken”, gaat David verder. “Op die manier krijg je de meeste invloeden. Al die verschillende meningen zijn ontzettend verrijkend en ook bepalend voor de toekomst van onze studenten.” Ook zal er, net zoals in andere jaren, een groep ­talentscouts aanwezig zijn. Deze mensen bepalen mee welke carrière er is weggelegd voor de studenten. Ze richten tenslotte zelden onmiddellijk hun eigen label op, meestal doen ze eerst ervaring op in een modehuis.”

Koppel op catwalk

Nog een andere constante is het internationale karakter van de show. De studenten van de modeacademie komen uit alle uithoeken van de wereld en dat is dit jaar niet anders. Negen masterstudenten studeren af, onder wie slechts één Belg: Kjell De ­Meersman.

“Nog bijzonder is dat twee studenten hun individuele collecties tezamen zullen tonen. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt, maar wel de eerste keer dat het om een echt koppel gaat. De twee hebben elkaar leren kennen ­tijdens hun jaren hier aan de academie.”

Expo in tijdelijk gebouw

Op zaterdag 2 juni biedt de tentoonstelling EXPO2018 de kans om de ontwerpen van de studenten van dichtbij te bekijken. “Iets wat niet mogelijk is tijdens de show zelf”, zegt David. “Tijdens deze expo kan je je pas echt onderdompelen in de leefwereld van de studenten. Je ziet alle details en kan zelfs door de schetsen bladeren.” Dat gebeuren zal plaatsvinden in het historische Handelsmuseum, in de Antwerpse Coquilhatstraat. Bezoekers zullen er ook de tijdelijke lokalen van de opleiding kunnen ontdekken. De Modeacademie verhuist immers voor twee jaar naar deze locatie. Het gebouw van het ­ModeMuseum in de Nationalestraat, waarin de opleiding normaal gezien huist, wordt gerenoveerd.

Naast de collecties van de masterstudenten zal u er ook de creaties van de eerstejaars kunnen bewonderen. Zij creëerden historische kostuums rond het thema ‘Antwerpen Barok 2018’.

De show vindt plaats op vrijdag 1 en zaterdag 2 juni. De deuren openen om 19u. De catwalk wordt om 20u geopend. Voor een zitplaats betaalt u 37 euro. Een staanplaats kost 15 euro.

Park Spoor Noord, Parkloods, ­Damplein 28, 2060 Antwerpen, www.antwerp-fashion.be. Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan ­terecht bij de Zelfmoordlijn via het ­gratis nummer 1813 of op de website www.zelfmoord1813.be