De eeuwige rivale, de trouwe soldaat of de man die geen moeite heeft met een no deal-Brexit: wie wordt de opvolger van Theresa May?

© AFP

Tien ambitieuze kandidaten lieten er na het ontslag van premier Theresa May geen gras over groeien om zelf het Britse premierschap te claimen. De ene weliswaar al met wat meer kans dan de andere. Wie moet straks de Brexit eindelijk op het juiste spoor krijgen?

Nina Bernaerts

Boris – No Deal – Johnson

© AFP

Boris Johnson (54) is zonder twijfel de favoriet in de race naar het voorzitterschap van de Tories. Volgens peilingen behaalt hij 39 procent van de stemmen. Dominic Raab (zie hieronder) zou hem volgen met amper 13 procent van de stemmen. Johnson heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij wel voor een No Deal-Brexit wil gaan.

Als politicus heeft Boris Johnson al zijn strepen verdiend als voormalig burgemeester van Londen en als minister van Buitenlandse Zaken. Maar niet alle conservatieven zijn zo tuk op de flamboyante Johnson. Sommigen vinden Johnson té populistisch. Zij krijgen voor hun kritiek de steun van voormalig premier Sir John Major.

© AP

‘Ready for Raab’

Dominic Raab (45) is eveneens kandidaat voor het leiderschap. Zo liet hij zich begin mei al liefelijk fotograferen met zijn knappe vrouw in hun pastelkleurige keuken. En met de Twitter-account ‘Ready for Raab’ waren zijn intenties al snel duidelijk. Hij voert al een poos onder de radar campagne om straks verkozen te raken.

Raab was in het verleden Brexit-minister, maar nam in oktober ontslag omdat hij het niet langer eens was met Theresa May en de deal die ze probeerde te forceren in het parlement. Hij noemde de deal van May achteraf slechter dan gewoon in de EU blijven. Toch stemde hij nog voor de deal die May de derde keer op tafel legde in het parlement.

Trouwe May-soldaat

© AP

De Schot Michael Gove (51) staat volgens de gokkantoren op de derde plaats. Hij is nu minister van Milieu en Omgeving, maar hij voor het overige heeft hij niet veel verwezenlijkt om op die derde plaats te staan.

Gove bleef May trouw tot op het einde. Iets wat enkele harde Brexiteers wel tegen de borst stuit. Bovendien wordt hij ook wel gezien als net iets liberaler (op het vlak van het homohuwelijk, bijvoorbeeld) en is hij eurosceptisch. Hij voerde actief campagne voor Brexit en dat was volgens hem de moeilijkste politieke beslissing van zijn leven. Daarmee stak hij immers het mes in de rug van toenmalig premier Cameron, met wie hij nog samen de kerstdagen vierde.

© AFP

Eeuwige rivale

Andrea Leadsom (55) maakt volgens de gokbureaus evenveel kans als Gove. In 2016 was ze al de grote uitdager van Theresa May: er wordt dus verwacht dat ze ook nu weer een gooi zal doen naar het voorzitterschap. In de partij zelf wordt ze eerder gezien als een outsider, nochtans is ook zij voor een harde Brexit.

Leadsom nam donderdag ontslag uit de regering waarin ze zetelde als minister. Ze liet weten dat ze niet langer geloofde in de aanpak van Theresa May. Leadsom verwijst naar de Withdrawal Agreement Bill, de wet die premier Theresa May woensdagmiddag voorstelde in het Britse parlement om alsnog een Brexit-deal erdoor te krijgen. In de ontwerpversie van die wet zou de premier veel verder gaan dan binnen haar regering werd overeengekomen.

En er zijn nog meer kapers op de kust

De post van premier lokt veel kandidaten. Zij zouden ook een gooi doen naar de functie: Jeremy Hunt (minister van Buitenlandse Zaken), Sajid Javid (minister van Binnenlandse Zaken), Matt Hancock (minister van Volksgezondheid), Penny Mordaunt (minister van Defensie), Rory Stewart (minister van Internationale Ontwikkeling), Liz Truss (viceminister van Financiën), Amber Rudd (minister van Werk), James Brokenshire (minister van Noord-Ierland) en Esther McVey (ex-staatssecretaris voor Werk en Pensioenen). Die laatste heeft dat ook al officieel aangekondigd.

LEES OOK.Geëmotioneerde Theresa May kondigt vertrek als Brits premier aan: “Ik heb het echt geprobeerd”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer