© RR

Gemeente stelt zich borg voor lening voor bouw van zwembad: "Het is het risico waard"

De gemeente Heist-op-den-Berg stelt zich borg voor de langetermijnlening die Sportoase afsluit om het nieuwe zwembad te bouwen in de Lostraat. Op die manier zijn de voorwaarden gunstiger.

Bert Provoost

De bouw van het zwembad is voor onbepaalde tijd uitgesteld, tot het juridisch bezwaar dat enkele buren hebben ingediend al dan niet opgeklaard is. De gesprekken daarover lopen en er zijn al contacten geweest tussen de advocaten van de gemeente en de mensen met bezwaren.

Ondertussen werkt de gemeente verder om de voorbereidingen te treffen, nu op financieel vlak. “We gaan werken via een DBFMO-formule, een constructie waarbij we een jaarlijkse beschikbaarheidsvergoeding betalen aan onze privé-partner Sportoase. Dat bedrag is samengesteld uit een terugbetaling van de lening van de bouw en een bedrag voor de exploitatie”, legt burgemeester Luc Vleugels (CD&V) uit.

“Voor het gedeelte lening was de rentevoet voor Sportoase veel gunstiger als we de gemeente borg lieten staan voor de lening. We hebben dus beslist om dat te doen en op die manier onze verggoeding laag konden houden”, legt hij uit.

Volgens raadslid Willy Anthonis (N-VA) zijn daar risico’s aan verbonden. “Het gaat om een bedrag van zestien miljoen euro waarvoor de gemeente zich borg stelt. Wat als de private partner failliet gaat, wat niet denkbeeldig is over een periode van dertig jaar? Wat gaat er dan gebeuren?”

“Het klopt dat het risico niet nul is”, antwoordt de burgemeester. “Ons autonoom gemeentebedrijf dat de overeenkomst afsluit heeft zich heel goed laten adviseren en de conclusie van de specialisten is dat het het risico waard is, gelet op de gunstige voorwaarden die we hierdoor krijgen.”