Belgische serieverkrachter na zeven jaar vluchten opgepakt in Polen

Hayk Terterian (30), een van de gevaarlijkste serieverkrachters in ons land, kon na zeven jaar op de vlucht eindelijk gearresteerd worden in Polen. De sadistische Oostendenaar bedreigde, folterde en misbruikte op amper tien maanden tijd negen slachtoffers aan de kust. Hij werd veroordeeld tot 25 jaar effectief, maar nog voor de politie hem in ons land kon oppakken, was hij al gevlucht naar het buitenland. België vraagt nu zijn uitlevering.

Marc Klifman, Tim Lescrauwaet

Een foto van zijn gezicht prijkt al enkele jaren op de Most Wanted-lijsten van België en Europa. En net daardoor kon de crimineel na zeven jaar op de vlucht alsnog in de boeien worden geslagen.

Hayk Terterian, een Oostendenaar van Armeense afkomst, wordt beschouwd als een van de grootste serieverkrachters van ons land. Tussen oktober 2011 en augustus 2012 maakte hij zich schuldig aan talrijke bijzonder gewelddadige verkrachtingen en zware mishandelingen in het centrum van Oostende.

“Meekomen of ik ga je dood doen”, snauwde hij zijn slachtoffers altijd toe wanneer hij hen met een mes bedreigde, vaak ook folterde en zich nadien brutaal aan hen vergreep. Op nog geen tien maanden slaagde hij erin om grote paniek te zaaien in de kuststad. Hij maakte toen zeker negen slachtoffers, maar volgens politiebronnen zou de sadistische crimineel zeker achttien gewelddadige feiten op zijn kerfstok hebben.

Opnieuw geweld gebruikt

Na zeven jaar op de vlucht kon hij vorige week woensdag gearresteerd worden in Polen. Agenten in de stad Szczecin hielden hem tegen nadat hij nog maar eens op straat met een mes had gezwaaid. Hij werd gearresteerd voor slagen en verwondingen, maar deed zich toen voor als een Roemeen. Bij verdere controles bleek dat de gezochte Oostendenaar ook nog over valse Belgische en Poolse documenten beschikte. “Die Poolse agenten vonden dat natuurlijk raar en zijn toen gaan kijken naar de foto’s op de Europe’s Most Wanted-lijst”, zegt Martin Van Steenbrugge, die met het FAST-team van de federale politie op voortvluchtige criminelen jaagt. “Toen ze merkten dat die persoon op Hayk Terterian leek, hadden ze de reflex om ons in te lichten. Uiteindelijk konden we ook vingerafdrukken uitwisselen en bleek dat er een positieve hit was. We zijn heel blij met de afloop van dit verhaal. Het bewijst dat de foto’s op de Most Wanted-lijsten en de internationale uitwisseling veel succes hebben.”

Voor de politie in ons land is het altijd zuur geweest dat ze Hayk Terterian niet eerder konden vatten. Hij ging zo meedogenloos te werk dat sommige van zijn slachtoffers tot bloedens toe werden geslagen of met hun hoofd tegen de muur werden gemept. DNA, dat op de broek van een van de eerste slachtoffers werd aangetroffen, verraadde hem. Via telefonieonderzoek kon hij ook aan de andere slachtoffers gelinkt worden. Maar een arrestatie kwam er nooit, omdat hij de politie in 2014 te snel af was.

Opluchting

Agenten observeerden de woning van zijn ouders, waar hij woonde. Toen ze hem daar zagen, kon Terterian toch vluchten via de achtertuin. In het huis werden wel een replica van een revolver, twee messen, zijn laptop en kleren aangetroffen. Op het proces, waar hij dus ook verstek liet, sprak de rechtbank een zware straf voor hem uit. De man werd veroordeeld tot 25 jaar effectieve celstraf en zijn slachtoffers kregen elk 50.000 euro schadevergoeding toegewezen. “Een grote opluchting voor mijn cliënte”, liet de advocaat van een van de slachtoffers toen optekenen. “Maar dat hij nog voortvluchtig is, baart haar wel grote zorgen.”

Die bezorgdheid hoeft er dus nu niet meer te zijn. Ons land heeft ondertussen zijn uitlevering gevraagd.