Bekende slagerij in centrum Bonheiden compleet vernield door brand: “De familie is in shock”

Bonheiden -

Gybels, een bekende slagerij, bakkerij en traiteurszaak in Bonheiden is zondagavond compleet vernield door een zware uitslaande brand. Brandweerzone Rivierenland was de hele avond, tot een stuk in de nacht, met alle mogelijke middelen in de weer om het vuur onder controle te krijgen. Maar de schade is enorm. Het centrum van Bonheiden werd afgesloten, de rookpluim was kilometers ver zichtbaar. Er raakten zes mensen bevangen door de rook.

Bert Provoost

De brandweer was massaal ter plaatse, maar desondanks bleef de brand urenlang aanhouden. De slagerij en het achterliggende atelier raakten compleet vernield. “De brand ontstond in het achterliggende atelier. Daar is een hevige brand uitgebroken om een voorlopig onbekende oorzaak. Het vuur verspreidde zich zeer snel en zorgde voor een zware uitslaande brand”, zegt burgemeester Lode Van Looy (BR30).

“De eigenaar van de zaak is in shock. Het is een heel bekende winkel in Bonheiden. Alles komt wel weer in orde, maar het zal een tijd duren”

Lode Van Looy (BR30)

Burgemeester Bonheiden

“Op het moment van de brand waren de beenhouwer, zijn vrouw en zijn dochter aanwezig. Zij konden allemaal het pand snel verlaten en raakten niet gewond. Ik heb de eigenaar van de zaak net even gesproken en die familie is in shock. Ik ben vooral blij dat zij het pand tijdig hebben kunnen verlaten. De zaak, gelegen in Dorp, is al tientallen jaren heel erg bekend in Bonheiden. Ik hoop voor de familie dat alles zo snel mogelijk weer in orde komt. Het zal in orde komen, maar het zal een tijdje duren.”

Hotel

In het gebouw ernaast raakten wel zes mensen bevangen door de rook”, vult de burgemeester aan. “Zij moesten beademd worden, maar mochten in de loop van de avond het ziekenhuis verlaten. Zij kunnen de nacht doorbrengen in een hotel omdat hun woning voorlopig onbewoonbaar is. Vanaf morgen (maandag, red.) krijgen ze een tijdelijke woning van de gemeente aangeboden. In de loop van de avond werden nog andere omwonenden opgevangen in een schooltje vlakbij om te voorkomen dat ze tijdens de bluswerkzaamheden te veel rook zouden inademen. Op het vlak van slachtoffers valt het dus mee, maar de materiële schade is enorm.”

© bepr

“Het achterliggende atelier is compleet uitgebrand. Daarin stonden voornamelijk werkmiddelen van de traiteurszaak en de bakkerij. Het ging niet om gevaarlijke producten. Het atelier staat in verbinding met de winkel waardoor een groot deel van de rook ook langs daar is buiten gegaan. Waarschijnlijk is in de winkel zelf de schade eveneens erg groot.”

Spectaculair

Doordat het gebouw heel goed geïsoleerd was, ontstond er een heel dikke rookpluim. Die zag er spectaculair uit, maar omdat die recht omhoogging, viel het qua lokale overlast nog mee. Zondagavond laat was de brand nog niet volledig onder controle. “De komende uren zet de brandweer alles in om het vuur zo snel mogelijk volledig onder controle te krijgen”, reageert de burgemeester zondagavond. “Wellicht zullen we pas maandagochtend een volledig zicht krijgen op de schade aan het gebouw en de omliggende woningen.”

“Wellicht zullen we pas maandagochtend een volledig zicht krijgen op de schade aan het gebouw en de omliggende woningen”

Lode Van Looy (BR30)

Burgemeester, Bonheiden

Het dorpscentrum van Bonheiden was de hele avond afgesloten voor het verkeer. Heel wat omwonenden kwamen kijken hoe het vuur bestreden werd. Naaste buren getuigen hoe snel de brand zich ontwikkelde. “We zaten binnen en roken een brandgeur. Toen we buiten gingen kijken, zagen we het vuur vanonder de rolluiken naar buiten komen. Kort daarna stond alles in vuur en vlam. De rook was enorm.”

© bepr

© bepr

De zwarte rookpluim bleef zeer lang aanhouden. Omstaanders verbaasden zich erover dat ruim twee uur na het ontstaan van de brand die nog steeds niet onder controle was. “Dit is duidelijk heel moeilijk te blussen”, klonk het bij vele omstaanders. De burgemeester bevestigt dit. “De brand is inderdaad heel moeilijk te benaderen. De vele vlammen en de enorme rookontwikkeling hebben ervoor gezorgd dat blussen moeilijk was, maar in de loop van de avond en nacht kreeg de brandweer het vuur steeds beter onder controle. Al moet er wel nog uren nageblust worden.”

Naar de oorzaak van de brand blijft het voorlopig gissen. Experten zullen verder onderzoeken wat er precies gebeurd is. De politie zette ook een drone in om de situatie de hele avond lang vanuit de lucht op te volgen.

De zwarte rookpluim is om 21.21 uur nog altijd zeer groot.© bepr

© bepr

© bepr

De rookpluim is zichtbaar vanaf Wommelgem.© bfm

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen