Meeste exporteurs merken nog weinig van fysieke controles in VK

Nieuws
Nederlandse brancheorganisaties van exporteurs merken vooralsnog weinig van de fysieke inspecties die sinds dinsdag bij binnenkomst in het Verenigd Koninkrijk worden uitgevoerd. Een dag eerder hadden enkele brancheverenigingen hun zorgen geuit over bijvoorbeeld extra kosten en vertraagde leveringen door de controles op bloemen, planten, vlees, vis en zuivel. Zo'n twintig vrachtwagens van plantenexporteur Joh. van der Haas uit Kwintsheul in Zuid-Holland hebben echter wel last van de nieuwe regels.
anp
dinsdag 30 april 2024 om 18:21
Afbeelding
beeld anp

De vrachtwagens staan momenteel op een vol parkeerterrein over de Britse grens, zegt directeur Jan-Paul van der Haas. Acht trucks wachten op controle. Van de overige elf vrachtwagens is nog niet bekend of ze geïnspecteerd moeten worden of niet. Daarvoor wachten de wagens nog op het ontvangen van een bepaald nummer. "We zijn afhankelijk van dat telefoontje en ik weet niet wanneer we dat krijgen", zegt hij.

Matthijs Mesken, directeur van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB), laat echter weten nog niet te hebben gehoord dat bloemen- en plantenexporteurs problemen ervaren. Exporteurs zijn volgens hem nauwelijks gecontroleerd. "De overheid is niet heel strikt in het volgen van de eigen regelgeving. De Engelsen willen files voorkomen en willen niet dat op de BBC een item komt over files vanwege de inspecties."

Veel onzekerheden

Daarbij zegt hij wel dat het de volgende dag anders kan zijn en dat er nog veel onzekerheden rond de inspecties zijn. "Volgens de Engelsen is de capaciteit er niet om alles te controleren", aldus Mesken.

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) hoorde volgens beleidsmedewerker Ruben van Rooij ook dat er dinsdag vrijwel geen fysieke controles zijn uitgevoerd. Een dag eerder uitte hij nog zijn zorgen. "Als de kosten stijgen en we niet meer kunnen voldoen aan de levertijden, dan sluiten we lege schappen daar niet uit." FrieslandCampina, bekend van onder meer Campina en Chocomel, zegt nog geen vertragingen te ervaren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Microsoft wil miljarden steken in AI en clouddiensten in Zweden

Microsoft wil miljarden investeren in het uitbreiden van zijn clouddiensten en kunstmatige intelligentie (AI) in Zweden, meldt het techbedrijf. Het bedrijf wil hierin in twee jaar tijd 33,7 miljard Zweedse kronen steken, zo'n 3 miljard euro.

Afbeelding

Kiezers kunnen op meer stations stemmen voor Europa

Op meer stations kunnen mensen donderdag hun stem uitbrengen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. De stations van Gorinchem, Winterswijk en Aalten zijn maandag toegevoegd aan de lijst die de NS eerder al had opgesteld en vrijgegeven.

Afbeelding

VN: helft gebouwen in Gaza verwoest of beschadigd

Meer dan de helft van de gebouwen in de Gazastrook is de afgelopen maanden verwoest, beschadigd of mogelijk beschadigd. Dat meldt VN-dienst UNOSAT, die gespecialiseerd is in het analyseren van satellietbeelden.

Afbeelding

Rijkswaterstaat verwacht geen problemen door hoge waterstanden

Rijkswaterstaat verwacht de komende dagen geen problemen voor de scheepvaart door de hoge waterstanden in het land, meldt een woordvoerster. Op dit moment kampt het zuiden van Duitsland met wateroverlast door hevige regenval.

Afbeelding

Toyota schort leveringen bepaalde automodellen op

Toyota stopt tijdelijk met het leveren van drie automodellen in Japan. De autofabrikant is tot dat besluit gekomen nadat Japanse wet- en regelgeving omtrent de certificering van voertuigen niet is nageleefd.

Afbeelding

Scholz bezoekt Beieren na watersnood

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz bezoekt het door watersnood geteisterde Reichertshofen in Beieren. Hij wil met minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser en de regionale leider Markus Söder een beter beeld krijgen van de situatie in het overstromingsgebied, berichten Dui..