Luister naar

Carla Dik-Faber uitgeroepen tot groenste politicus

Nieuws
Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber dwingt respect af met haar beleid om landbouw en natuur aan elkaar te verbinden. Zondag werd ze daarom uitgeroepen tot ‘groenste politicus’.
maandag 12 maart 2018 om 03:00
Carla Dik-Faber en Gerben-Jan Gerbrandy
Carla Dik-Faber en Gerben-Jan Gerbrandy vroege vogels

’s-Graveland

Een daadkrachtige en creatieve bruggenbouwer. Zo werd Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie zondag genoemd door de jury bij haar verkiezing tot Groenste Politicus van 2017. Dat gebeurde in het radioprogramma Vroege Vogels op NPO Radio 1.

De verkiezing, een initiatief van Natuurmonumenten, werd voor de tiende keer gehouden. Het evenement kreeg dit jaar een speciaal tintje. Dik-Faber deelt de eerste plek namelijk met Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66). Dat is in de geschiedenis van deze verkiezing nog niet eerder voorgekomen. De jury omschrijft Gerbrandy als ‘de man met de lange adem, omdat hij zich al jarenlang inspant voor het versterken van de natuur en biodiversiteit in Europa. En als hij bijt, laat hij niet meer los.’ Gerbrandy spant zich in voor verduurzaming en vergroening van het Europese Landbouwbeleid en pleitte onder andere voor een verbod op het landbouwgif glyfosaat.

Dit is een aansporing om op deze voet verder te gaan, reageert Dik-Faber. ‘Een bijzondere waardering voor dit mooie werk om zorg te dragen voor de schepping.’ De politicus zit sinds 2012 in de Tweede Kamer en zet zich onder andere in voor sluiting van kolencentrales tegengaan van voedselverspilling, bescherming van weidevogels en stimulering van het opwekken van eigen energie. De jury is vol lof omdat ze ‘landbouw weet te verbinden met natuur’. ‘Ik wil dat boeren en natuurbeschermers samenwerken in plaats van tegenover elkaar gezet worden’, legt de politicus uit. ‘Het is jammer dat er vaak zo’n polariserend debat over is.’

Dik-Faber ziet het verbinden van partijen als een belangrijk onderdeel van haar politieke werk en is dan ook blij dat dat gezien en beloond wordt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Premier Mark Rutte: 'Iemand uitschelden om zijn of haar Joodse achtergrond, dat doe je niet.'

Antisemitisme moeten we samen de kop indrukken, vindt Rutte. 'Het gaat echt de verkeerde kant op'

Het kabinet zal alle middelen inzetten om antisemitisme te bestrijden, maar het is te gemakkelijk om alles van de overheid te verwachten. 'Ieder van ons heeft een verantwoordelijkheid anderen aan te spreken.'

Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.