Direct naar artikelinhoud
Gaza

Israëlische luchtmacht waarschuwt Palestijnen in Gaza met pamfletten weg te blijven bij demonstraties

Palestijnen in Gaza verbranden Israëlische vlaggen bij de grens.Beeld EPA

De Israëlische luchtmacht heeft vrijdag pamfletten verspreid in Gaza waarin Palestijnse betogers wordt gewaarschuwd weg te blijven van de grens. Jeruzalem wil zo voorkomen dat vandaag opnieuw doden vallen bij de wekelijkse protesten bij het hek. In de afgelopen drie weken zijn al 35 Palestijnen gedood door het leger. Honderden anderen raakten gewond.

In de middag viel al de eerste dode toen honderden Palestijnen optrokken richting de grens. Net als de afgelopen weken worden vrijdag massale protesten verwacht. De demonstraties zullen doorgaan tot 15 mei, wanneer de Israëliërs het 70-jarig bestaan van hun land vieren. 

De Palestijnen herdenken deze dag als de ‘nabka’, de dag van de ‘catastrofe’. Herdacht wordt dat honderdduizenden Palestijnen in 1948 op de vlucht sloegen of werden verdreven tijdens de stichting van de staat Israël. In de pamfletten zegt het leger dat het ‘op alle scenario’s is voorbereid’. De Palestijnen wordt aangeraden weg te blijven bij het grenshek en het niet te beschadigen. 

Het leger zegt dat de scherpschutters alleen schieten op relschoppers. Maar internationaal wordt het Israëlische optreden afgekeurd

De meeste betogers die tot nu toe werden doodgeschoten, waren het slachtoffer van militaire scherpschutters. "Gehoorzaam niet de opdrachten van de terreurorganisaties Hamas", aldus het leger in de pamfletten. "Zij brengen je leven in gevaar. Je doet mee aan gewelddadige onrust." De radicale Palestijnse organisatie Hamas regeert al jaren in Gaza. 

Het leger zegt dat de scherpschutters alleen schieten op relschoppers. Maar internationaal wordt het Israëlische optreden afgekeurd, onder andere door de VN, omdat buitensporig veel geweld wordt gebruikt tegen ongewapende betogers. Jason Greenblatt, lid van het Midden-Oostenteam van de Amerikaanse president Trump, zei vrijdag dat de Palestijnen ‘het recht hebben om te protesteren tegen hun nijpende humanitaire situatie’, maar hij riep de betogers ook op geen geweld te gebruiken en ver weg te blijven van het hek. ‘De kosten van deze demonstraties zijn te hoog, gezien het aantal doden en gewonden’, aldus Greenblatt.

'Mars voor de Terugkeer'

De organisatoren van de demonstraties hebben vrijdag protesttenten opgezet op een paar honderd meter van het hek. Zij zeggen dat de tenten tot 15 mei steeds dichter bij de grens zullen worden opgezet tijdens hun ‘Mars voor de Terugkeer’.  De betogers willen dat Palestijnse vluchtelingen en hun families mogen terugkeren naar de steden en gebieden waar ze voor 1948 woonden. 

Hamas zegt dat de demonstraties ook bedoeld zijn om te protesteren tegen de economische blokkade van Gaza door Israël en Egypte. Hiertoe werd besloten nadat Hamas in 2007 de macht had overgenomen in Gaza, ten koste van de Palestijnse Autoriteit. Door de blokkade is het leven van de twee miljoen bewoners van Gaza uitzichtloos geworden. De werkloosheid is nu opgelopen tot veertig procent en doorgaans is er maar vijf uur per dag elektriciteit.