© Opera Vlaanderen

Marcel Vanthilt opent pop-up-Operacafé: “Opera is van een genialiteit die je vandaag niet meer vindt”

In de leegstaande ruimte op de hoek van de Frankrijklei en de Rooseveltplaats huist vanaf 7 december het pop-upcafé Operaplein 1. Opera Vlaanderen nodigt er tot juni 2018 elke maand een bekende gastheer uit. Marcel Vanthilt bijt de spits af.

Ilse Dewever

Op de voltooiing van het Operaplein is het wachten tot de zomer van 2018, maar Opera Vlaanderen brengt nu al animo op de plek met een pop-upcafé. “Omdat onze toeschouwers en bezoekers meer verdienen dan een unieke blik op de werf, ontsluiten wij de ruimte links van het operagebouw”, vertelt Wilfried Eetezonne van Opera Vlaanderen. “We dopen het gelegenheidscafé om in Operaplein 1, straks ons nieuwe adres. Het pop-upcafé blijft open tot het einde van het seizoen, pakweg juni 2018. Van donderdag tot zondag, en ook tijdens voorstellingen, zal men er iets kunnen eten of drinken. De ruimte wordt bemeubeld met oude rekwisieten uit ons decoratelier. Naderhand kunnen die ook worden aangekocht. Bekende curatoren met een hart voor opera stellen er maandelijks evenementen voor.”

Talkshow

Met een geanimeerde talkshow geeft Marcel Vanthilt als eerste curator op 7 december het startschot van Operaplein 1. “Ik ben een groot operafan, en woon vaak voorstellingen bij”, vertelt Marcel Vanthilt. “Als gastheer van drie evenementen wil ik het publiek een inkijk geven in de coulissen van de opera. Vragen stellen die me zelf bezighouden.”

Vanthilt organiseert in Opera­plein 1 een talkshow (07/12), een matinee (10/12) en een ­partynight (30/12). “Voor de talkshow is onder meer trombonist Carlo Mertens te gast. Hij speelde ooit bij Arbeid Adelt en El Tattoo del Tigre, maar maakt dus ook deel uit van het Symfonisch Orkest van Opera Vlaanderen. In de meeste operaproducties hebben de strijkers het grootste aandeel, slechts zelden hoor je de trombone. Ik vraag me bijvoorbeeld af wat Carlo daar dan al die tijd in de orkestbak zit te doen?”

© WAS

Voor de matinee ontvangt Vanthilt pianist Ad Cominotto, die op accordeon zanger Pieter-Jan De Smet begeleidt in Schuberts Winterreise. Voor de partynight staat de presentator zelf ook op het voorplan. “Als dj Ludwig von Vegas leg ik van 20 tot 1u ’s nachts enkel klassieke platen op. Tussendoor doe ik intermezzo’s met enkele percussionisten van het orkest.”

Waarom een ex-punker begot een zwak voor opera heeft? “Ik vind vooral het orkest geweldig”, zegt Vanthilt. “Op relatief korte tijd studeren zij drie à vier uur muziek in. En geen enkele pagina is hetzelfde bij zo’n partituur. De eeuwenoude muziek is vaak van een genialiteit die je vandaag niet meer vindt. Het verhaal heeft meestal veel weg van een overdreven soap, daar doe ik al geen moeite meer voor om het te begrijpen. Maar de muziek in opera, heeft een eeuwigheidswaarde.”

In januari neemt sopraan Elise Caluwaerts de taak van curator op zich. n februari Sihame El Kaouakibi van Let’s Go Urban.