Luister naar

Kajsa Ollongren wil af van raadgevend referendum

Nieuws
Wie zijn de nieuwe ministers van het kabinet-Rutte-III? In de weken tot aan de kerstvakantie bespreekt de Tweede Kamer alle begrotingen. Hoe doen de nieuwe ministers het? Vandaag: minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken / vicepremier, D66).
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
vrijdag 17 november 2017 om 03:00
Kajsa Ollongren wil af van raadgevend referendum
Kajsa Ollongren wil af van raadgevend referendum anp

Welke indruk maakt zij?

Ze heeft een pittige uitstraling. Dat is ook niet raar voor iemand die bijna een kwarteeuw als hoge ambtenaar in de politieke keuken heeft gekeken. Met armgebaren onderstreept ze haar betoog, af en toe schrijft ze met de linkerhand iets op, als Kamerleden haar bevragen. Toch lijkt ze een beetje nerveus voor haar eerste grote optreden in het parlement. In plaats van democratische ‘vernieuwing’ heeft ze het over ‘vernieling’. Ze corrigeert zichzelf direct en gaat snel verder met haar betoog.

Overtuigt zij?

Ja, vooral wanneer ze op besliste wijze afstand neemt van de persoonlijke aanval op haar van Martin Bosma (PVV). ‘Ik vind dat jammer, uw fantasie ging met u aan de haal’, voegt ze de PVV’er toe. Nadat die kwestie is afgehandeld, gaat ze soepel over op de inhoudelijke onderwerpen van haar ministerie, zoals het openbaar bestuur en de betrokkenheid van burgers daarbij.

Nog in de problemen?

Nee, dat is niet gebeurd. Wel botste het even flink tussen de minister en de SP en de PvdD. Ze werd vooral aangesproken als D66’er die een einde moet maken aan het raadgevend referendum, terwijl haar partij er altijd een hartstochtelijk voorstander van was. ­Ollongren verdedigde met zo veel verve dit voornemen uit het regeerakkoord, dat SP-Kamerlid Ronald van Raak boos werd. Het kostte haar geen moeite een reeks bezwaren tegen het referendum op te sommen. De minister begreep dan ook ‘heel goed’ dat de onderhandelaars van dat ‘verwarring stichtende instrument’ af willen. Ondanks aandringen van enkele oppositiepartijen wilde ze nog niet zeggen of er ook een referendum komt over de wet die het raadgevend referendum afschaft.

Uitgestoken hand?

Als politica met haar lange ervaring als topambtenaar strooide Ollongren met toezeggingen die weinig kosten. ‘Daar kom ik op terug’ of ‘zo spoedig mogelijk zal ik de Kamer daarvan op de hoogte stellen’ zijn dan de gebruikelijke frasen.

Ze deed een beroep op alle fracties het fenomeen van nepnieuws serieus te nemen. Het is haar menens op dat onderwerp, liet ze blijken. Staten als Rusland zijn uit op het zaaien van verdeeldheid, en dat doen ze met nepnieuws.

dossierkennis?

Dat zit bij deze minister wel goed. Haar dossiers bewegen zich van het in toom houden van topinkomens in de publieke sector tot het beschermen en weerbaar maken van raadsleden en burgemeesters die worden bedreigd door criminelen. Verder kondigde ze alvast aan van harte te zullen meedoen aan het komende debat over het referendum over de Wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten (de zogenoemde ‘sleepwet’).

Kajsa Ollongren

Karin Hildur (Kajsa) Ollongren (spreek uit als óó-lon-green) werd op 28 mei 1967 te Oegstgeest geboren. Haar moeder is een Zweedse, haar vader stamt uit een Fins adellijk geslacht.

Ollongren is als minister nieuw in Den Haag. Als ambtenaar kent ze de Haagse wereld goed. Na haar studie geschiedenis en economie aan de Universiteit van Amsterdam begon ze een ambtelijke loopbaan Na een start in 2001 bij Economische Zaken vertrok ze in 2007 naar Algemene Zaken, waar ze uitgroeide tot rechterhand van premier Mark Rutte. In 2014 stapte ze over naar de politiek, toen ze voor D66 wethouder werd in Amsterdam. Afgelopen zomer maakte ze bezwaar tegen deelname van de ChristenUnie aan een kabinet met haar partij. Die kwestie is nu uit de lucht, na een gesprek met Gert-Jan Segers. Ollongren is getrouwd met tv-producente Irene van den Brekel en heeft twee zonen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Decorwisseling: de informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol zijn uit de boksring gestapt.

Omtzigt heeft geen aanleg voor acteren; 'week van waarheid' werd een reeks waardeloze toneelstukjes

Pieter Omtzigt viel als altijd uit de rol waarin anderen hem pressen. En het Haagse formatietheater in deze ‘week van de waarheid’ was een ongefaseerde schertsvertoning: zonder bedrijven, zonder regisseur.

Volgens demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) is het ‘onderwerp van discussie’ of de sollicitatieplicht in de huidige vorm wel werkt.

Kabinet begint groot experiment met werkloosheidsuitkering zonder sollicitatieplicht

Het demissionaire kabinet wil met een grootschalig experiment kijken of de sollicitatieplicht voor het verkrijgen van een werkloosheidsuitkering wel werkt.

De EU beschikt sinds 2007 over snel inzetbare legergroepen, hier te zien tijdens een training in Spanje. Nu wil Brussel de eigen defensie verder versterken.

Buiten is het guur, maar op deze manier blijft Europa overeind in een grimmige wereld

Wordt de Europese Unie vermorzeld tussen China, Amerika en Rusland? Tijd voor indringende vragen. ‘Gaan we in de lege VDL-fabriek in Born weer personenauto’s maken? Of liever pantservoertuigen?’

Dilan Yesilgöz (VVD) en Geert Wilders (PVV) komen aan voor de voortzetting van de formatiegesprekken. De partijen moeten het deze week eens worden over een hoofdlijnenakkoord. Dit akkoord moet er op 15 mei liggen.

Finaleweek met een verlenging: hoe de formerende partijen zich een weg naar een kabinet banen

De finale van de formatie wordt er eentje met een verlenging. PVV, VVD, NSC en BBB hoopten woensdag een punt te kunnen zetten, maar onderhandelen ook de komende dagen nog door.

Directeur Willem Blanken van het Kieskompas: 'De partij heeft een sociale component en gaat over menslievendheid.'

ChristenUnie zou grootste partij moeten zijn, zegt directeur Kieskompas. 'Zijn gematigd en voorzichtig'

Nederlandse kiezers zijn veel gematigder dan de uitslagen van verkiezingen laten zien. Dat zegt directeur Willem Blanken van het Kieskompas. 'Eigenlijk zou de ChristenUnie de grootste partij van Nederland moeten zijn.'

Het lekken van dit conceptstuk komt in een belangrijke week. Volgende week woensdag moeten de informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf met een verslag komen.

Concept-hoofdlijnenakkoord gefotografeerd, de vier partijen willen streng en omvangrijk migratiepakket

Het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit. Op de eerste dag van de finaleweek wordt - al dan niet bewust - meer duidelijk over de inzet van de formerende partijen.