Luister naar

Kabinet maakt haast met extra geld voor Defensie

Nieuws
Defensie krijgt er volgend jaar al 400 miljoen euro bij. Dat geld wordt vooral gebruikt om militaire missies te versterken. Ook wordt de Explosieven Opruimingsdienst uitgebreid.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
vrijdag 17 november 2017 om 18:17
Vicepremier Hugo de Jonge tijdens de persconferentie, vrijdag. Premier Mark Rutte was in Zweden voor een EU-top.
Vicepremier Hugo de Jonge tijdens de persconferentie, vrijdag. Premier Mark Rutte was in Zweden voor een EU-top. anp / Evert-Jan Daniels

Den Haag

Het nu toegezegde geld komt boven op de 8,4 miljard euro die Defensie volgens de begroting van 2018 al zou krijgen. Tijdens de formatie hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie afgesproken dat het nieuwe kabinet de komende jaren 1,5 miljard euro per jaar extra aan het leger besteedt. ‘Deze 400 miljoen euro is al een forse stap in die versterking’, aldus vicepremier Hugo de Jonge tijdens de persconferentie na de ministerraad.

Defensie krijgt het geld eerder dan verwacht; in principe zou dat nog een jaar langer duren. Volgens De Jonge had minister Ank Bijleveld ingetekend op het extra geld dat het ministerie van Financiën nog beschikbaar had voor investeringen. ‘De nood is gewoon hoog’, zei ze er vrijdag zelf over. ‘De wereld om ons heen vraagt om een sterke krijgsmacht. Dat besef is doorgedrongen.’

afhankelijk

Het Nederlandse leger is tijdens missies nu vaak afhankelijk van andere landen, bijvoorbeeld voor transporten en medische ondersteuning. Met het extra geld kan Defensie voortaan zelf vliegtuigen inhuren en eigen hospitalen neerzetten in missiegebieden. Ook kan het leger dan zelf gewonden vervoeren.

Van de extra 400 miljoen worden ook versneld grote aankopen gedaan, zoals vier ‘Reapers’: grote drones die gebruikt worden om inlichtingen te verzamelen. Die drones zouden eerder aangeschaft worden, maar de koop werd in 2015 uitgesteld, omdat het leger onvoldoende geld beschikbaar had. Wat de apparaten kosten is officieel onbekend; schattingen gaan uit van enkele tientallen miljoenen euro’s per stuk.

Het geld wordt ook gebruikt voor een uitbreiding van de Explosieven Opruimingsdienst, een van de meest gevraagde legeronderdelen. Deze militairen komen bijvoorbeeld in actie bij verdachte pakketjes of onbeheerde bagage. Volgens het kabinet ‘wordt de druk op het huidige personeel afgebouwd’ en komen er ook weer opleidingen en trainingen.

Minister Bijleveld stuurt het voorstel voor de extra financiering zo snel mogelijk naar de Tweede Kamer. Volgende week bespreekt het parlement de begroting van ‘haar’ ministerie. De bewindsvrouw wil direct na dat debat beginnen met de voorbereiding en uitvoering van de nieuwe plannen om Defensie te versterken. <

eigen bijdrage verlaagd

Mensen die langdurige intensieve zorg aan huis nodig hebben, betalen per 1 januari een lagere eigen bijdrage. De maatregel geldt ook voor wie in een verpleeghuis verblijft, terwijl de partner thuis woont. Het percentage van het inkomen dat meetelt voor de eigen bijdrage wordt verlaagd van 12,5 naar 10 procent. Dat maakten ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Bruno Bruins (Medische Zorg) vrijdag bekend. Uit berekeningen blijkt dat ruim 30.000 mensen hierdoor 30 tot 150 euro per maand minder gaan betalen.

Het kabinet wil meer maatregelen nemen om de eigen bijdrage voor langdurige zorg te verlagen, maar die gaan pas later in. Het ministerie van Volksgezondheid gaat met gemeenten overleggen over één ‘abonnementstarief’ van 17,50 euro per vier weken. Voor dat bedrag krijgen mensen dan alle ondersteuning van de gemeente. Ook is het de bedoeling dat niemand meer dan 250 euro per jaar gaat betalen voor bepaalde medicijnen. De ‘bevriezing’ van het eigen risico op 385 euro is dit jaar al ingevoerd, en geldt tot 2021.

verplichte vog rij-instructeur

Rij-instructeurs moeten binnenkort verplicht een Verklaring Omtrent Gedrag hebben. Die moet getoond worden door mensen die rij-instructeur willen worden, en door instructeurs die hun lesbevoegdheid willen verlengen. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) wil zo fraude, mishandeling en oplichting aanpakken. ‘Leerlingen zijn vaak jong. De lessen vinden bovendien vaak plaats in een een-op-eensituatie met een ongelijkwaardige relatie. Dat maakt kwetsbaar en daarom is het des te belangrijker dat het contact tussen de leerling en de instructeur integer is.’ Het gedrag van rij-instructeurs is al jaren onderwerp van veel discussie. Eind 2015 ontstond er ophef over een rijschoolhouder die lessen aanbood in ruil voor seks. Het kabinet liet toen weten dat dit niet illegaal is, zo lang de cursist meerderjarig is en vrijwillig meewerkt. Het certificaat van rijschoolhouders afpakken, zoals de ChristenUnie toen wilde, kan alleen als de verkeersveiligheid gevaar loopt. Het is de bedoeling dat de nieuwe maatregel in de loop van 2018 gaat gelden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Turkije voor 'sollicitatiegesprek' met Erdogan: benoeming tot Navo-chef dichterbij

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

VVD-leider Dilan Yesilgoz sprak over duizenden nareizigers per jaar. In de praktijk gaat het om een fractie daarvan.

'Nareis op nareis op nareis': vijf vragen over de politieke leugens van VVD-leider Dilan Yesilgöz

De ‘duizenden vluchtelingen’ die volgens Yesilgöz via nareis op nareis naar Nederland komen bestaan niet blijkt uit Kamervragen die zij zélf heeft beantwoord. Welke politieke gevolgen heeft de leugen van Yesilgöz?

Partijleider Mirjam Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

Joodse Nederlander bekladde partijbureau van ChristenUnie: 'Gedaan uit woede en onmacht'

Een Joodse Nederlander heeft het partijkantoor van de ChristenUnie in Amersfoort beklad, meldt advocaat Willem Jebbink. Op het pand werden woensdag teksten als ‘steunt genocide’ ontdekt.

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en Justitieminister Dilan Yesilgöz binden al jaren de strijd aan tegen antisemitisme.

Hoe bestrijd je Jodenhaat? Niet alleen vanuit Den Haag, beseffen Kamer en kabinet

De Kamer vraagt het demissionaire kabinet steviger actie te ondernemen tegen oplaaiend antisemitisme. Maar wat kan de politiek méér dan felle afkeuring? Donderdag gaat de Tweede Kamer daarover in debat.

Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens het debat over de Wet betaalbare huur.

Plan om huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen is weer een stap dichterbij

Het plan om de huurprijzen in de vrije sector per 1 juli wettelijk aan banden te leggen is weer een stap dichterbij. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter de nieuwe huurwet.