Luister naar

Sluiting Siemens Hengelo schokt bonden

Nieuws
De vakbonden reageren geschokt op de sluiting van de Siemens-vestiging in Hengelo. CNV-bestuurder Gerard van der Molen noemt de beslissing ‘een dramatisch verhaal’. ‘Dit raakt de regio hard.’
redactie nd
vrijdag 17 november 2017 om 03:00
De Siemensvestiging in Hengelo. Burgemeester Sander Schelberg zegt zich niet te kunnen neerleggen bij sluiting. ‘Dit treft Hengelo en Twente in het hart.’
De Siemensvestiging in Hengelo. Burgemeester Sander Schelberg zegt zich niet te kunnen neerleggen bij sluiting. ‘Dit treft Hengelo en Twente in het hart.’ google streetview

Hengelo

Van der Molen stelt op korte termijn met het Duitse bedrijf in gesprek te willen gaan. Daar wil hij het in eerste instantie hebben over het behoud van banen. Pas daarna gaat het wat de CNV betreft over ‘een eerlijke compensatie voor het verlies van banen’. Van der Molen wijst erop dat de gemiddelde leeftijd van het Siemens-personeel ‘redelijk hoog’ is, wat de kans op het vinden van een nieuwe baan bemoeilijkt.

FNV wil nog niet inhoudelijk reageren omdat Siemens de bonden nog niet heeft ingelicht. ‘Als dit waar is, is het een verschrikkelijke klap voor iedereen die daar werkt’, liet een woordvoerder donderdagavond weten.

mokerslag

Burgemeester Sander Schelberg van Hengelo noemt de aangekondigde sluiting ‘een mokerslag voor de medewerkers’. Op Twitter schrijft hij: ‘Dit treft Hengelo en Twente in het hart. Hier kunnen we ons niet bij neerleggen!’ Er werken ongeveer zeshonderd mensen in de vestiging waar turbines en compressoren worden gemaakt. Vanochtend krijgt het personeel tekst en uitleg van een topman van het Duitse technologieconcern.

De sluiting maakt deel uit van een reorganisatie bij de energie- en gastak, van het bedrijf, waarbij wereldwijd 6900 banen verloren gaan. Op dat vlak krijgt Siemens de laatste tijd minder opdrachten vanwege de stormachtige opkomst van hernieuwbare energie.

De helft van het massaontslag valt in Duitsland. In het oosten van het land gaan twee grote fabrieken dicht. Het concern heeft meer dan 370.000 werknemers. Siemens maakt onder meer grote installaties voor de oliewinning, energiecentrales en gasturbines. Daar is steeds minder vraag naar.

concurrerend

Volgens directeur personeelszaken Janina Kugel zijn de ingrepen nodig om ervoor te zorgen dat het bedrijf op het gebied van energie voldoende concurrerend blijft. Het concern is al langer bezig met een transformatie van de bedrijfsstructuur, waarbij verder onder meer de gezondheidstak op eigen benen wordt gezet.

Het is ook niet voor het eerst dat er stevig wordt gesnoeid bij Siemens. Zo kondigde het bedrijf in mei nog een reorganisatie aan bij zijn digitale tak. Daarbij werden 1700 banen in Duitsland geschrapt en werden duizend arbeidsplaatsen overgeheveld naar externe dienstverleners.

Eerder deze week kondigde de Amerikaanse branchegenoot General Electric ook al grootscheepse hervormingen aan. Die gooit het roer flink om. Het industrieel conglomeraat presenteerde een nieuwe strategie, waarbij het zich toelegt op zijn activiteiten op het gebied van luchtvaart, gezondheidszorg en energie. Andere activiteiten zoals de trein- en lichtdivisie gaan in de etalage. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.

Mensen vroegen meteen naar ‘die auto van 79.800 renminbi’, vertelt een BYD-verkoper.

Stormloop op e-auto's in Peking. Vagen Chinezen de Europese auto-industrie weg?

De verkopers van automerk BYD konden vorige maand hun ogen niet geloven. De fabrikant van elektrische auto’s had net grote prijsdalingen aangekondigd, bij drie modellen zelfs tot onder de 80.000 yuan (10.000 euro).

Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.

Mede-eigenaar Christiaan Kraan bezig met een klavecimbel voor een muziekschool in IJsland.

In de luwte van het grote geld zingen de klavecimbels van Amir en Kraan een fijnbesnaard protest

Amsterdam floreerde dankzij de diversiteit aan kleine bedrijfjes. Nu is er amper plaats voor ze. Na hun gedwongen vertrek uit de Havenstraat vonden klavecimbelbouwers Amir en Kraan met enig geluk nog werkruimte in de stad.