© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Voor meer dan 22 miljoen euro energiefraude opgespoord in 2023

Vorig jaar heeft distributienetbeheerder Fluvius voor meer dan 22 miljoen euro aan energiefraude opgespoord. Dat meldt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) in een persbericht.

mtm
Bron: BELGA

“Elke vorm van fraude is onaanvaardbaar, ook energiefraude”, aldus de minister in het persbericht over het jaarrapport energiefraude van Fluvius. “Het gaat om gemeenschapsgeld en elke euro die daarvan teruggevorderd wordt, kan teruggaan naar de gezinnen en de KMO’s via een verlaging van de nettarieven. De strijd tegen energiefraude is de facto een strijd voor lagere nettarieven.”

Elk jaar moet Fluvius voor 1 mei aan Demir verslag uitbrengen van de strijd tegen energiefraude. De minister wijst erop dat met steeds meer lokale energieproductie ook nieuwe vormen van energiefraude gepaard gaan, zoals via groenestroomcertificaten, keuringsattesten en het illegaal aftappen van elektriciteit. 

In 2023 is voor 7,5 miljoen euro aan groenestroomcertificaten teruggevorderd. Naar schatting zijn ook voor 14,8 miljoen euro aan toekomstige uitbetalingen vermeden. “Samen goed voor 22,3 miljoen euro dat minder doorgerekend zal worden in de energiefactuur”, klinkt het.

Fluvius voert ook stroommetingen uit op vraag van de politiediensten, om eventuele drugsplantages op te sporen. Net als in 2022 voerde de distributienetbeheerder vooral metingen uit in de provincie Limburg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER