Direct naar artikelinhoud

De dokter kijkt mee in je pillen-app: nu een vreemd idee, maar over een paar jaar de normaalste zaak

Nieuw, nuttig, maar ook een beetje eng: een pil die laat weten of ie al geslikt is.

De week in wetenschap

Aj, pil vergeten te slikken vandaag. Ondanks hulpmiddelen zoals doosjes met vakjes met de dagen van de week erop, gaat het toch nog regelmatig mis. Maar nu komt er hulp uit technologische hoek. De Amerikaanse gezondheidsautoriteit keurde deze week de eerste 'digitale medicatie' goed. Bij het oplossen in het maagzuur verstuurt deze high tech pil via een speciale pleister op de arm een signaal naar een app. Zo kan de dokter meekijken op welke dagen en tijdstippen de pillen zijn geslikt. De patiënt kan ook nog vier anderen, zoals familieleden, laten mee koekeloeren. De eerste pil die op de markt komt, is voor schizofreniepatiënten, maar andere medicatie zal volgen.

De belangen zijn immers enorm. Het niet volgens recept slikken van pillen is een van de meest onderschatte problemen in de gezondheidszorg. Voormalig minister van Volksgezondheid Ab Klink liet al eens uitrekenen dat niet geslikte medicijnen alleen al in Nederland jaarlijks 9 tot 13 miljard aan productiviteitsverlies kosten, en ziekenhuisopnames en andere medische misère.

Dat is een sterk argument om technieken in te voeren die mensen helpen hun pillen niet te vergeten. Bovendien, zullen de voorstanders zeggen, deelname is vrijwillig. De patiënt kan zelf in de app mensen toevoegen of verwijderen die meekijken met de medicijninname.

Toch vrees ik de nadelen. Nieuwe technieken leiden tot een nieuwe sociale dynamiek. Voor de komst van sms, mail en WhatsApp was het heel normaal als een reactie van een kennis of familielid een paar dagen op zich liet wachten. Die sociale norm is enorm verschoven: alles moet sneller, alles moet worden gedeeld.

Alleen al in Nederland kosten niet geslikte pillen jaarlijks 9 tot 13 miljard aan productiviteitsverlies

Laat mij nou meekijken in je pillen-app, het is voor je eigen gezondheid. Nu een vreemd verzoek, maar het zou over een paar jaar zomaar de normaalste zaak van de wereld kunnen zijn. Zouden zorgverzekeraars straks ook mee willen kijken in die app? Onder het motto: we willen uw pil best vergoeden, maar alleen als we zeker weten dat u 'm volgens recept slikt?

Gaat het die kant op? Ik begin die nieuwe pil steeds enger te vinden. Want gezondheidsproblemen en miljarden euro's aan kosten door het niet slikken van medicatie zijn een hoge prijs. Maar een volledig vrije keuze om zelf te bepalen wat wel en niet je lichaam in gaat, is mij meer waard.