Lars Van Santvoort is provinciaal secretaris voor ACOD Onderwijs.© ACOD Onderwijs / RR, Belga, Fotomontage GVA

“Dit is ongezien”: zeker 2.000 betogers verwacht voor onderwijsactie in Antwerpen

Zeker 2.000 betogers zullen morgen/dinsdag deelnemen aan de eerste actiedag van de onderwijsvakbonden uit onvrede met het rapport van de Commissie der Wijzen. Dat blijkt uit bevragingen van de vakbonden bij hun leden. “Ongezien”, zegt COC. En ook het ACOD kijkt hoopvol naar de actie die dinsdag om 9.30 uur op het Operaplein in Antwerpen zal beginnen.

debn, blg

De drie onderwijsvakbonden ACOD Onderwijs, COC en VSOA Onderwijs organiseren in mei vijf betogingen, telkens op een andere dag in een andere stad in alle Vlaamse provincies. Dinsdag is het de beurt aan Antwerpen en uit de eerste cijfers blijkt dat de aanwezigheid groot zal zijn, meldt de Christelijke Onderwijscentrale (COC) in een persbericht.

LEES OOK. Morgen actie in onderwijs: waar wordt gestaakt? En waarom?

“Waar aanvankelijk gehoopt werd op 1.000 betogers verspreid over vijf provincies, worden momenteel 2.000 betogers verwacht enkel en alleen al in Antwerpen”, zegt secretaris-generaal Koen Van Kerkhoven van COC. “Dat is ongezien! En de tellers staan niet stil.”

38 urenweek en weg met pedagogische studiedagen: zo wil ‘Commissie van Wijzen’ lerarenberoep hervormen

De Commissie van Wijzen, aangesteld door minister Ben Weyts (N-VA), stelt vergaande maatregelen voor om de job van leraar te hervormen. Eén daarvan is om leerkrachten in moeilijke scholen meer te betalen. De pedagogische studiedagen en vaste lesuren moeten er ook aan geloven.

LEES OOK. 38 urenweek en weg met pedagogische studiedagen: zo wil ‘Commissie van Wijzen’ lerarenberoep hervormen

“Maat is vol”

Ook Lars Van Santvoort, provinciaal secretaris voor ACOD Onderwijs, heeft een goed gevoel bij de opkomst. Al wil hij niet meteen concrete cijfers geven. “Betogers of stakers hoeven zich bij ons niet op te geven, maar ik krijg wel veel telefoontjes van onze leden. Je merkt duidelijk dat de maat vol is voor veel leerkrachten en ze de minister van Onderwijs Ben Weyts beu zijn.”

Daarom zullen verschillende scholen van het gemeenschapsonderwijs en het Stedelijk Onderwijs de poorten niet open doen ’s ochtends en om half tien verzamelen aan het Operaplein. Van daaruit trekt het een halfuur later richting Groenplaats waar enkele leden en provinciaal secretarissen van de verschillende onderwijsbonden het woord zullen nemen.

Of ook het katholiek onderwijs meedoet, is volgens Van Santvoort nog afwachten, “maar ik krijg ook wel signalen van onze leden binnen die koepel dat ook zij mee actie willen voeren.”

Noodopvang

Talloze lessen zullen dus niet kunnen doorgaan. Sommige scholen zullen noodopvang organiseren en andere schakelen gedwongen over op afstandsonderwijs vanwege het gebrek aan personeel.

Na Antwerpen volgen acties in Oostende op woensdag 8 mei op het Sint-Petrus-en-Paulusplein om 10 uur, Leuven op maandag 13 mei op het Martelarenplein om 10 uur, Hasselt op dinsdag 14 mei op het Molenpoortplein om 13 uur en tot slot Gent op woensdag 15 mei in het Citadelpark om 10 uur.

LEES OOK. Onderwijsbonden gaan vijf dagen actievoeren in mei, Antwerpen als eerste aan de beurt: “Personeel wordt opnieuw niet gehoord”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen