© Tom Palmaers

Klacht van Bilzens gezin krijgt geen gevolg omdat dader al veroordeeld is

Wat een fijn familieweekend aan zee had moeten worden, eindigde voor de familie Mulders vorig jaar met een kater. Het geboekte appartement bleek niet te bestaan en van hun voorschot van 320 euro zagen ze niets terug. De klacht die ze indienden, kreeg nu een wel erg vreemd antwoord van het parket. “Omdat de oplichter al veroordeeld is voor soortgelijke feiten, wordt het dossier afgesloten zonder gevolg”, klinkt het in een brief. “We kunnen het amper geloven”, reageert de familie.

Thomas JANSEN

Ronny Mulders en Aline Lieben kregen vorig jaar een wel erg mooi cadeau van hun drie kinderen en vier kleinkinderen. Het pinksterweekend zouden ze allemaal samen doorbrengen aan de kust. Daarvoor werd op tweedehandswebsites naar een appartementje gezocht. Uiteindelijk vonden ze er een, gevestigd vlak bij de zeedijk van Knokke. “Toen we de man contacteerden was hij heel vriendelijk. Hij zei zelfs nog dat propere lakens voorzien waren, en dat we onze hond ook mochten meebrengen”, zeggen Ronny en Aline.

Huurprijs voor het appartement: 620 euro. Iets meer dan de helft daarvan, 320 euro, moest op voorhand betaald worden. “Eens we dat gedaan hadden, hoorden we niets meer van hem”, zegt het koppel. “Onze mails bleven onbeantwoord, en zijn telefoon nam hij niet meer op. Toen we beseften dat we opgelicht waren, hebben we klacht ingediend bij de politie van Bilzen.”

Deze week, bijna een jaar later, kreeg de familie antwoord van de procureur des konings van het Antwerps parket, via een brief. Daarin staat het volgende: “De verdachte(n) in uw dossier werd(en) voor deze of soortgelijke feiten al eens veroordeeld. Omdat iemand geen tweemaal strafrechtelijk veroordeeld kan worden voor dezelfde feiten, moet ik het dossier afsluiten zonder verder gevolg.” Daar zijn Ronny en Aline uiteraard niet blij mee. “Blijkbaar mag je blijven oplichten eens je veroordeeld bent”, reageren ze.

Non bis in idem

Het parket verwijst in de brief naar het ‘non bis in idem’-beginsel. Dat wijst er inderdaad op dat iemand niet twee keer voor dezelfde feiten veroordeeld kan worden. Maar de brief van het parket is wel erg vaag. “De verdachte heeft 66 slachtoffers gemaakt”, legt Caroline Vanderstokker van het Antwerps parket telefonisch uit. “Al die dossiers werden gebundeld. Op basis daarvan is hij recent veroordeeld voor 58 oplichtingen, voor een totaal van 39.800 euro, drie pogingen tot oplichting en één diefstal. Daar kwamen nog vijf veroordelingen bij voor afzetterij, want de man sliep ook al eens graag in hotels zonder te betalen. In totaal kreeg hij een celstraf van zes jaar. Die slachtoffers kunnen hun geld ook terugvorderen, via een afbetalingsplan.”

Geen genoegen

Maar wat dan met de familie Mulders? “Recentere dossiers worden zonder gevolg gerangschikt. Maar zij kunnen op eigen initiatief hun schade via de burgerlijke rechtbank recupereren.”

Met die uitleg nemen Ronny en Aline geen genoegen. “Naar de burgerlijke rechtbank stappen zal ons misschien alleen maar meer geld kosten, en wie weet wanneer we dan onze 320 euro terugzien?”