Ierse Songfestival-favoriet wil Israël niet in finale door commentaar op Israëlische tv

Bambie Thug, de Ierse inzending, heeft de EBU gevraagd om enkele uitspraken die gedaan werden op de Israëlische televisie over haar optreden te bekijken. Volgens hen is de commentaar die op de Israëlische tv gegeven werd in strijd met de regels van Eurovision en zou Israël daardoor niet langer mogen deelnemen. Eerder vandaag miste de Ierse kandidaat de laatste repetitie voor de grote finale door een “dringende situatie”.

jvh
Bron: NewsTalk

“Er is heel wat boosheid en meer gedrevenheid in mij”, zei Bambie Thug in een interview met RTÉ News. Ze had het over de uitspraken die een commentator dinsdag deed op de Israëlische publieke omroep Kan. De commentator zou kijkers en kinderen gewaarschuwd hebben over het optreden van Bambie Thug en zei dat het het “engste van de avond” zou zijn.

“Er zullen veel spreuken en zwarte magie en donkere kleding, satanische symbolen en voodoopoppen zijn, alsof we midden jaren ‘90 op het Catsplein in Jeruzalem waren”, zei de commentator, verwijzend naar een bekend openbaar plein in Jeruzalem dat in de jaren ‘90 centraal stond in het nachtleven van de stad en synoniem was met de gothcultuur.

De commentator zou daarbij ook gezegd hebben dat Bambie Thug zich “negatief” zou hebben uitgesproken over Israël. “Maar daar kunnen we het later over hebben. Bereid je vervloekingen voor”, ging hij verder.

“Ik ben boos omdat andere teams de regels van de EBU overtreden en toch worden toegelaten”, zei Bambie Thug. “Dus er klinkt zeker een oorlogstrommel in mijn hart om de performances nog meer te pushen dan ik eerder heb gedaan.”

Repetitie gemist

De EBU zei in een verklaring aan de Irish Independent dat de situatie momenteel besproken wordt en dat ze hopen op een snelle oplossing zodat Bambie Thug zoals gepland kan optreden tijdens de finale. “Bambie Thug trad niet op tijdens generale repetitie 3 en in plaats daarvan werden de beelden van hun optreden tijdens generale repetitie 2 gebruikt”, aldus de EBU.

“Ze misten de generale repetitie vanwege een situatie die momenteel wordt besproken met de EBU en de Songfestival organisatoren. We hopen dat dit binnenkort wordt opgelost en Bambie Thug zoals gepland in de Grote Finale Show zal verschijnen.”

“Gehuild”

Bambie Thug had naar eigen zeggen “gehuild” toen ze te horen kregen dat Israël zich geplaatst had voor de finale van de liedjeswedstrijd. “Ik heb gehuild, samen met mijn team”, klonk het eerder op de dag al op de vraag wat ze deden toen duidelijk werd dat Israël zich geplaatst had voor de finale zaterdag. Ze riepen kijkers meteen ook op om te stemmen voor deelnemers die zich voor de Palestijnse zaak hebben uitgesproken. “Je moet zelfs niet kijken: stem gewoon voor mensen die de zaak steunen. Ik denk dat we in de gevarenzone zitten, ik vrees dat we veel stemmen gaan mislopen omdat mensen Eurosong dit jaar boycotten. En dan stijgt de kans dat iemand anders wint.”

Op de vraag waarom Bambie Thug het Eurovisiesongfestival – dat niet inging op de vraag om Israël dit jaar uit te sluiten – dan zelf niet boycot, klonk het dat ze “dat zouden doen als we niet zouden deelnemen, maar nu willen we pro-Palestijnse artiesten vertegenwoordigen”. Want: “zonder pro-Palestijnse deelnemers is er minder competitie voor de andere zijde, en is er minder solidariteit”. De groep wilde naar verluidt ook gezichtsverf met het opschrift ‘Staakt-het-vuren’ dragen, maar dat werd verboden door de organisatie.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen