© RR

COLUMN. Waarom vrouwelijke damherten populair zijn, maar niemand een bok wil

Oudsbergen -

Sil Janssen geeft ons wekelijks een blik achter de schermen van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek.

Sil Janssen

Damherten worden vrij veel gehouden als huisdier. In onze vrije natuur komen die dieren niet voor. Geregeld krijgen we dan ook damherten die in beslag genomen werden of dieren die ontsnapten en die wij ergens moeten gaan vangen.

Damherten een nieuwe thuis geven, is niet altijd even eenvoudig. Mensen die dit soort dieren houden, willen meestal wel vrouwelijke damherten. De bokken hebben ze liever niet, want dan heb je elk jaar jongen. En daar moet je dan ook weer van af geraken. En zo komt het dat wij hier in het Natuurhulpcentrum enkele damhertbokken hebben waar we geen nieuwe plek voor vinden.

Om dit probleem op te lossen, hebben onze dierenartsen nu een bok steriel gemaakt door vasectomie. Alles aan deze bok blijft hetzelfde, hij kan zich alleen niet meer voortplanten. Ik hoop dus dat we nu wel mensen vinden die deze onvruchtbare bok bij hun vrouwelijke damherten willen zetten. De bok zal er blij mee zijn en ook de vrouwtjes voelen zich beter met een stoere bok in de kudde. En wij krijgen zo weer plaats voor nieuwe sukkelaars.

© Natuurhulpcentrum

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer