© Tom Palmaers

Zelfs bij zomerweer mag juf Femke tatoeages niet ontbloten: “Ik mag niet in T-shirt voor de klas staan”

De Bilzense juf Femke Thys (28) is het beu. Ze heeft tatoeages op haar armen en rechterbeen, maar zelfs bij zomerse temperaturen vraagt de schooldirectie om haar tattoos bedekt te houden. “Ik zweet verschrikkelijk in mijn lange broek en trui, terwijl de meeste kinderen en ouders geen enkel probleem hebben met mijn tatoeages.”

Joos MEESTERS

De tattoocollectie van juf Femke beslaat intussen haar halve lichaam. “Ik heb tatoeages op mijn volledige rechterarm, mijn linkeronderarm, mijn ribben en mijn rechterknie en -onderbeen. Ik heb onder meer rozen, een hert, een vuurtoren en een pauw op mijn lijf.” Maar niet iedereen kan Femkes lichaamsversiering appreciëren. “Ik ben invaljuf in het lager onderwijs. Ik ben niet vastbenoemd en geef dus vaak in andere scholen les. In mijn huidige school willen ze niet dat ik, zelfs met dit warme weer, in T-shirt lesgeef.”Welke Limburgse school dat is, laat Femke liever in het midden. “Omdat ik geen school wil viseren. Ik heb het op verscheidene plekken meegemaakt. Soms staat uitdrukkelijk in het reglement dat tattoos niet kunnen. Maar het hangt ook gewoon af van de directie: in de ene school kan het, in de andere niet. Ik vind het belachelijk. Directie en collega’s zeggen vaak dat ze er geen probleem mee hebben, maar ze zijn bang voor de reacties van de ouders. Ik heb al meegemaakt dat ik bij de zwemles in lange broek en bloes met lange mouwen aan de rand van het zwembad zat.”

Ongenoegen

Met het warme weer van de voorbije week maakte Femke haar ongenoegen duidelijk in een besloten Facebookgroep voor leerkrachten, waar haar post werd opgepikt door een Nederlandse nieuwssite. “Ik heb enorm veel reacties gekregen. Sommige collega’s moeten ook hun tattoos bedekken, op andere scholen is het geen probleem. Ik stel wel vast dat Limburgse scholen het vaker verbieden dan Antwerpse of Brusselse en het gemeenschapsonderwijs doorgaans soepeler is dan het katholieke.” Het merendeel van de reacties is positief, zegt Femke. “Natuurlijk zijn er negatieve, maar er zijn ook directeurs die me lieten weten dat ik bij hen op school welkom ben. Ook van ouders heb ik veel positieve berichtjes gekregen.”

© Tom Palmaers

Slecht mens

Intussen houdt Femke, ook bij 25 graden, haar armen en benen zedig bedekt. “Soms komt er ongewild een stukje tattoo piepen. Als mijn leerlingen dat zien, zeggen ze soms: ‘Mama of papa heeft dat ook’. Of ze vragen me waarom ik zit te zweten in mijn warme kleren. Ze snappen het gewoon niet.”

Maar het is niet het ongemak bij zomerse temperaturen dat Femke het meest dwarszit. “Als leerkracht wordt van mij verwacht dat ik kinderen voorbereid op de maatschappij. En tattoos horen daar ook bij. Ik moet hen leren dat iedereen gelijk is, ongeacht hoe je eruitziet. Maar zelf verberg ik mijn tatoeages en geef ik het tegenovergestelde signaal. Net alsof je een slecht mens bent als je tattoos hebt. Als het nu nog aanstootgevende afbeeldingen waren, maar ik vind ze gewoon heel mooi. Mijn man heeft trouwens ook tatoeages, maar hij is vrachtwagenchauffeur en dus is het voor hem geen probleem.”

Keuze

Femke wil haar toekomst in het onderwijs niet op het spel zetten. “Maar ik wil me ook niet mijn hele loopbaan blijven verbergen. Ik wil mezelf blijven en die tattoos zijn hoe ik me uit. Dus als ik ooit vast in een school mag beginnen en ik heb de keuze, dan zal ik altijd kiezen voor een school waar mijn tattoos geen probleem zijn. Ook al moet ik daarvoor verder rijden.”

SCHOLENKOEPELS REAGEREN: “Uiterlijk mag niet aanstootgevend zijn”

Zowel het katholiek als het gemeenschapsonderwijs laat scholen zelf beslissen hoe ze omgaan met tatoeages.

“Of leerlingen en leerkrachten hun tattoos al dan niet moeten bedekken op school is iets waar scholen in het katholiek onderwijs zelf over beslissen”, zegt woordvoerder Marijke Van Bogaert. “Net zoals bijvoorbeeld geldt voor het dragen van juwelen, kunnen ze dat autonoom beslissen en opnemen in het schoolreglement. Daardoor kunnen er grote verschillen zijn van school tot school en regio tot regio. Maar het is niet iets wat we van bovenaf willen opleggen.”

Ook bij het Gemeenschapsonderwijs GO! zijn er geen algemene richtlijnen. “Elke school maakt die inschatting zelf. De algemene regel is dat het uiterlijk van leerkrachten niet aanstootgevend mag zijn. Maar het is zeker niet zo dat tatoeages uit den boze zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER