© GOYVAERTS/GMAX Agency

Telenet Giants Antwerp dicht bij ultieme stunt

Drie kwarts lang dartelde Telenet Giants Antwerp op een roze wolk doorheen de Lotto Arena. Ja, zelfs de scalp van Champions League-winnaar AEK Athene veroveren bleek zowaar tot de mogelijkheden te behoren. Maar dan, in het laatste matchdeeltje, volgde helaas de ontnuchtering. De Griekse titelverdediger drukte door en zo kwam er toch nog een nederlaag met zeven punten verschil op het scorebord.

Patrick Ceulemans

De Giants sluiten de heenronde wel af met drie zeges uit zeven partijen en blijven zo op schema voor kwalificatie, zeker voor de vijfde en zesde plaats en het opvangnet van de achtste finales van de FIBA Europe Cup.

“Schitterende partij, maar we worden bij een grote voorsprong in de tweede helft te emotioneel”, analyseerde coach Roel Moors. “Dat is frustrerend, maar misschien normaal voor een jonge groep. Details verhinderden een nieuwe stunt. Maar we mogen fier zijn op deze prestatie.”

In een kolkende Europese sfeer nam Telenet Giants Antwerp een beklijvende start. Dave Dudzinski counterde de punten van de ­Litouwse sterspeler Jonas Maciulis en de Giants liepen weg naar 11-6. Ex-NBA-speler Vince Hunter liet niet begaan en hield AEK Athene in het spoor van een fel Telenet Giants Antwerp. Ondanks de inbreng van de 2m10 grote Servische Griek Dusan Sakota, die wel onmiddellijk een bom dropte, bleven de Grieken achter de feiten aanlopen: 18-14 en ­24-20, met ook twee bommen van Vic Sanders. Tyler Kalinoski ­acteerde weer subliem sober en met ook Paris Lee ging het na een Griekse remonte (26-24) naar ­31-26. De Griekse fans bleven de sfeer verzorgen, maar toen de supporters van de Giants als één man achter hun team ging staan, daverde de Lotto Arena en kreeg Telenet Giants Antwerp vleugels. Jae’Sean Tate met energie, Ismael Bako met rebounds en een bom van Hans Vanwijn zorgden ­zowaar voor een 38-28-bonus halfweg. De selectie van coach Roel Moors beperkte de Europese clubkampioen in het tweede schuifje met een stevige defense tot acht puntjes!

Gouden kans

In het derde kwart ging Telenet Antwerp Giants aanvankelijk op zijn elan verder. Via het trio Dave Dudzinski, Paris Lee en weer ­Tyler Kalinoski ging het naar ­48-38. De Lotto Arena danste, AEK Athene was van slag en hing duidelijk in de touwen. Maar de Giants grepen de gouden kans niet.

“Balverliezen (veertien stuks, red.) deden ons inderdaad pijn”, aldus Tyler Kalinoski, met 15 ­punten en 7 rebounds en vooral veel overgave de Antwerpse uitblinker. “We misten ook enkele cruciale shots en dan krijg je ­tegen zo een ervaring team de ­rekening meteen gepresenteerd.”

AEK Athene perste er met de Amerikaan Vince Hunter dan ook een indrukwekkende 2-13-tussenspurt uit. De Grieken hadden dan ook na drie schuifjes een ­49-51-bonus op het scorebord. “Maar we wilden niet wijken en bleven onze defense in het slotkwart toch verzorgen”, aldus nog Kalinoski. “We kwamen zelfs op voorsprong, maar het zat niet meer mee.”

Paris Lee zorgde nog voor 58-57 en 62-63. De Griek Giannoulis ­Larentzakis dropte in de tweede helft maar liefst veertien punten, waaronder verschillende bommen, en leidde na een zinderend slot AEK Athene alsnog naar een 64-71-overwinning.

TELENET GIANTS ANTWERP: Lee 12, ­Donkor 0, Tate 7, Bleijenbergh 0, Vanwijn 3, Sanders 13 , Bako 6, Dudzinski 8, ­Kalinoski 8.

AEK ATHENE: Sakota 10, Tsalmpouris 2, Maciulis 8, Rathan-Mayes 0, Larentzakis 16, Moraitis 5, Griffin 3 , Saint-Roos 4, ­Roberson 4, Giannopoulos 2, Hunter 17.