© SVDS

Fietsersbond vraagt ook nieuw fietspad nu AWV wegdek Antwerpsesteenweg aanpakt

De Mechelse afdeling van de Fietsersbond is verbaasd over de werkzaamheden die het AWV vanaf maandag uitvoert in de Oscar Van Kesbeeckstraat en de Antwerpsesteenweg. Enkel het wegdek wordt er onder handen genomen, het fiets- en voetpad niet.

Stijn Van de Sande

Het Agentschap Wegen & Verkeer (AWV) begint maandag met werkzaamheden in de Oscar Van Kesbeeckstraat en de Antwerpsesteenweg. Het traject van 1,3 kilometer is volgens het AWV dringend aan vernieuwing toe en krijgt daarom een nieuwe asfaltlaag. Op hetzelfde moment wordt van de gelegenheid gebruikgemaakt om voor de bussen van De Lijn een bijzonder overrijdbare bedding aan te leggen tussen de Netestraat en de Oude Antwerpsebaan.

Automobilisten moeten een omleiding volgen, fietsers en voetgangers niet. Dat laatste stuit de Mechelse afdeling van de Fietsersbond tegen de borst: het vindt dat ook het voetpad en fietspad dringend onder handen moeten genomen worden. “Er is geen studie nodig om te zien dat het fietspad er veel slechter bijligt dan de weg”, zegt Luc Van Espen van de Fietsersbond. “Zowat elke voetpadsteen in het fietspad ligt scheef. Het verwondert ons dan ook dat dit zomaar over het hoofd gezien wordt.”

Ontmoedigend

“Het ene filerecord na het andere wordt opgetekend en ongeveer alle optimalisatiemaatregelen voor de doorstroming van het autoverkeer zijn uitgeput”, klinkt het. “Volgens ons is het dan ook tijd om het over een andere boeg te gooien en maximaal in te zetten op fietsinfrastructuur. Want slechte fietspaden zoals dat op de Antwerpsesteenweg moedigen automobilisten allerminst aan om de overstap naar de fiets te maken. Zelfs wanneer ze urenlang in de file moeten staan, voelen zij zich op deze manier nog altijd comfortabeler in de auto.”

“We vragen het AWV dan ook om meteen ook het fietspad op dit traject te vernieuwen”, zegt Van Espen. “Dat hoeft zelfs niet moeilijk te zijn. De huidige voetpadstenen die ‘schots en scheef’ liggen, kunnen volgens ons perfect vervangen worden door een laag vlak en goed berijdbaar asfalt, net zoals de stad Mechelen in het verleden al deed in de Nekkerspoelstraat.”

Binnen enkele jaren

“We willen het fietspad langs de Antwerpsesteenweg graag onder handen nemen”, reageert Jef Schoenmakers van het AWV. “Maar dan willen we het wel meteen goed doen. Daarom wachten we liever even tot wanneer de straat volledig heringericht wordt. Die werkzaamheden staan binnen enkele jaren gepland. Op die manier kunnen we het fietspad laten voldoen aan alle eisen qua breedte en veiligheid. Door er gewoon een laag asfalt over te leggen, is dat probleem namelijk niet opgelost. Het fietspad nu grondig heraanleggen zou ook veel langer duren dan de onderhoudswerken aan het asfalt. Met de werkzaamheden aan de fly-over die ook nog lopen, willen we dat nu vermijden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER