Pasgeboren tijgerwelpjes Beekse Bergen doen het hartstikke goed

Foto: Pixabay

De Siberische tijgerwelpjes die begin deze maand geboren werden in de Beekse Bergen blaken van gezondheid. Deze week zullen ze naar verwachting hun ogen openen. Siberische tijgers zijn met uitsterven bedreigd. De geboorte van de drie welpjes is dan ook een flinke opsteker voor het safaripark.

Op vrijdag 3 mei maakte safaripark de Beekse Bergen in Hilvarenbeek met trots de geboorte bekend van drie Siberische tijgerwelpjes. Moeder Angara was bevallen van drie jongen: Aida, Radames en Amneris. De verzorgers haalden de inspiratie voor deze namen bij de opera Aida. In juni vindt in de Beekse Bergen namelijk Aida in concert plaats.

Bijna twee weken later stellen de drie jongen het nog steeds heel goed. Dat is belangrijk want de eerste periode na de bevalling kan er nog veel mislopen. De Beekse Bergen heeft meer dan tien jaar moeten wachten op een nieuw nest tijgerwelpjes. De vorige worp dateert van 2008. “We zijn ontzettend trots en kunnen niet wachten tot de hele familie zichtbaar is voor onze bezoekers.” aldus Rens Willemsen, General Manager Safaripark Beekse Bergen. Verwacht wordt dat nog deze week de welpjes hun ogen zullen open, de tanden zullen doorbreken en de jonge dieren zullen beginnen kruipen.

Ophef na filmpje

De eerste weken blijft de moeder nog heel dicht bij haar jongen. Na twee maanden pas beginnen de welpen vlees te eten. Na een half jaar gaan ze op jacht. De komst van drie nieuwe Siberische tijgers breidt het aantal roofdieren weer uit in het safaripark. Het is dan ook belangrijk dat bezoekers in hun wagen blijven zitten. In januari nog ontstond er ophef toen een filmpje opdook waarin een man met een kind hun wagen met Duitse nummerplaten verlieten vlakbij de jachtluipaarden. Ze werden beslopen door deze roofdieren en konden maar net op tijd hun wagen weer invluchten. Onmiddellijk rees de vraag of de Beekse Bergen geen maatregelen moest nemen, maar het park weigerde dat. De instructie wat wel en niet mag wordt duidelijk en in meerdere talen gecommuniceerd.

De Siberische tijger komt in het wild nog nauwelijks voor. “Er leven er niet meer dan 500”, weet Linda van der Kroon van DIERENFEITJES. “Hun natuurlijke habitat is het stromingsgebied van de Amoer en de Oessoeri rivieren in Siberië en Noord-China. Ze zijn daar te vinden in gemengde bossen in zowel vlak als bergachtig gebieden.” Omdat ze in koude gebieden leven is de vacht de dikste van alle tijgers. Een mannetje kan ruim 3,25 meter lang worden en daar is de staart nog niet bij gerekend. Ze kunnen zo’n 15 jaar oud worden.

Medicijnen

De Siberische tijger heeft geen natuurlijke vijanden. Zijn enige vijand is de mens. In de Aziatische landen geloven ze dat de onderdelen van de tijger geneeskrachtige elementen bevatten en worden ze daarom gestroopt. De medicijnen met tijgeronderdelen zijn peperduur maar de welvaart is zo fors toegenomen in Azië dat er toch veel mensen ze kunnen betalen.

Een andere bedreiging voor de Siberische tijger is het gebrek aan ruimte. Bossen worden gekapt en omgebouwd tot landbouwgronden. Het hout wordt verkocht. Waar de bossen waren, wonen nu mensen en de tijger heeft een groot gebied nodig om te kunnen jagen en zich voort te planten. Hij vindt er niet genoeg prooidieren meer en sterft van de honger.

Fokprogramma

In safariparken en dierentuinen is men daarom fokprogramma’s gestart om te vermijden dat dit prachtige dier binnen een paar jaar niet meer bestaat. Behalve de nog ongeveer 500 Siberische tijgers in het wild leven er nog 500 in dierentuinen en safariparken. Daarvan wonen er 300 in parken in Europa. In het kader van zo’n fokprogramma mochten de Beekse Bergen twee jaar geleden de ouders van de pasgeboren drieling verwelkomen: Anagara en Yarko. Deze tijgers hebben het duidelijk naar hun zin in Nederland.