IN BEELD. In Noorwegen opent deze lente grootste onderwaterrestaurant ter wereld
ReizenGastronomie met uitzicht op een betoverende onderwaterwereld: dat is wat het nieuwe restaurant Under in Noorwegen zijn klanten vanaf deze lente belooft. In april gaat daar het grootste onderwaterrestaurant ter wereld open.
Vanachter panoramische ramen van 4 op 11 meter kan je vissen voorbij zien zwemmen terwijl je geniet van culinaire hoogstandjes op je bord. Het gebouw van 34 meter lang lijkt op een halve buis, die deels boven en deels onder water zit. Met muren van bijna een meter dik, is het zodanig ontworpen dat het zwaar weer en een woeste zee moet kunnen weerstaan.
Waterdruk
“De waterdruk is een belangrijk probleem, aangezien we op het laagste niveau 5 meter onder water zitten”, aldus architect Rune Grasdal. “Maar ook de golven zijn niet te onderschatten. De wind en de golven zijn extreem hier. Om al die natuurkrachten te weerstaan is het gebouw licht gebogen.”
Volgens hem zal het meest bijzonder zijn om het restaurant te bezoeken bij stormweer. “Het zal geweldig zijn om het wateroppervlak te zien terwijl het geteisterd wordt door de regen en de golven. Dat zal een erg dramatisch effect geven.”
In het restaurant – dat ontworpen werd door Snøhetta – kunnen tot 100 gasten zitten. Buiten wordt sfeerverlichting aangebracht, zodat er altijd wel iets te zien zal zijn van binnenuit. Op het menu, hoe kan het ook anders, zeevruchten van chef Nicolai Ellitsgaard Pedersen.
Leuk weetje: het gebouw bevindt zich helemaal in de zuidelijke tip van Noorwegen in Båly en zal ook dienen als onderzoekscentrum voor onderwaterleven.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
-
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
Wie het aangename aan het nuttige wil koppelen bij het kiezen van een tweewieler, gaat voor een elektrisch exemplaar en raakt zo in één beweging ook razendsnel op zijn bestemming. Maar let op: de markt van de e-bikes evolueert continu en je zwemt in de keuzemogelijkheden. Waar moet je zoal op letten? HLN Shop haalt vijf aandachtspunten aan. -
KIJK. Opnieuw incident met Boeing: landingsgestel van vliegtuig begeeft het nadat het noodlanding moet inzetten
Een Boeing 737 heeft zondag een noodlanding moeten maken in Zuid-Afrika nadat een van de wielen van het vliegtuig loskwam tijdens het opstijgen. Videobeelden tonen hoe er nadien rook uit het kapotte landingsgestel lijkt te komen wanneer de volle FlySafair-vlucht over de landingsbaan in Johannesburg rijdt. -
-
buitenland
Gebouw in Egyptische trekpleister Luxor stort in: Duitse toeriste en twee kinderen komen om
-
Buitenland
Belg (25) al tien dagen in cel na dodelijke steekpartij in mondaine Zwitserse stad
Een Belgische man van 25 jaar zit al tien dagen in de cel na een dodelijke steekpartij in de Zwitserse stad Montreux. De Zwitserse politie onderzoekt de exacte omstandigheden nog en is karig met commentaar. -
PREMIUM
“Relaxte luchthaven met lagere parkeerkosten”: doe je voordeel door te vliegen vanop een luchthaven net over de grens?
Soms is je ticket goedkoper als je vliegt vanuit een luchthaven in onze buurlanden. Maar hoeveel betaal je voor parking en vliegtaksen in Eindhoven, Maastricht, Rotterdam, Düsseldorf of Lille? Is het openbaar vervoer een interessante optie om er te geraken en hoe zit het met de drukte? HLN-reisexpert Johan Lambrechts licht vijf luchthavens net over de Belgische grens door en onthult welke voordelen ze in petto hebben: “Wie met Corendon reist, parkeert hier zelfs gratis.” -
PREMIUM
In Pairi Daiza slaap je sinds dit weekend nóg dichter bij de dieren. Onze reisexpert test het uit: “Nu kan je ze aaien”
-
PREMIUMBINNENKIJKER
Van 9,1/10 op Booking.com tot jacuzzi met waanzinnig uitzicht: in deze 5 luxevilla’s uit ‘Liefde voor Muziek’ kun je zelf ook logeren
-
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
Kookboekenauteur en keramiste Pascale Naessens (54) houdt van creëren. In plaats van vroeger werk heruit te geven, verschijnt nu haar eerste compilatie met de beste groenterecepten. Het eerste in een serie van vijf themaboeken waarvan het volgende helemaal rond desserts zal draaien. HLN Shop zette zich rond de tafel met de chef voor een gesprek: “Ik wil dat mensen plezier vinden in het bereiden van groenten, dat het leuk en lekker is.” -
PREMIUM
Beauty in de rijzende zon KYOTO
Waar het in Tokio rond flitsende neon, drukke kruispunten en pijlsnelle treinen draait, gaat het er in Kyoto heel wat rustiger aan toe. Verkleurende esdoorns in zorgvuldig onderhouden tuinen, uitgebreide theeceremonies, een geisha in kimono die een steegje in duikt. Kyoto houdt zijn tradities in ere. -
Na meer dan 140 jaar is de Sagrada Familia in Barcelona écht bijna af: “Klaar in 2026”
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJan Verstrepen
Christine Laevers
Eddy van Dorst
CV DL