© evb

Bezoekers vinden massaal de weg naar eerste betalende Rijmrock: “Betalen met plezier voor uitzonderlijk goede namen”

Voor de eerste keer in het bestaan van het evenement moesten bezoekers van Rijmrock in Rijmenam (Bonheiden) afgelopen weekend toegang betalen. Uiteindelijk bleek die 5 euro voor niemand een drempel. De organisatoren reageren uiterst tevreden.

Erik Van Eycken

Rijmrock op het Stationsplein is intussen een vaste waarde in het festivallandschap. Toch slagen de organisatoren erin om het gezellige karakter te behouden, ook dit jaar zonder de voor Rijmenam bekende witte ‘luifel’ op het Stationsplein. De overkapte kiosk die als tweede podium diende, is niet meer door de herinrichting van het dorp en werd vervangen door een mobiel podium op de Langedreef, waardoor de festivallocatie automatisch een stuk groter werd.

“Aanvankelijk vonden we het jammer, bij nader inzien is het bevorderlijk voor het zicht van de toeschouwer”, zegt organisator Jan ­Dewinter die samen met Alain Noëz en Raf Van Assche de verantwoordelijkheid draagt.

Die ruimte was nodig, want Rijmrock kon op een pak meer bezoekers rekenen dan vorig jaar. Het toegangsgeld van 5 euro was dus geen rem op de feestvreugde. Dat zeggen Kenny Castermans uit Rijmenam en Davy Tobback uit Heist-Goor. “Het is voor ons de vijfde Rijmrock”, zegt Davy. “We weten dat de festivals het moeilijk krijgen, 5 euro vinden we een heel redelijke prijs”, voegt Kenny toe. “Opdat het festival het hoofd boven water kan blijven houden, nemen we die 5 euro er graag bij. Voor kinderen blijft het gratis.”

Ook voor Christine Cooman, Krist Vanneste en Heidi ­Slagmolen is het de vijfde editie van het festival. “We zijn er ons van bewust dat gratis festivals geen lang leven meer beschoren zijn. Een festival als Rijmrock is dus verplicht mee te evolueren, 5 euro is een heel redelijke prijs’, vindt Heidi. “De namen die hier komen, zijn bovendien uitzonderlijk goed, we betalen met plezier. Muziekcultuur moet wel openstaan voor iedereen. De toegang moet democratisch blijven”, zeggen Krist en Christine.

“We zijn heel tevreden, de sfeer was gemoedelijk, er waren geen incidenten en iedereen heeft zich geamuseerd”, vat organisator ­Dewinter samen. “We merken dat de toeschouwers dit jaar ook de kwaliteit van de bands apprecieerden, niet alleen de gemoedelijke sfeer. Voor mij persoonlijk was het optreden van Stefan Dixon & Friends met Klaas Delrue, Jan Hautekiet en Eva De Roovere het hoogtepunt. Maar iedereen, van de jonge Eden tot André Brasseur, Vive La Fête en Maxi Jazz, verraste het publiek.”

Toekomst festival onzeker

Toch lijkt de toekomst van Rijmrock op dezelfde locatie niet verzekerd. “De gronden waar deels onze eetstanden en publieke toiletten op staan, zijn verkocht aan een projectontwikkelaar die er appartementen wil bouwen. We vermoeden dat dit over twee jaar gebeurt. In Rijmenam zie ik voorlopig geen andere locatie om dit festival te organiseren. We wachten dus af, eerst genieten”, zegt een tevreden Dewinter.