Protest aan het Georgische parlement in de hoofdstad Tbilisi.
AFP or licensors

Duizenden Georgiërs demonstreren na goedkeuring van omstreden wet over buitenlandse inmenging 

Na de stemming van een controversiële wet over buitenlandse beïnvloeding, zijn opnieuw duizenden Georgiërs op staat gekomen om te protesteren. Volgens de wet moeten mediabedrijven en ngo's, die meer dan 20 procent van hun geld uit het buitenland krijgen, zich registreren als 'buitenlandse agenten'. De goedkeuring kwam er letterlijk niet zonder slag of stoot, want tijdens de bespreking van de wet gingen de parlementsleden - net als enkele weken geleden - op de vuist. 

Waarover gaat het?

De 'wet op buitenlandse invloed' is een wetsvoorstel van regeringspartij Georgische Droom. De omstreden wet houdt onder meer in dat organisaties die meer dan 20 procent van hun financiering uit andere landen krijgen en zich bezighouden met politieke activiteiten, zich moeten laten registreren als "organisaties die de belangen van een buitenlandse mogendheid nastreven".

In een eerdere versie - die bijna identiek was - ging het nog over 'buitenlandse agenten', maar die term botste op te veel kritiek. 

Een "politieke activiteit" wordt ruim geïnterpreteerd, waardoor ook ngo's en mediakanalen in het vizier komen. Al wekenlang komen Georgiërs op straat om te protesteren tegen de wet die volgens hen haaks staat op de Europese ambities van het land. Georgië heeft sinds vorig jaar het statuut van kandidaat-lidstaat van de Europese Unie. 

Vandaag boog het Georgische parlement zich voor de derde keer en laatste keer over de omstreden wet. Tijdens de bespreking in het parlement liepen de gemoederen hoog op. Net als vorige maand kwam het tot een vechtpartij tussen leden van de meerderheid en de oppositie in het halfrond. De vergadering werd een tiental minuten onderbroken.

De regering zegt dat de wet nodig is om een einde te maken aan wat zij beschouwt als schadelijke buitenlandse invloed op de politiek van het land. De wet moet ook voorkomen dat niet nader genoemde buitenlandse actoren het land proberen te destabiliseren. 

"Terecht", klinkt het vandaag overigens in Rusland. Volgens het Kremlin zijn er duidelijke signalen dat "buitenlandse krachten" proberen om invloed uit te oefenen in Georgië. 

Massaal protest

De oppositie heeft het dan weer over een "Russische wet" en maakt de vergelijking met de wetgeving die in Rusland gebruikt wordt om de kritische stemmen van het regime van Vladimir Poetin het zwijgen op te leggen.

Na de stemming van de wet zijn opnieuw duizenden Georgiërs op staat gekomen om te protesteren. Dertien manifestanten werden opgepakt wegens het "negeren van politiebevelen", meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

AFP or licensors

Nu het parlement het wetsontwerp heeft goedgekeurd, is het aan president Salome Zoerabisjvili om de tekst te ondertekenen. Zij is geen voorstander en had aangegeven dat ze haar veto wilde gebruiken om de wet te verbieden, maar Georgische Droom beschikt over voldoende stemmen om dat scenario te omzeilen. De regeringspartij zou een veto kunnen overrulen door het parlement nogmaals te laten stemmen over de wet.

Georgië is officieel een kandidaat-lidstaat voor de Europese Unie, maar de goedkeuring van de omstreden wet zou wel eens voor problemen kunnen zorgen op dat vlak. "Als ze lid willen worden van de EU, zullen ze de fundamentele beginselen van de rechtsstaat en de democratische beginselen moeten respecteren", klonk het eerder vandaag bij Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad. 

Bekijk: Een lid van de regeringspartij Georgische Droom stormt op een oppositielid af, er ontstaat een handgemeen in het parlement

Videospeler inladen...

Meest gelezen