Direct naar artikelinhoud
PODGROND

Ieder mens heeft 13 geheimen. Wat zijn die van jou?

De makers van podcast 'Secrets' (Martin Johnson, Mohamed El Abed en Åsa Seche)Beeld rv

In de rubriek PODGROND gaan we op zoek naar de beste podcasts. Deze week: de minireeks Secrets, waarin geheimen worden blootgelegd.

"Een mens heeft gemiddeld 13 geheimen, waarvan vijf die nog nooit met iemand anders zijn gedeeld. Het is wat ons menselijk maakt. In zes episodes gaan we die dozen openen, om te kijken wat erin zit", klinkt het aan het begin van Secrets, een gloednieuwe podcast die over - u raadt het nooit - geheimen gaat.

Secrets is eigenlijk een miniserie die in de podcast Showcase te horen is. Met dat programma wil het productiehuis Radiotopia een podium bieden aan andere radiomakers, door hen een miniserie van een zestal afleveringen te laten maken. In dit geval dus Secrets, geproduceerd door de Zweden Mohamed El Abed, Martin Johnson en Åsa Seche.

De reeks gaat niet over onze kleine geheimen of de leugentjes om eigen bestwil. Sommige geheimen zijn namelijk zwaarder om te dragen dan andere, en het zijn deze die in de show centraal staan.

De rode draad in het programma is het verhaal van presentator Mohamed. Op zijn 12e kreeg hij, onderweg naar de begrafenis van zijn moeder, te horen dat hij nog een oudere zus had. Zijn vader had al die tijd een dubbelleven geleid, en nog een kind bij een andere vrouw verwekt. In iedere aflevering van Secrets wordt zijn geschiedenis een klein beetje meer ontrafeld.

Dat luik wordt steeds aangevuld met het verhaal van een andere persoon die een groot geheim heeft. Zo komt in de eerste aflevering een undercoveragent aan bod, die drie dagen per week op straat leefde om dealers te betrappen. "In zo’n situatie mag je niet acteren", zegt hij, "maar moet je gewoon een andere versie van jezelf zijn om te voorkomen dat je geheim uitkomt." 

Deze podcast was ongetwijfeld nog een pak sterker geweest in het Zweeds, maar dan hadden wij er niet van kunnen meegenieten

Verraden door een lynx

De tweede aflevering gaat over geheimen die uitgroeien tot een gigantisch web, waar je geen uitweg meer uit ziet. Dat overkwam de Noorse natuurfotograaf Terje Helleso, die met Photoshop vakkundig dieren in z’n beelden had geplaatst, terwijl hij in werkelijkheid niet eens buiten was geweest. In de fotowereld was iedereen vol enthousiasme over zijn portfolio, waarmee hij meermaals in de prijzen viel.

"Niemand heeft me ooit gevraagd of de foto’s echt waren", zegt Terje nuchter in Secrets. Toch werd hij na een tijd ontmaskerd toen op een ‘zomerse foto’ plots bleek dat de lynx die hij had gefotografeerd nog een wintervacht had. Hij bleef aanvankelijk ontkennen, maar moest uiteindelijk toch toegeven dat hij jarenlang gelogen had. Zijn geheim was uitgekomen.

Doordat Secrets zo goed gemaakt is, heb je het gevoel dat de mensen in één take hun relaas doen, terwijl er in werkelijkheid waarschijnlijk verschillende gesprekken en opnames aan vooraf zijn gegaan. Daarnaast is het ook vrij uniek - en vooral slim gezien - om in iedere aflevering zowel een losstaand verhaal als een stuk uit de geschiedenis van Mohameds verzwegen halfzus te steken.

Misschien wel het grootste nadeel van de podcast is het gegeven dat de moedertaal van de makers niet Engels, maar Zweeds is. Dat zorgt misschien wel voor een grappig accent, maar creëert soms een afstand met de luisteraar. Deze podcast was ongetwijfeld nog een pak sterker geweest in het Zweeds, maar dan hadden wij er niet van kunnen meegenieten.

Showcase - waarvan Secrets een deel uitmaakt - is te beluisteren via iTunes en podcast-apps als Pocket Casts en Podcast Addict. www.radiotopia.fm