Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend

Elise Mertens schreeuwt het uit van vreugde nadat ze de halve finale bereikt op de Australian Open.Beeld AFP

Elise Mertens stunt op de Australian Open. Er is een tsunamiwaarschuwing afgekondigd in de Golf van Alaska. Kinderen met obesitas leven minder lang. En de vereniging van onderzoeksrechters geeft een negatief advies over een omstreden wetsontwerp dat huiszoekingen toelaat om uitgeprocedeerde vreemdelingen uit het land te kunnen zetten. Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend. 

In het nieuws

"Kinderen met obesitas sterven vroege dood"

Vier op de vijf kinderen met obesitas zijn gedoemd om voor de rest van hun leven dik te blijven en dus minder langer te leven. In een nieuw rapport klinken Britse artsen wel erg onheilspellend. "Maar ze hebben gelijk", zegt obesitasexperte professor Caroline Braet (Universiteit Gent).

Tsunamiwaarschuwing in Golf van Alaska

In de Golf van Alaska heeft zich dinsdag een zware aardbeving met een kracht van 8,2 op de schaal van Richter voorgedaan. Er is een tsunami-alarm afgekondigd voor de kustgebieden van Alaska en Brits-Columbia, zo meldt de Amerikaanse geologische dienst USGS via Twitter.

Tsunamigevaar in de Golf van Alaska.Beeld EPA

IJzersterke Elise Mertens stunt

Waar eindigt dit sprookje voor Elise Mertens? Ze veegde vandaag Elina Svitolina, nummer vier van de wereld, letterlijk uit de Rod Laver Arena en plaatste zich met 6-4, 6-0 voor haar eerste halve finale van de Australian Open. Mertens heeft op dit toernooi nog geen set verloren.

Onderzoeksrechters tegen wetsontwerp huiszoekingen

De regering heeft een wetsontwerp ingediend dat huiszoekingen moet toelaten bij vreemdelingen die het bevel kregen om het grondgebied te verlaten. Vreemdelingen die België het land uit wil, mogen tot nu toe enkel op straat worden opgepakt. Het wetsontwerp maakt huiszoekingen mogelijk op voorwaarde dat meerdere uitwijzingspogingen mislukt zijn en pas na het akkoord van een onderzoeksrechter. Maar die onderzoeksrechters geven een negatief advies over het wetsvoorstel.

Vond u december en januari ook zo donker?

De Vlaming snakt al weken naar een streepje zon. Of toch vooral de endorfines die daarbij vrijkomen. Na een duistere decembermaand stevent nu ook januari af op een recordnotering.

Een vertrouwd zicht de afgelopen maanden.Beeld rv

Grote zorgen over olielek in Oost-Chinese zee

In de Oost-Chinese zee speelt zich een milieuramp af, na een ongeluk met een olietanker. En de zee was al zo kwetsbaar. De Chinese vissers maken zich grote zorgen. Is dit de doodsteek voor het reeds getergde ecosysteem?

Aan het koffieautomaat

"WK-premies van Rode Duivels zijn te laag"

"De premies die de Rode Duivels zullen opstrijken bij succes tijdens het wereldkampioenschap voetbal lijken buitengewoon hoog. In feite is dat niet zo", schrijft professor Paul De Grauwe in zijn wekelijkse column. "De beloofde premies zijn veel te laag. Waarom?"

Lady Gaga in Het Sportpaleis: koningin of karikatuur?

Lady Gaga trachtte tevergeefs uit haar zelfgecreëerde cocon te breken in Het Sportpaleis. Onderwijl zette ze een weinig verheffende greatest hits-show neer die bovenal tot de bekeerden predikte.

Lady Gaga tijdens haar optreden op de Superbowl.Beeld AFP