VIDEO. “Ik wilde iets terugdoen voor een vriend”: roze Tadej Pogacar pakt uit met bom van een lead-out voor ploegmakker

Olav Kooij sprintte zondag naar ritwinst in de Giro. Daarvoor mocht de Nederlander van Visma-Lease a Bike ene Tadej Pogacar bedanken. De rozetruidrager pakte in de slotkilometer uit met een fantastische inspanning.

Vincent Van Genechten

Het deed een beetje denken aan een lead-out van zijn maatje Mathieu van der Poel, in dienst van Jasper Philipsen. Jhonathan Narvaez leek namelijk op weg naar zijn tweede ritzege in deze Giro, tot Pogacar de sprinttrein van Lidl-Trek voorbij reed alsof ze niet bestonden. In het wiel zat UAE-sprinter Juan Sébastian Molano, die uiteindelijk derde werd.

“Ik ben niet meteen een lead-out”, lachte de Sloveen na de finish. “Het was een heel zware finale vandaag en Molano voelde zich sterk. Hij zorgde er ook al een hele dag voor dat ik goed vooraan gepositioneerd zat. Ik heb dan ook mijn best gedaan, ik probeer altijd te helpen waar ik kan, zeker in een finale als deze. Het is beter dat ik vooraan kan zitten en zo kon ik iets terugdoen voor een vriend, om hem aan een overwinning te helpen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Tadej is een geweldige ploegmaat”, aldus Molano. “Hij motiveerde mij de hele dag lang. Ik had het zwaar gehad tijdens de laatste beklimmingen, maar hij sprak me dan toe via de radio: ‘Kom op Sebas, goed gedaan’. Dat geeft je wat meer kracht.”

Maandag wacht een rustdag voor Pogacar en co. En dat met een voorsprong van bijna drie minuten in het algemene klassement. “Het is inderdaad een mooie bonus”, aldus de Sloveen. “Ik kijk ook heel erg uit naar die rustdag. Even heerlijk relaxen en niet te veel aan de koers denken. Daar ben ik echt wel aan toe, al zullen we zeker op de fiets zitten (lacht).”

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen