Poetin beantwoordt elk jaar vragen van journalisten en gewone burgers.
Foto: AP

Poetin geeft jaarlijkse persconferentie: "Overwinning in Oekraïne komt dichterbij, Syrische president Assad nog niet gesproken"

Het Russische leger wint snel terrein in Oekraïne. Dat heeft president Vladimir Poetin gezegd tijdens zijn jaarlijkse persconferentie, waar hij vragen van journalisten en gewone Russen beantwoordt. Poetin heeft ook voor het eerst bevestigd dat de verdreven president van Syrië, Bashar al-Assad, in Moskou is. 

De Russische president Poetin heeft vandaag zijn jaarlijkse grote persconferentie gehouden. Vier en een half uur lang heeft hij de pers en het Russische volk te woord gestaan.

Tijdens de persconferentie stellen journalisten vragen en kunnen ook burgers met hun grote en kleine besognes bij de president terecht. 

De vragen zijn altijd de perfecte voorzet om de sterktes van het binnen- en buitenlandse beleid van Rusland aan te halen, zonder enig weerwerk. Tegelijk ontpopt Poetin zich tijdens de persconferentie vaak ook tot een ware Oprah Winfrey, die de dromen van enkele gelukkigen met een vingerknip waarmaakt. 

Zo vraagt een journaliste uit het Arctisch gebied in Rusland of er in de regio niet meer bioscoopzalen kunnen komen. Poetin zal het bekijken, zegt hij.

Bekijk: de meest opvallende momenten uit de jaarlijkse persconferentie van Poetin:

Oorlog in Oekraïne

Maar net als vorig jaar zijn er ook veel vragen over het verloop van de oorlog in Oekraïne, die nu al bijna 3 jaar bezig is. In Rusland wordt die nog steeds een "speciale militaire operatie" genoemd.

Poetin zegt dat Rusland steeds dichter bij een overwinning komt, en dat het Russische leger elke dag meerdere vierkante kilometers aan terrein wint in Oekraïne. "De situatie is drastisch aan het veranderen", klinkt het.

Tegelijk verzekert hij ook aan een bezorgde inwoner van de provincie Koersk, dat alle schade die daar gemaakt is tijdens de oorlog, hersteld zal worden. Oekraïne begon in augustus van dit jaar met een offensief in Koersk. Rusland wint er nu terrein terug op Oekraïne, maar Poetin kan geen datum plakken op wanneer de provincie helemaal "bevrijd" zal zijn. 

Eerder deze week werd een Russische topgeneraal door Oekraïne om het leven gebracht. Niet aan het front, maar bij zijn flat in Moskou. Poetin geeft toe dat de veiligheidsdiensten hun werking moeten verbeteren, en zulke fouten niet toegestaan zijn.

Dreiging voor het Westen

Zoals gewoonlijk zijn de antwoorden van Poetin ook doorspekt met dreigingen aan het adres van het Westen. De Russische president vertelt op vraag van een journalist over de ontwikkeling van een nieuw hypersonisch wapen, bijgenaamd "de hazelaar". Rusland zette het een paar weken geleden voor de eerste keer in in Oekraïne. 

Poetin beweert dat de westerse luchtafweer die Oekraïne gebruikt, niet sterk genoeg is om het nieuwe wapen tegen te houden. Hij stelt dan ook een experiment voor om zijn gelijk te bewijzen: "Laten we een doelwit uitkiezen, bijvoorbeeld in Kiev. Dat ze al hun luchtafweersystemen daarop laten focussen, en dan schieten wij onze nieuwe raket af. We zullen zien wat er dan gebeurt."

Poetin toont een vlag van een brigade die op dit moment strijd levert in Koersk. Hij noemt de militairen "helden" en wenst dat ze snel de overwinning behalen.
Foto: AP

Assad nog niet gesproken

Poetin krijgt niet veel écht kritische vragen, behalve van een Amerikaanse journalist van NBC. Die werpt Poetin voor de voeten dat de oorlog in Oekraïne helemaal niet loopt zoals hij waarschijnlijk wil, dat het regime dat hij steunde in Syrië gevallen is, en dat hij de zwakkere speler zal zijn, als hij binnenkort de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump zou ontmoeten. Een kort moment van spanning in een doorgaans langdradige show.

Poetin maakt van het moment gebruik om te zeggen dat Rusland helemaal niet verzwakt is. Hij zegt dat de Russen van niemand afhankelijk zijn, de economie groeit, en het leger successen boekt.

De val van Assad is geen blaam voor Rusland, zegt Poetin. Rusland was altijd een belangrijke bondgenoot van het regime. Terloops vermeldt hij dat hij Assad nog niet heeft ontmoet, sinds die naar Moskou is gevlucht. Maar hij wil hem zeker nog spreken. Daarmee bevestigt hij voor het eerst zelf dat Assad in Moskou is.

Onderhandelen met Oekraïne

Hij daagt de Amerikaanse journalist daarna uit om nog een vraag te stellen. Die wil weten of Poetin openstaat voor compromissen over Oekraïne. "Rusland staat open voor overleg en compromis", zegt Poetin, "in tegenstelling tot Oekraïne."

Rusland stelt ook geen voorwaarden om aan onderhandelingen te beginnen, antwoordt Poetin daarna op een andere vraag. Maar als het ooit tot een akkoord zou komen, dan kan Rusland dat niet ondertekenen met de Oekraïense president Zelenski, klinkt het.

Volgens de Russische president is Zelenski niet de legitieme machthebber in Oekraïne, omdat de regeerperiode van de president op geen enkele manier verlengd kan worden zonder verkiezingen te houden. Ook niet in oorlogstijd, benadrukt Poetin. Hij zegt dat hij wel met Zelenski wil onderhandelen, maar dat hij uiteindelijk opnieuw verkozen zou moeten worden, om een juridisch bindend akkoord te kunnen sluiten.

Hoe gaat het met Poetin zelf?

Traditioneel krijgt Poetin op het einde nog een paar persoonlijkere vragen. "Hoe heeft de oorlog u veranderd?" is er een van. De Russische president zegt dat de voorbije drie jaar een serieuze beproeving zijn geweest voor iedereen, voor het hele land, maar ook voor hem persoonlijk. "Ik maak minder grappen, en ik ben zo goed als gestopt met lachen." Daarna laat hij een lange pauze vallen.

Meteen daarna komt de vraag of hij iets anders zou gedaan hebben, als hij terug kon gaan naar februari 2022 (toen viel Rusland Oekraïne binnen, red.). Daarop zegt Poetin dat hij zijn beslissing sneller had moeten nemen. "We hadden ons al eerder moeten beginnen voorbereiden op de speciale militaire operatie", zegt Poetin.  

Helemaal op het einde krijgt Poetin nog de vraag of hij gelukkig is. "Min of meer", klinkt het. "Maar mijn geluk kan niet volledig zijn tot alle soldaten terug zijn van het front", is het antwoord.

Thema

Meer Buitenland?

Download de app om geen nieuws over dit thema te missen.

Meest gelezen