Zweedse regering wil politie toestaan communicatie van kinderen af te luisteren
De Zweedse regering wil de politie de toelating geven om de telefoongesprekken en elektronische communicatie van jongeren onder de 15 af te luisteren. De maatregel past binnen de aanpak van de regering om het bendegeweld tegen te gaan.
Het Scandinavische land krijgt te maken met een toename met afrekeningen tussen bendes in de strijd om de controle over de drughandel. Het gaat daarbij om schietpartijen en aanslagen met explosieven. De daders van dat geweld zijn vaak jonge tieners, die worden ingehuurd omdat ze nog geen 15 zijn en dus niet strafrechtelijk aansprakelijk.
“De bendes rekruteren vandaag kinderen van 10 en 11 jaar”, zei minister van Justitie Gunnar Strömmer tijdens een persconferentie waarop hij de resultaten bekendmaakte van een onderzoek naar het inzetten van afluistermethodes bij kinderen. “Kinderen van 12 en 13 gebruiken nu wapens en explosieven, schietpartijen en andere zware misdrijven worden vaak gepleegd door 14- en 15-jarigen.”
Wet veranderen
Het door de regering bestelde onderzoek stelt voor de wet te veranderen, zodat de politie telefoontjes en elektronische communicatie kan afluisteren van personen die nog niet strafrechtelijk aansprakelijk zijn, legde expert en onderzoeksleider Gunnel Lindberg uit. Er zal dan wel “een hogere mate van verdenking nodig zijn dan voor volwassenen”, beklemtoonde Lindberg. Zulke methodes zijn te overwegen bij onderzoek naar misdrijven waarop minstens vier jaar cel staat, of bij een terreurdaad.
Lindberg zei dat de voorgestelde wijzigingen in juli 2026 van kracht zouden moeten worden.
Vorig jaar kwamen bij 363 schietpartijen 53 mensen om. Zulke schietpartijen doen zich steeds vaker voor op publieke plaatsen, en maken vaak onschuldige slachtoffers.