Direct naar artikelinhoud
verkiezingen

Vlaams Belang opent aanval: “N-VA is de partij van de gebroken politieke beloftes”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.Beeld BELGA

Het ging over slechts één partij op de Vlaams Belang-nieuwjaarsreceptie: de N-VA. “De Wever en co. hebben het wereldrecord politieke beloftes breken gepakt”, zei voorzitter Tom Van Grieken. Voor nieuwkomer Dries Van Langenhove was nauwelijks een rol weggelegd.

Had De Wever niet beloofd om nooit samen met links te besturen? Toch vormde hij een coalitie met sp.a in Antwerpen. Had hij niet beloofd om burgemeester te blijven? Hij wil nu minister-president worden. Voorzitter Tom Van Grieken startte met een aanval op N-VA en het zou het leidmotief worden van zijn speech op de nieuwjaarsreceptie van Vlaams Belang in Brugge.

Zijn boodschap: N-VA is de partij van de gebroken beloftes. Ze plaatsten het communautaire in de koelkast, ze lieten met de regering meer migranten naar ons land komen en lieten de armsten in de kou. Van Grieken benadrukte ook hun sociale programma, met aandacht voor de alleenstaande moeders en gepensioneerden die moeilijk rond komen.

‘Wat als Kucam een PS’er was geweest? De N-VA zou moord en brand geschreeuwd hebben, en terecht!’
Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken

Natuurlijk kon ook de affaire rond N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam uit Mechelen niet onvermeld blijven. Hij zou tegen betaling humanitaire visa hebben geregeld voor de Assyrische gemeenschap in zijn stad. “Wat als het een PS’er was geweest?”, vroeg Van Grieken zich af. “De N-VA zou moord en brand geschreeuwd hebben, en terecht! Francken faalt!”

Schild en Vriend in Brugge

De receptie was eerder bescheiden. Enkel de kaderleden, zo’n 450 man, waren uitgenodigd in Brugge, niet de leden. Te duur, klinkt het. Een nieuwjaarsreceptie kost veel geld.

Opvallend: Dries Van Langenhove werd niet uitdrukkelijk op het schild gehesen. De leider van de extreem-rechtse club Schild en Vrienden trekt als onafhankelijke de Vlaams-Brabantse Kamerlijst. Maar hij kreeg enkel een zijdelings vermelding in Van Griekens toespraak. “Dat we hier in Brugge, de stad van Pieter De Coninck en Jan Breydel, onze nieuwjaarsreceptie houden, is niet toevallig”, zei Van Grieken. “Ook hier kwamen de burgers op tegen de elite. En hier kennen ze Schild en Vriend al enkele eeuwen langer dan bij Pano en de VRT.” Waarna het luidste applaus van de middag volgde.

‘In Brugge kennen ze Schild en Vriend al enkele eeuwen langer dan bij Pano en de VRT’
Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken

Na afloop mocht Van Langenhove wel het podium op, maar dan samen met de andere lijstttekkers en parlementsleden. “We wilden het vooral inhoudelijk spelen”, klinkt het achteraf. Wat ook meespeelt: door de komst van een externe kandidaat zagen een aantal kaderleden hun ambities doorkruist.

13 procent als base camp

Toch is er geloof in Van Langenhove. Vlaams Belang hoopt zo weer aansluiting te vinden bij de jongere kiezer, een publiek waar ze de laatste jaren het contact volledig verloren hadden. De partij heeft weer zelfvertrouwen. “2018 was het jaar van de wedergeboorte van Vlaams Belang”, zei Van Grieken. Hij verwees naar de uitslag van de provincieraadsverkiezingen, waar zijn partij 13 procent haalde. Daar ligt meteen de lat voor 26 mei. “Dat is ons base camp”, zegt Europees lijsttrekker Gerolf Annemans. “Maar we hopen toch een stuk hoger te geraken op onze Mount Everest.”