Direct naar artikelinhoud
Tour de France

Teruglezen etappe 14 - Omar Fraile verpest solo van Jasper Stuyven, Dumoulin niet los van Sky

De Spanjaard Omar Fraile heeft de veertiende etappe van de Tour de France gewonnen. De renner van Astana achterhaalde in de slotklim, kort voor de finish in Mende, de ontsnapte Belg Jasper Stuyven. De klassementsrenners bleven dicht bij elkaar. Tom Dumoulin kwam samen met Geraint Thomas en Chris Froome over de streep. 

Omar Fraile wint de etappe en wijst op zijn shirtBeeld AFP

Live

  1. Thomas, Froome en Dumoulin samen boven

    Een korte klim van drie kilometer, maar toch verschillen tussen de klassementsrenners. Primoz Roglic (Lotto-Jumbo) kwam van de groep favorieten als eerste boven. Winnaar Omar Fraile was toen al lang binnen. Acht seconden achter Roglic: Geraint Thomas, Chris Froome en Tom Dumoulin. De nummer één, twee en drie van het algemeen klassement. Die verliezen elkaar de rest van de Tour geen seconde meer uit het oog.

    Nairo Quintana verloor zo'n vier seconden. Kruijswijik en Bardet nog eens acht seconden. Er waren wel andere klassementsrenners die er tussenuit vielen: Dan Martin bijvoorbeeld, die lek reed in de laatste kilometers. 

    Vroeg in koers ontstond er een kopgroep van 32 renners onder wie de Belgen Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert en groenetruidrager Peter Sagan, die als vanzelfsprekend de tussensprint won. Halverwege de rit had de groep een kleine 9 minuten voorsprong op het peloton met de controlerende Sky-renners op kop.

    Kort voor de top van de Col de la Croix de Berthel ging Spaans kampioen Gorka Izagirre er alleen vandoor. Het peloton had inmiddels meer dan 10 minuten achterstand. In de afdaling sloten Slagter en Stuyven aan. Diens ploeggenoot Yves Lampaert moest het tempo erin houden bij de achtervolgers voor zijn ploeggenoten Gilbert en Alaphilippe. Voor Stuyven ging het niet hard genoeg. De Belg van Trek, een renner voor de klassiekers, ging er ruim 30 kilometer voor de finish alleen vandoor.

    Achter hem kwam een groot deel van zijn vroegere medevluchters weer samen. Aan de voet van de slotklim had Stuyven nog 1.40 voorsprong. Maar eerst de Belg Thomas De Gendt en Fraile en daarna ook Alaphilippe reden harder omhoog. Het was te veel voor  Stuyven, die op de nationale feestdag van de Belgen net tekort kwam.

    Winnaar was uiteindelijk Fraile, net daarachter Alaphilippe. Voor Stuyven rest morgen de troostprijs: rode rugnummers voor de meest aanvalslustige renner. 

  2. Aanval Dumoulin

    Dumoulin valt aan. De belangrijkste vraag: kraakt Froome? Want Thomas kan prima volgen.

  3. Nog 4,5 kilometer: Stuyven begonnen

    En daar begint Jasper Stuyven aan de laatste klim. We laten zo weten hoe hij die laatste klim oprijdt. Valt hij stil, of kan hij uit de greep van de achtervolgers blijven? 

    Als hij boven is, moet hij nog een ruime kilometer naar de finish. 

  4. Nog 10 kilometer: wachten op de Côte de la Croix Neuve

    Het is duidelijk dat Jasper Stuyven alleen aan die laatste klim gaat beginnen. Die ligt op 4,5 kilometer van de streep ongeveer. Hieronder nog een keer het profiel van de Côte de la Croix Neuve: 3 kilometer, à 10,1 procent. 

    Houdt de sterke Belg stand? 

    ProfielBeeld Tour
  5. Nog 15 kilometer: Stuyven loopt uit

    De voorsprong van Stuyven loopt uit. Zijn voorsprong gaat richting de twee minuten. Dat komt omdat men daarachter liever spaart dan werk doen in de achtervolging. Hebben ze kracht over op die laatste klim? 

    20 minuten bijna, is de achterstand van het peloton op Stuyven.

  6. Nog 20 kilometer: groep achtervolgers groot

    Het zijn nog een flink aantal mannen die samen in de achtervolging zijn op Stuyven. Daarbij Sagan, Gilbert, De Gendt, Calmejane, Izagirre, Alaphilippe, Van Avermaet. Maar om nou te zeggen dat het daar lekker gaat... Nee, dat niet.

    En dat terwijl Stuyven gas blijft geven. Hij heeft geen keuze. Maar zijn voorsprong groeit: 1 minuut en 14 seconden. Om te winnen zal hij meer nodig hebben. 

    De achterstand van het peloton groeit ook nog. 18.30 minuten inmiddels.

    Twitter bericht wordt geladen...

  7. Nog 30 kilometer: Stuyven alleen

    Goed, dat waren de kansen voor de Nederlander. Nu nog eenzaam op kop: Jasper Stuyven. In de witte trui van Trek, op die prachtige witte Trek-fiets ook. De schoenen wit, de sokken wit. Hij ziet er goed uit, mag gezegd.

    Maar betere klimmers als Geschke, De Gendt, Izagirre zullen op die laatste klim veel tijd goed kunnen maken. Hoe veel voorsprong kan Stuyven pakken? De minuut die hij nu heeft lijkt niet genoeg. 

  8. Nog 35 kilometer: einde verhaal Slagter?

    Dat zagen we niet helemaal aankomen: Tom-Jelte Slagter kan niet volgen als Stuyven en Izagirre het tempo wat opschroeven. Niet goed genoeg dus. 

    Conclusie: dan zal Slagter waarschijnlijk ook niet goed genoeg zijn geweest op de slotklim. 

  9. Nog 40 kilometer: Stuyven constant

    Je kunt Jasper Stuyven er maar beter bij hebben. We nemen zijn voorjaar. Geen overwinning, maar goed. Vierde in Omloop Het Nieuwsblad, zesde in de E3, negende in Gent-Wevelgem, zevende in de Ronde van Vlaanderen en vijfde in Parijs-Roubaix.

    In een interview met ProCycling: 'Ik beleef veel plezier aan grote ronden. Ten opzichte van andere renners verzwak ik weinig gedurende drie weken. Voor een type coureur als ik is het alleen jammer dat de etappes in de slotweek vaak zo lastig zijn. Er zijn voor mij maar een paar kansen. Dus als ik er een krijg, moet ik 'm zien te pakken.'

    Nu twijfelen we wel een beetje aan de kansen van Stuyven vandaag. De slotklim, we schrijven het nog maar een keer op: drie kilometer met 10 procent gemiddeld. Dat is zwaar. Te zwaar voor de grote Stuyven? 1.86 meter, 78 kilo. 

    We vergelijken: Slagter is 1.69 en 58 kilo. Izagirre is al wat groter: 1.76, 66 kilo. 

    Hun voorsprong groeit: al bijna anderhalve minuut op de rest van de kopgroep. 

    Het peloton melden we op meer dan een kwartier achterstand. 

  10. Nog 45 kilometer: voorsprong loopt terug

    Slecht nieuws voor Tom-Jelte Slagter. In de achtervolgende groep zet Yves Lampaert zich op kop. De Belgisch kampioen schokt op zijn fiets om het gat dicht te rijden. Het vertrouwen in Philippe Gilbert zal groot zijn. 

    De voorsprong nog steeds zo'n 40 seconden. Houden ze dit vol tot de laatste klim? 

  11. Nog 50 kilometer: drietal voorop

    Er rijden nu drie mannen voorop. Jasper Stuyven (Trek), Gorko Izagirre (Bahrein) en Tom-Jelte Slagter (Dimension Data). Zij hebben elkaar gevonden en rijden kop over kop nu de afdaling in. Op naar het volgende klimmetje. 

    De vraag is of er nog iemand aansluit uit de rest van de kopgroep? 

    We spraken Slagter een aantal weken geleden nog tijdens de Ronde van Zwitserland. Meerijden in de Tour was het grootste doel van zijn seizoen dit jaar. Dat is dus gelukt. En nu rijdt hij ook nog eens in een mooie kopgroep. 

    En we weten van Slagter dat hij aardig tegen een steile berg op kan fietsen. Dit jaar werd hij twaalfde op de Muur van Hoei. Tot zijn eigen teleurstelling. Hij had op beter gehoopt. 

  12. Nog 60 kilometer: Izagirre valt aan

    Actie in de kopgroep. Met Gorka Izagirre, de Spaanse kampioen die wegsprint. En daar achteraan rijdt Tom-Jelte Slagter. Jazeker, de Nederlander in dienst van Dimension Data is op jacht naar Izagirre.

    Ontsnapt er een kleiner groepje vooraan? 

    Het peloton rijdt inmiddels op zo'n 12 minuten achterstand. 

  13. We kijken vooruit: Sagan naar de criteriums

    Na de Tour worden er door het hele land zogenoemde criteriums verreden. De populairste naam om te halen? Peter Sagan. 'Het kost veel geld. Als hij al komt wordt Sagan de duurste renner sinds Lance Armstrong', zegt Martin van Steen, makelaar van Cycling Service en daarmee verantwoordelijk voor de inrichting van de criteriums.

    Het is ongebruikelijk, maar Van Steen weet zeker dat groenetruidrager Sagan dit jaar meer moet kosten dat de winnaar van de Tour, al kan dat als Tom Dumoulin de Tour wint nog anders zijn. 'Met Sagan haal je een heel pakket binnen: een renner, een winnaar, maar ook een entertainer, een artiest.'

    Bedragen wil Van Steen niet noemen.

    Het wordt passen en meten voor de organisatoren, denkt Van Steen. 'Zo'n prestatie van Steven Kruijswijk op Alpe d'Huez heeft direct gevolgen. Iedereen wil hem hebben. Maar het moet passen binnen het budget van de organisatoren, die ook andere Nederlanders willen natuurlijk. Er zijn er nu zo veel interessante Nederlandse renners met ook Mollema, Groenewegen en Gesink. Je ziet nu ook dat Niki Terpstra minder wordt gevraagd dan bijvoorbeeld Kruijswijk. Terwijl hij toch de Ronde van Vlaanderen heeft gewonnen. Maar mensen vergeten snel.'

    Tweevoudig ritwinnaar Dylan Groenewegen ligt al vast voor Wateringen en Oostvoorne en wordt ook elders begeerd. Van Steen: 'Organisatoren hebben nu een puzzel. Boxmeer gaat voor de Nederlanders, maar Surhuisterveen en Etten-Leur willen de geletruidrager, wie het ook is. Maar dat is een forse hap uit het budget.'

  14. Nog 75 kilometer: wielerliedjes

    We komen de dag wel door zo. Speciaal voor deze Tour heeft Excelsior Recordings een playlist gemaakt met louter fietsliederen. Journalisten Nando Boers en Bert Wagendorp maakten een selectie en introduceren dagelijks de mooiste liedjes over fietsen. 

    Vandaag: Gasoline Brothers – There is Goes (for Koos)

    In 2009 schreven de Gasoline Brothers dit nummer voor wielerprof Koos Moerenhout. Die was er maar al te blij mee, want er zijn niet veel wielrenners met een eigen liedje. En voor wie daar bang voor was: het nummer is opgenomen zonder steroïden, zoals uitdrukkelijk op de hoes wordt vermeld.


  15. Heeft Dumoulin de ploeg om de Tour te winnen?

    Terwijl het peloton en de kopgroep het verschil zo rond de zeven minuten houden, wijzen we u graag op deze analyse van wielerverslaggever Rob Gollin.

    Want Pyreneeën vormen komende week het decor van de beslissing. Tom Dumoulin, kopman van Sunweb, staat na twee weken derde in het algemeen klassement, achter twee renners van Sky: Geraint Thomas en Chris Froome. Heeft Dumoulin wel de ploeg om de Tour te winnen?

    De voors en tegens op een rij.

  16. Bericht uit België (1): Wiebes wint

    Lorena Wiebes heeft het eerste gedeelte van de tweede etappe van de BeNe Ladies Tour gewonnen. Het was een rit over 92 kilometer met start en finish in het Belgische Sint-Laureins. De Nederlandse renster van Parkhotel Valkenburg klopte in de sprint de Belgische Jolien D'hoore en de Amerikaanse Emma White. Marianne Vos behield de leiding in het algemeen klassement.

    Later op de dag is er een individuele tijdrit over 10 kilometer. Ook daarvan zullen we u de uitslag geven.

  17. Nog 100 kilometer: niks veranderd

    U kunt best even wat boodschappen gaan doen. Voorlopig verandert er weinig. In de grote kopgroep, zie update van 14.35, zit niemand die gevaarlijk is voor het algemeen klassement. Op de kop van het peloton rijdt Sky, om de voorsprong zo rond de zeven minuten te houden. 

  18. De kilo van Dumoulin

    Wat maakt een kilo nou uit? Nou, best veel in het wielrennen. Tom Dumoulin is deze Tour een kilo minder zwaar dan in mei tijdens de Giro d'Italia. Dat noemde hij zaterdag voor de start als een van de redenen waarom hij voorlopig bergop zo overtuigend fietst.

    'Het is makkelijker om lichter te zijn in de zomer. Dat komt denk ik door de warmte, dan heb niet zoveel nodig', aldus Dumoulin. Zijn goede vorm van nu is geen garantie. 'Het wil niet zeggen dat ik de hele Tour zo goed blijf. Simon Yates was in de Giro ook superlicht, maar zakte er uiteindelijk doorheen. We gaan het zien.'

    Yates leek in mei op weg naar de eindzege in de Giro. In de zware bergetappe van Venaria Reale naar Bardonecchia stortte hij in elkaar en nam Froome de leiding over. Froome won de Giro ook.

  19. Nog 125 kilometer: het grote overzicht

    Komt-ie, een hele rits namen. Bent u ook weer op de hoogte:

    Dani Martinezen Pierre Rolland (EF), Simon Geschke (Sunweb), Gorka Izagirre en Kristjian Koren (Bahrain-Merida), Michael Hepburn and Daryl Impey (Mitchelton-Scott), Andrey Amador (Movistar), Damiano Caruso, Stefan Küng en Greg Van Avermaet (BMC), Julian Alaphilippe, Philippe Gilbert en Yves Lampaert (Quick Step), Peter Sagan en Maciej Bodnar (Bora-Hansgrohe), Omar Fraile (Astana), Tom-Jelte Slagter en Julien Vermote (Dimension Data), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Lilian Calmejane, Jérôme Cousin, Thomas Boudat, Sylvain Chavanel en Damien Gaudin (Direct Energie), Michael Gogl en Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Christophe Laporte, Nicolas Edet, Anthony Perez en Anthony Turgis (Cofidis), Thomas Degand (Wanty-Groupe Gobert).

    De voorsprong op het peloton: 5.30 minuten.

  20. Terug naar 2015

    De aankomst lag drie jaar geleden ook in Mende. Een geweldige finale toen. Met twee Fransen die vochten om een been. Thibaut Pinot en Romain Bardet verloren elkaar in de laatste kilometers niet uit het oog.

    Daar kwam Steven Cummings, de grote Brit. Op volle snelheid. Met doodsverachting door de laatste bocht. Niet meer bij te halen. Zie de beelden hieronder.

    Twitter bericht wordt geladen...

  21. Goed nieuws voor Mollema

    Toch nog goed nieuws voor Bauke Mollema, die hard ten val kwam afgelopen weekend en met veel pijn rondrijdt in het peloton. Hij staat op het punt zijn contract bij Trek-Segafredo te verlengen met twee jaar. 'Het is een kwestie van details, en ik hoop dat we eruit komen', zei teammanager Luca Guercilena zaterdagmorgen voor de start van de veertiende etappe van de Tour de France.

    'Ik ben zeer tevreden over Bauke: hij is een uitstekende renner, zeer professioneel en heel bruikbaar in onze ploeg. Dat zijn prestaties in deze Tour tegenvallen, heeft alles te maken met de valpartij in de rit naar Roubaix. Dat kan ook gebeuren in deze sport, maar dat maakt hem niet minder waardevol, aldus de Italiaan, die ook met Koen de Kort verdergaat. 

    Team Sunweb maakte bekend dat ploegleider Arthur van Dongen een verbintenis voor onbepaalde tijd heeft getekend. 'Ik ben erg op mijn plek bij deze ploeg en het is mooi een aandeel te hebben in de successen van het team. De komende jaren kunnen we met dit rennerspotentieel alleen maar beter worden. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij.'

    Bauke Mollema in de eerste weekBeeld Klaas Jan van der Weij
  22. Inhaalactie Sagan

    In 2015, ook toen was de haat groot, kreeg Chris Froome urine naar zich gesmeten tijdens een etappe in de Tour. Schandalig. Laag. 

    Dat Peter Sagan gisteren misschien nog wat naar plas stonk, was toch een beetje zijn eigen schuld. Zie onderstaande beelden. Terwijl Sagan rechts inhaalt in de afdaling, doet een Bahrein-renner zijn behoefte op de fiets. Laten we hopen dat hij net klaar was.

    Twitter bericht wordt geladen...

  23. Peloton onderweg: de kopgroep

    Oké, we hebben nog geen beeld, maar wel koersradio. De zeven mannen in de kopgroep: Andrey Amador (Movistar), Julian Alaphilippe (Quick Step), Omar Fraile (Astana), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Lilian Calmejane and Jérôme Cousin (Direct Energie) en Anthony Perez (Cofidis).

    Daar achter rijdt nog een omvangrijke groep, aangevoerd door, wie anders: Peter Sagan (Bora). We zullen u zo de namen geven. 

  24. Op naar Mende: etappe 14

    Na drie Alpenetappes en de massasprint van vrijdag in Valence, biedt de veertiende etappe kans voor een groep vluchters.

    Het peloton vertrekt om 13.10 uur vanuit Saint-Paul-Trois-Châteaux naar Mende. Een rit met onder meer twee beklimmingen van tweede categorie en een aankomst bergop. De Franse renner Julian Alaphilippe is een belangrijke kanshebber, net als de Spanjaard Alejandro Valverde.

    Saint-Paul-Trois-Châteaux was twee keer eerder startplaats in de Tour de France. De Noor Thor Hushovd won in 2011 de zestiende rit naar Gap. Een jaar later was de Duitser André Greipel de rapste in de sprint in aankomstplek Le Cap d'Agde.

    Mende staat altijd garant voor spektakel in de Tour. In 2010 klopte de Spanjaard Joaquim Rodriguez zijn landgenoot Alberto Contador in de sprint. In 2015 behaalde de Brit Stephen Cummings dagsucces in Mende.

    De Brit Geraint Thomas draagt zaterdag nog altijd de gele leiderstrui. Hij verdedigt in de veertiende etappe een voorsprong van 1.39 op ploeggenoot Chris Froome. De Nederlander Tom Dumoulin volgt op 1.50 van Thomas.

    Profiel van etappeBeeld VK
  25. Over gisteren: Sagan laat in de dertiende etappe iedereen achter zich

    Alles wat Peter Sagan aanraakt lijkt in goud te veranderen, maar woensdag was daar ineens, midden in de Tour de France, het bericht op zijn social media-kanalen dat hij gaat scheiden van zijn vrouw Katarina. Heel veel invloed lijken de privéproblemen niet te hebben op de Slowaakse wereldkampioen: vrijdag won hij alweer zijn derde etappe in de Tour.

    Net als op het wereldkampioenschap in Bergen ging het in Valence tussen Sagan en de Noor Alexander Kris­toff. Ramon Sinkeldam, aanjager van FDJ-sprinter Arnaud Démare, haalde in de finale de gedemarreerde Philippe Gilbert terug, maar Démare slaagde er niet in het voorbereidende werk van de Nederlander af te maken. De Fransman eindigde als derde.

    Concurrentie was er nauwelijks nog voor Sagan. De slopende dagen in de Alpen hadden hun sporen nagelaten onder de sprinters. Cavendish, Greipel, Groenewegen, Kittel, Gaviria; allemaal hadden ze de aanslag in de bergen niet overleefd. Uit het peloton klonk gemor: de tijdlimieten zouden te scherp zijn. Ook Sagan, doorgaans geen klager, sprak na de rit naar de Alpe d’Huez van ‘de zwaarste Touretappe ooit’.

    Lees hier het hele etappeverslag.

    Twitter bericht wordt geladen...