Direct naar artikelinhoud
Radio Maria

Bidden voor de Rode Duivels? "In de agenda van de Heer zijn de voetbaluitslagen al lang ingevuld"

Opvallend beeld na de wedstrijd tegen Panama. Romelu Lukaku neemt tijd voor het gebed, een speler van Panama doet even verder hetzelfde.Beeld AP

Heeft het zin om te bidden voor je favoriete ploeg? Radio Maria onderzocht vanochtend de overtuigingskracht van WK-geprevel op de Heer. We legden ons oor te luister voor de heilige boontjes onder de Rode Duivels.

Heeft bidden voor een overwinning zin?

Na een doorgesluisde WK-groet van Paus Franciscus, viel presentator Jos Decock meteen met de tegenstelling in huis: "Van beide kanten wordt God aangeklampt, maar er kan slechts één team winnen. Dan zou je denken dat God opteert voor een gelijkspel, want hij heeft toch iedereen lief? En wat dan met penalty's?"

Decock citeerde daarbij vrijelijk uit een artikel op de katholieke website Aleteia, waarin missionaris Luiz Camilo Júnior liet weten dat het gebed "niet alleen gericht kan zijn op het welzijn van wie bidt, maar ook op het welzijn van de andere". Bidden voor een overwinning van België, is dus ook het verlies van de Fransen aanvragen. "Het gebed gaan reduceren tot het resultaat van een voetbalwedstrijd, is de handeling van God in je leven bagateliseren", besloot Decock uit de getuigenis van de missionaris.

In een telefonisch gesprek met père Mathieu van Radio Maria Frankrijk, kreeg Decock de bevestiging dat het gebed niet dient om "God te plooien naar onze wil". Meer zelfs, de kaarten zijn al lang geschud, zo beweert de Franse priester René-Luc Giran in datzelfde Aleteia-artikel: "In de overvolle agenda van de Heer zijn de voetbaluitslagen al lang ingevuld, reeds een jaar op voorhand."

In een speciale uitzending van 'De Rots in de Branding' ging presentator Jos Decock op zoek naar de waarde van het gebed in topsport.Beeld RV

Is God wel bezig met voetbal?

Volgens priester Karlo Tyberghien, programmadirecteur van Radio Maria, is het duidelijk. "Paus Paulus de zesde zei ooit: 'Alles wat menselijk is, heeft iets evangelisch.'" Met andere woorden, als het de mens bezighoudt, dan ook God. "Het is duidelijk te zien dat voetbal, en sport in het algemeen, de mens zo verenigt. Daar is God dus zeer zeker mee bezig."

Niet de uitslag dus, wel de impact ervan, aldus Decock. "Hoe kan je als goede christen de emoties beleven die sport opwekt? Droefheid bij verlies, uitbundigheid bij de overwinning. De juiste christelijke houding is: relativeren. Winnen zonder de tegenstander te verpletteren, en tijd maken om de verliezers te troosten." De paus had alvast troostende woorden klaar voor de Brazilianen na de nederlaag, maar volgde eigenlijk gewoon het voorbeeld van de Rode Duivels. Die gaven na de wedstrijd tegen Japan een masterclass in sportiviteit.

'De juiste christelijke houding is: relativeren. Winnen zonder de tegenstander te verpletteren, en tijd maken om de verliezers te troosten'
Jos Decock, presentator Radio Maria

Tegelijkertijd kan een teveel aan passie wel eens voor een niet-christelijke houding zorgen in de tribunes of op het veld. Hoeft het zelfs een betoog? Aan al wie tegen Brazilië op een bepaald moment Neymar uitfoeterde: drie weesgegroetjes en een onzevader, alstublieft. Voor een gepaste versie verwijst Decock door naar de Franse pater George Boyer, die een 'Onze Vader van de voetballer' schreef.

Wat krijgt Lukaku terug van God?

Het is best opvallend dat voetballers steeds openlijker uiting geven aan hun geloof. Decock haalde het voorbeeld aan van Lukaku die na het einde van de wedstrijd België-Panama op het veld knielde en de handen ten hemel richtte. Ook de vele religieuze tattoos, onder meer de Franse spelers Giroud en Griezmann hebben er, kwamen ter sprake. Kunnen zij het goddelijke geluk een duwtje in de juiste richting geven?

Ja en neen, meent père Mathieu van Radio Maria Frankrijk: "Wat geldt voor de supporters, geldt ook voor de voetballers. God zal zich niet plooien naar hun grillen, maar het helpt hen wel om te handelen volgens de waarden van God, om zich kalm te houden en om zich niet te snel te enerveren. God helpt hen om hun ego onder controle te houden." Lukaku die de bal tegen Japan liet passeren voor de aanstormende Chadli? Bedankt, God!

Toch denkt père Mathieu dat God ook een beetje een aversie heeft van het wereldje rond de voetballers. "Een milieu met veel geld, met grote sterren, het is een beetje een religie op zich. Ik denk niet dat God van die artificiële wereld houdt."