Test AWV is geslaagd: “Als alles goed gaat, is de Antwerpse Ring tegen donderdagochtend volledig vrij”

De test die het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) woensdagavond heeft uitgevoerd op de Ring, is positief. “Als alles goed gaat hopen we tegen de ochtendspits van donderdag de volledige weg terug vrij te kunnen maken”, klinkt het. Op de Ring richting Nederland zijn sinds dinsdagnamiddag 16.45 uur bijna continu twee rijstroken versperd nadat een vrachtwagen een lading vloeibare siliconen verloor. Ondertussen is er op de E34 richting Antwerpen, waar al heel de namiddag en avond een file stond, een ongeval gebeurd met verschillende voertuigen.

doro

“De freestesten zijn positief!”, meldt het AWV . “We gaan beginnen met de behandeling van de rest van het wegdek over een lengte van 1,1 km. Als alles goed gaat hopen we tegen de ochtendspits van donderdag de volledige weg terug vrij te kunnen maken.”

Kernboringen

Een vrachtwagen van de logistieke groep H. Essers uit Genk verloor dinsdag een deel van zijn lading vloeibare siliconen en het opruimen blijkt geen gemakkelijk taak. Over een afstand van 1,1 kilometer tussen Berchem en Antwerpen-Oost zorgt het goedje voor een bijzonder glad wegdek. De brandweer en de Civiele Bescherming hebben heel de nacht en woensdagmorgen doorgewerkt waarna het AWV de werken overnam.

Het AWV voerde rond 13 uur kernboringen uit op het besmeurde stuk van de snelweg om vast te stellen in hoeverre het gelekte product is doorgedrongen in het betonnen wegdek. Uit de eerste bevindingen blijkt dat de doorsijpeling van het product in het betonnen wegdek minimaal is. Op basis van deze gegevens lijkt een diepgaande en langdurige herstelling van het wegdek niet noodzakelijk. Wel zal de aangetaste laag van het wegdek verwijderd moeten worden.

Fijn frezen

Tussen 17u en 18u zijn er gespecialiseerde freesmachines ter plaatse gekomen. Deze machines zullen een zeer dun laagje van enkele millimeters van het wegdek fijn frezen.

Deze methode zal eerst getest worden op een proefstrook van zo’n 100 meter. Als dit het gewenste resultaat oplevert, wordt vervolgens het hele stuk van 1,1 km op die manier aangepakt. Pas na de test zal AWV een inschatting kunnen geven op welke termijn het wegdek kan worden vrijgegeven.

Wees proactief

“De Antwerpse kaart kleurt nog altijd rood”, zei Peter Bruyninckx rond 15 uur. “We zien dat de avondspits nu al bezig is en dat het ook bijzonder druk is op de toekomende snelwegen in Antwerpen. Ook op de R2, waar de Liefkenshoektunnel zeker tot na de avondspits tolvrij is richting Nederland, is het al heel de namiddag aanschuiven.”

“Ik denk dat iedereen nu wel weet dat de Ring richting Nederland te mijden is. Het is nu aan bestuurders om proactief te zijn en de verkeerssituatie nauwgezet te volgen. Probeer zoveel mogelijk voor het openbaar vervoer te kiezen, voor park-and-rides en overweeg zelfs om het vertrek uit te stellen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer