Direct naar artikelinhoud
Piraterij

Piraterij in de muziek "populairder dan ooit"

The Pirate Bay, een populair platform om illegaal te downloaden.Beeld ANP XTRA

Alle streamingdiensten ten spijt, het probleem van piraterij in de muziekindustrie blijft maar toenemen. Sterker nog: "Piraterij is populairder dan ooit", zo blijkt uit het Global Piracy Report, dat net is uitgekomen en een blik werpt op de situatie in 2017.

Volgens het rapport dat muziekblad NME kon inkijken, groeide piraterij in de muzieksector vorig jaar met liefst 14,7 procent ten opzichte van het jaar voordien. Dat komt neer op 73,9 miljard bezoeken aan sites die zich inlaten met illegale muziek. Met dat cijfer is muziek, na film en televisie, de populairste vorm van piraterij.

"Het idee bestaat dat de toenemende populariteit van on-demanddiensten als Netflix en Spotify het probleem van piraterij hebben opgelost. Maar die theorie blijkt simpelweg onwaar", zo besluit Andy Chatterly van MUSO, dat de studie uitvoerde.

'Het idee bestaat dat de toenemende populariteit van on-demanddiensten als Netflix en Spotify het probleem van piraterij hebben opgelost. Maar die theorie blijkt simpelweg onwaar'
Andy Chatterly van MUSO

Maatregelen

30,5 miljard van die bezoeken gingen naar onlinestreamingsites, 21,2 miljard bezoeken gingen naar sites waar muziek illegaal kan worden gedownload.

In september werd een populaire site die YouTube-video's in mp3's omzette en die maandelijks 60 miljoen gebruikers had, afgesloten. Sindsdien is het aantal bezoekers dat naar dat soort sites surft met 30 procent gezakt. Er zijn dus maatregelen die werken, besluit Chatterly.